‘PLAVA KRV‘

Kako je Milan Bandić iskočio u poznatoj američkoj krim seriji: ‘Tko je gradonačelnik Zagreba?‘

Screenshot iz serije Blue Bloods i Milan Bandić u krugu
 

 Damir Krajač/Cropix/Screenshot/doma Tv
Riječ je petoj epizodi četvrte sezone serije snimljene još 2013. godine

Gledatelji Dome TV nemalo su se iznenadili kad im je u srijedu navečer usred omiljene kriminalističke serije iskočilo poznato ime. Naime, u epizodi američke serije "Plava krv" (eng. "Blue Bloods") koja prati živote obitelji policajaca spominje se i pokojni gradonačelnik Milan Bandić.

Riječ je petoj epizodi četvrte sezone serije snimljene još 2013. godine. Radnja epizode prati potragu za kriminalcem koji je Hrvat, pa se dva policajca, koja su protagonisti serije, i sami preruše u Hrvate kako bi ga uhvatili.

- Ja sam Davor Vlasić, a ovo je Nikola Čačić. Iz Zagreba smo – govore policajci u toj sceni osumnjičenome, na što ih on, da provjeri jel ga možda lažu, pita:

- Tko je gradonačelnik Zagreba?

- Milan Bandić – kao iz stopa odgovaraju protagonisti.

- Koja autocesta vodi od Zagreba do Rijeke? – ispituje ovaj opet, a policajci ovoga puta izbjegavaju odgovor.

Glumi Tom Selleck

Serija inače prati život obitelji Reagan, čija je glava obitelji Frank Reagan (kojeg igra Tom Selleck, najpoznatiji po ulozi kultnog Thomasa Magnuma), policijski načelnik. Njegova kći Erin (Bridget Moynahan) je pomoćnik okružnog tužitelja, a sin Danny (Donnie Wahlberg) je viši detektiv. U obitelj su duboko utkani irski korijeni i tamošnje tradicionalne vrijednosti - domoljublje, strast i ljubav prema obitelji.

O čemu se u spomenutoj epizodi radi?

Dok doručkuju, Erin i Nicky (Sami Gayle) primijete 8-godišnju djevojčicu, koja izgleda uplašeno. Ona odlazi sa čovjekom, za kojeg se čini da je njezin otac, a njih dvoje primijete da je napisala "pomozite mi" na podmetaču kojeg nosi u ruci. Erin tada poziva Dannyja u nadi da će istražiti situaciju i pomoći.

Ispostavlja se da su roditelji djevojčice, koji su agenti za putovanja, dobili prijetnje od čovjeka koji je djevojčicu oteo i traži otkupninu. Jedina njegova želja je da dobije dvije avionske karte za članove svoje obitelji te da oni uspiju iz Hrvatske doputovati u Ameriku, no događaju se komplikacije jer se radi o pripadnicima hrvatske bande. Danny i Baez (Marisa Ramirez) onda šalju dva svoja čovjeka, koji se predstavljaju kao Hrvati, no otmičar shvati da njihova priča i nije previše uvjerljiva. Rasplet se događa kada Danny ipak uspijeva osloboditi djevojčicu, koja je spletom okolnosti imala prometnu nesreću.

Zanimljivo je da je ova epizoda prvi puta ugledala svjetlo dana sada već davne 2013. godine.

Popularna u SAD-u

Inače, "Plava krv" se prvotno prikazivala na CBS-u, i to od rujna 2010. godine. Prvu je epizodu, odnosno pilot, gledalo preko 15 milijuna ljudi u Americi. Serija se snimala po lokacijama u New Yorku, uz povremene izlete na periferiju grada. Radi se o prilično velikoj televizijskoj uspješnici (čemu svjedoči i njezina dugovječnost), a posljednja, 12. sezona, premijerno se počela prikazivati u listopadu.

Kako to već biva s Amerikancima koji su zaluđeni nekim televizijskim programom, o seriji su poznati brojni bizarni detalji, poput onoga da je pribor za jelo koji se u njoj koristi izrađen od plastike. O tome je pričao Donnie Wahlberg, koji je objasnio da je razlog praktičan – njihovi tonci ne žele se boriti sa zvukom zveckanja tijekom scena u kojima se objeduje, premda Selleck i Wahlberg osobno nisu oduševljeni plastičnim posuđem i priborom.

U nekima od intervjua članovi postave su ispričali i da nikada ne bacaju hranu koja je pripremljena za set, nego da ju ekipa koja radi na seriji redovito nosi doma.

Uvjerljivost serije jednim dijelom dolazi i iz činjenice da na scenarijima radi i njujorški policajac James Nuciforo. Njegov je posao prilagoditi replike tome da one budu sličnije stvarnome stanju na terenu, te pojedine izraze zamijeniti pravim policijskim žargonom. Smatra se da je to jedan od razloga što je serija na glasu kao djelo koje pravi policajci doista uživaju gledati.

Inače, Tom Selleck je radi serije zamalo obrijao svoje prepoznatljive brkove. Scenaristi su prije početka snimanja inzistirali da je prestar da bi i dalje furao look koji ga je proslavio u Magnumu, no na koncu su iz CBS-a zaključili da mu brkovi predobro stoje da bi ih brijao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:56