ISTJERIVAČI DUHOVA

Kad se pojavi protagonist koji želi pokoriti Zemlju još od vremena starih Sumerana, priča postaje napetija

Bill Murray i Ernie Hudson, Ghostbusters: Ledena prijetnja, Gil Kenan

 Columbia Pictures- Bron Studios, Ghostcorps-right Of Way Films-sony Pictures - Album/Album/Profimedia/Columbia Pictures- Bron Studios, Ghostcorps-righ
Premda je Bill Murray postigao veliku popularnost zahvaljujući prvom filmu, najvažniji ‘istjerivač‘ bio je Dan Aykroyd

Franšiza "Istjerivači duhova" poprilično je neujednačena. Prvi film iz 1984. bio je najomiljeniji hit godine, potpomognut istoimenom pjesmom Raya Parkera mlađeg koja je odasvud odjekivala u tom razdoblju. Velika je greška što smo na nastavak morali čekati punih pet godina, kad su čak i gorljivi poklonici originala tražili rupe u zapletu i prigovarali banalnostima, iako se autorska ekipa uopće nije promijenila. Film je koštao više i zaradio manje, što je najbolji pokazatelj da eventualni nastavci nemaju osobitu budućnost.

Povratak na početak

Bit će da je to bio opće uvriježeni sud, jer je "trojka" stigla tek 2016., u međuvremenu je umro Harold Ramis, važan član originalne postave, tako da su se njegovi partneri Bill Murray, Dan Aykroyd i Ernie Hudson zahvalili na sudjelovanju. Uzgred, premda je Bill Murray postigao veliku popularnost zahvaljujući prvom filmu, najvažniji "istjerivač" bio je Dan Aykroyd koji je o tom projektu razglabao još s pokojnim Johnom Belushijem, samo što je prvotni koncept bio preskup, radnja se trebala odigravati u svemiru, no kad su redatelj Ivan Reitman i koscenarist Harold Ramis prizemljili priču i sveli je na New York, sve je postalo jednostavnije. "Trojka" je uzgred bila promašaj, glumice su – Melissa McCarthy, Kristen Wiig i Kate McKinnon - preuzele glavnu riječ, što baš nije bio mudar potez, pogotovo što je najveća zvijezda Chris Hemsworth igrao karikiran lik.

Film je bio u minusu za sedamdesetak milijuna dolara, pa nastavak nije dolazio u obzir, ali je Columbia Pictures odnosno Sony, uvijek u potrazi za adutima koji ne mogu promašiti, odlučila vratiti se na početak. "Istjerivači duhova: Nasljeđe" režirao je 2021. Jason Reitman, sin Ivana Reitmana, najviše prostora dobili su tinejdžeri McKenna Grace (serija "Služavkina priča") i Finn Wolfhard (serija "Čudnije stvari"), njihovu mamu igrala je Carrie Coon (serija "Preostali"), a njezinog novog dečka Paul Rudd (Marvelov "Ant-Man"). Kao bonus nakratko su se pojavili originalni "Istjerivači", od Billa Murraya pa do Annie Potts, dok je radnja premještena u fiktivni Summerville u Oklahomi, kako bi se troškovi snimanja još više snizili.

Čak je i Reitman stariji surađivao na produkciji, tako da je film bio na razmeđu nostalgije i filma za klince, sviđao se svima koji su se još sjećali prvog izdanja, a bio je čak i profitabilan, ne poput hita iz 1984., ali još uvijek dovoljno da Sony odobri nastavak. Odlučeno je da mjesto zbivanja opet bude New York, istina u njemu se najmanje snimalo, puno više se radilo u Londonu i u sličnim kanadskim gradovima, no kako se sada čini, to ne bi morao ispasti financijski podbačaj.

Trebaju li još dva filma?

Istina, prva polovica je pomalo monotona, nije baš lako dinamizirati radnju s petnaestak glavnih likova, tu su junaci prethodnog filma ali i izvornih "Istjerivača duhova", te još nekolicina potpuno novih, no kad u zapletu počne figurirati "Ledena prijetnja" – nju utjelovljuje izvjesni Garakka (dočaran je samo specijalnim efektima) koji želi pokoriti Zemlju još od vremena starih Sumerana – priča postaje puno napetija. Novi je motiv prijateljstvo (a možda i simpatija) Phoebe i pravog duha, eterične Melody (Emily Alyn Lind), koja bi se rado vratila u onaj svijet, gdje joj je stradala obitelj, a nije loš ni simpatični prevarant Nazeem (Kumail Nanjiani), samo što taj uopće nije svjestan svojih pravih mogućnosti.

Je li realan plan da se s istom ekipom snime još dva filma? Nije baš sigurno, kina u svijetu je sve manje, troškovi su sve veći, pa bi bilo najmudrije zaustaviti se na ovome.

Istjerivači duhova: Ledena prijetnja

fant. komedija

SAD, 2024. (kino)

R: Gil Kenan

G: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, McKenna Grace, Bill Murray

****

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:48