Larry David

Kada pomislite da čangrizavost ne može još više iskazivati, stari vas cinik iznenadi

Bez oduševljenja, molim

 HBO
11. sezona serije ‘Bez oduševljenja, molim‘ počela je na HBO-u. Omiljene su mu teme sitnice koje život znače

Ako ste mislili da će se Larry David u 11. sezoni svog showa "Bez oduševljenja, molim!" (Curb Your Enthusiasm) baviti svim apsurdima pandemijskoj života, baš kao što je u prijašnjoj, 10. sezoni, do krajnosti doveo paradokse #metoo pokreta – grdno ste se prevarili. Umjesto toga David pokušava prodati ideju za svoju novu seriju, prvo Netflixu a potom Hulu. Serija bi se trebala baviti djetinjstvom, odnosno mladenaštvom Larrya Davida a jednu od glavnih ženskih uloga trebala bih tumačiti mlada Meksikanka, kćer vlasnika tacos bara u Davidovom susjedstvu.

I upravo to perpetuira niz komičnih situacija – David se ruga raznolikom postavu velikih streaming kuća (ove sezone mu je posebno omiljeno i izrugivanje vlastite židovske tradicije kao i pozicije Židova u Hollywoodu) a urnebesnu mladu Meksikanku, koja se u trećoj epizodi i potuče s bivšom Davidovom suprugom, komičar gura jer ga njezin otac ucjenjuje.

Slučaj je, kako to već biva kod Larrya Davida, krajnje kompliciran. Prva epizoda, naime, počne s utopljenikom u Davidovom bazenu. Nema veze što je vjerojatno posrijedi kradljivac – problem je u tome što komičar nije imao ogradu oko bazena – kako nalaže zakon Los Angelesa. To mu policajac progleda kroz prste no zbog toga se nađe na meti ucjene utopljenikovog brata, Meksikanca, vlasnika lokalnog restorana koji ima kćer koja žarko želi biti glumica. A nema toga što 74-godišnji komičar neće napraviti da izbjegne probleme s policijom...

Autoreferencijalnost je i dalje osnovni modus ove kultne serije a 11. sezona je počela nizom fanastičnih cameo uloga. Tako u prvoj epizodi glumac Albert Brooks priprema vlastiti sprovod na kojem mu, posebno uživljen u sve židovsko, drži govor Jon Hamm a tužno/komično sjelo se raspadne kada gosti otkriju ostavu punu toalet papira i dezifencijskih sredstava te optuže živog-pokojnika da je – covid skupljač! Također, David izlazi s Lucy Liu no ona izgubi interes za njega nakon što se ovaj zabuba u staklena vrata.

Omiljene teme Larrya Davida su – sitnice koje život znače – da budem banalna. I kao što se u prošloj sezoni bavio problemom kave, muffina i toaleta (što mu je izgleda omiljeno, jer se i u aktualnoj sezoni sukobio s jednom daskom na zahodu) sada sa svojim prijateljima razglaba kakvi bi trebali biti ručnici, pokušava zatvoriti vrata a da baš ne lupa s njima, ima cijelu teoriju o tome tko na večerama treba sjediti u sredini.....

Baš kada pomislite da David svoju netrpeljivost i čangrizavost ne može još više iskazivati, stari vas cinik iznenadi. I natjera na urnebesan smijeh. Mnogi od nas bi, vjerujem, barem na pola sata svakoga dana bili - čangrizavi i netolerantni Larry David. Nažalost, na HBO.Go svakog ponedjeljka kapa tek po jedna epizoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:04