BOJKOT SERIJE O POTTERU

Kad je čula da će je bojkotirati Rowling poručila aktivistima: ‘Pripremila sam veliku zalihu šampanjca‘

J. K. Rowling

Svjetska premijera filma Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, 2022.

 Justin Goff/Goff Photos/Profimedia/Justin Goff/goff Photos/profimedia
Nova crtica na dugoj listi internetskih okršaja između autorice romana o Harryju Potteru te aktivista za prava transrodnih ljudi

Zavadi između aktivista za prava transrodnih osoba i britanske književnice J.K. Rowling, autorice planetarno popularne serije romana o Harryju Potteru te serije kriminalističkih trilera o detektivu Cormoranu Strikeu, ne nazire se kraj. Naime, nakon što su spomenuti aktivisti najavili da planiraju bojkotirati najavljenu HBO-ovu seriju o čarobnjaku Harryju, uslijedio je i spisateljičin odgovor. Najnovija je to crtica na dugačkoj listi Twitter okršaja dviju zavađenih strana. Ovoga puta Rowling se aktivistima narugala poručivši im da će to proslaviti uz ogromnu količinu šampanjca, piše The Daily Mail.

"Strašne vijesti, koje se osjećam obaveznom podijeliti s vama. Aktivisti koje sam spominjala pokušavaju organizirati još jedan bojkot mojih djela. Ovaj put je riječ o seriji o Harryju Potteru. Kako sam predosjetila što se sprema, pripremila sam veliku zalihu šampanjca", sarkastično je poručila Rowling.

Njen je odgovor reakcija na pozive da ljudi koji podupiru prava transrodnih osoba odbiju gledati navedenu seriju kao izraz solidarnosti s LGBT+ zajednicom.

J.K. Rowling se kroz vrijeme profilirala u jedan od najsnažnijih britanskih glasova u društvenoj debati o definiciji spola, pravima transrodnih osoba te slučajevima u kojima se ona kose s pravima žena. Zbog tih je stavova prozivana za transfobiju.

Po najavi serije jedan je korisnik Twittera komentirao:

"Ljubazno podsjećam da je TOLIKO LAKO bojkotirati Harryja Pottera. Stvarno je lako."

Drugi je napisao: "Apsolutno očekujem da svi bojkotirate seriju o Harryju Potteru", dok je treći poručio: "Da stvarno volite Harryja Pottera kao što kažete, napravili biste ono što bi napravila Hermione Granger i bojkotirali korporaciju koja podupire osobu koja se zalaže za opresiju".

"Podržavate J.K.Rowling jer ne promišljate. Ili jednostavno mrzite transrodne ljude", smatra četvrti korisnik.

J.K. Rowling će u ulozi izvršne producentice osobno doprinijeti snimanju nove serije o Harryju Potteru. Uz nju će raditi Neil Blair, Ruth Kenley-Letts te David Heyman. Glumačka će postava biti u potpunosti nova, projektu se neće pridružiti nijedan glumac originalnih filmova; uključujući Daniela Radcliffea, Emmu Watson te Ruperta Grinta, koji su prethodno pružili potporu zajednici transrodnih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15