Britanski horor

Junakinja liječi traumu, jer se krivi za samoubojstvo posesivnog muža. No, ubzro shvati da ju netko promatra...

Film Men

 Alex Garland/
Novi film Alexa Garlanda može se pogledati u kinima. No, nije oduševio našeg kritičara

Britanac Alex Garland afirmirao se početkom nultih godina kao prozni pisac, pripadnik književne skupine tzv. Novih puritanaca. Za razliku od ostalih "puritanaca", Garlandu je proza brzo dojadila. Prebacio se na film - prvo kao scenarist, potom kao režiser, a na koncu i kao kreator vrlo dobre serije "Devs" o svijetu visokih tehnologija.

Garlandov filmski opus uglavnom se kretao blizu ili uokolo SF-a. U filmu "Men" (Muškarci) prvi se put okušao na novom terenu - terenu horora.

Junakinja "Men" je mlada žena (Jesse Buckley) koja dolazi na tjedan dana na seosko ladanje. Junakinja liječi traumu, jer se krivi za samoubojstvo posesivnog muža. Smjesti se u vilu, ali i ubrzo shvati da je netko promatra i švrlja oko kuće.

Garlandov film počiva na zanimljivom koncepcijskom štosu. Naime, i progonitelja/progonitelje i sve muškarce u selu glumi isti glumac - Rory Kennear. On glumi sedam različitih likova, od vlasnika imanja, preko seoskog župnika, do stephenkingovskog zloćudnog dječaka.

Ako dosjetka "Men" i zvuči intrigantno, to se obećanje, nažalost, nikad ne ispuni. "Muškarci" počnu zanimljivo i drukčije. Film vas zaokupi atmosferom i režijskom vještinom. Prema raspletu, film se, nažalost, pretvori u pretencioznu, nedokuhanu papazjaniju. q Jurica Pavičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:28