KINO TUŠKANAC

Kako je mladi par doveo Azerbajdžan na platno zagrebačkog kina Tuškanac

Panorama: Suvremeni azerbajdžanski film

 Screenshot Filma
Nadolazećeg se tjedna u kinu Tuškanac održava još jedna „Panorama“, a pažnja će se ovog puta posvetiti azerbajdžanskom filmu.

Nadolazećeg se tjedna u svima dobro poznatom kinu Tuškanac održava još jedna „Panorama“, a ovog će se puta, počevši u ponedjeljak u 19 sati, Zagrepčani kroz čak pet projekcija u tri dana upoznati sa suvremenim azerbajdžanskim filmom. Za prikazivanje devet azerbajdžanskih filmova, dugometražnih i kratkometražnih, i približavanje azerbajdžanske kulture Hrvatima zaslužan je mladi par Renad Yuzbay i Elvira Čamdžić, a njihova je priča i povezanost s azerbajdžanskom kinematografijom vrlo je zanimljiva i posebna.

- Prije dvije godine sam se zbog posla preselio u Hrvatsku. Od tada se odnos Hrvatske i Azerbajdžana podosta razvio, a kao doseljenik, htio doprinijeti toj povezanosti te Hrvate upoznati sa svojom domovinom – ističe Renad i dodaje da se kulturna veza može stvoriti raznim oblicima medija ili čak kuhinjom, no nakon diskusije s Elvirom, zajedno su došli do zaključka kako su filmovi ipak najbolje rješenje da u kratkom roku dođu do publike i na zanimljiv način predstave većini nešto još nepoznato.

Elvira s azerbajdžanskom kinematografijom ranije nije imala doticaja, prvenstveno zbog slabe zastupljenosti medijskog sadržaja te zemlje u zapadnjačkom društvu, no tvrdi da Azerbajdžan ima stvarno odlične filmove, od kojih su neki i nagrađivani diljem svijeta. Tijekom selekcije filmova koji će se prikazati na zagrebačkom platnu provela je sate istražujući azerbajdžansku filmsku umjetnost – od sovjetskih, pa sve do suvremenih filmskih ostvarenja.

Nakon sati i sati „skrivenih dragulja“ svjetske kinematografije, zajedno su prošli kroz listu pogledanih naslova i odabrali njih dvadesetak (klasika te suvremenih) koji su se njima činili najboljima te koji su u skladu s uobičajenim projekcijama kina Tuškanac. Posebnu pažnju obratili su na filmove u kojima se odražavaju različiti aspekti nacije - kultura, tradicije i običaji, ljudi, način života i krajolici. Posljednji korak bio je poslati konačnu listu voditelju kina, Marku Rojniću, koji je odabrao filmove koji će najbolje odgovarati zagrebačkom kinu.

image

Panorama: Suvremeni azerbajdžanski film

Screenshot Filma

Ovakav međunarodni projekt kulturološkog značaja nije bilo lagano realizirati, no Renad i Elvira ističu da su im upravo redatelji i izdavači filmova iz Azerbajdžana iznimno pomogli provesti ideje u stvarnost.

- Kad smo razgovarali s redateljima filmova, njihova je reakcija bila vrlo pozitiva. Bili su sretni zbog projekta, a ponajviše što promoviramo kulturu i samim time nastojimo povezati dvije zemlje. Svaki od njih nam je u kratkom vremenu dao sve potrebne informacije, podijelio filmove te odgovorio na sva dodatna pitanja i nejasnoće – objasnili su.

U pripremi ovog programa pomoglo im je i veleposlanstvo. Ističu da su se u početnoj fazi planiranja projekta susreli s veleposlanikom Fakhraddinom Gurbanovim i drugim tajnikom, Bakhtiyarom Musayevim, s kojima su kroz cijeli organizacijski proces bili u kontaktu kako bi što bolje realizirali ovaj projekt.

Na dan otvorenja, 8. studenog, u 19 sati, svi zainteresirani mogu pogledati film Nabat iz 2014. godine, redatelja Elchina Musaoglua, koji je bio azerbajdžanski kandidat za Oscara za najbolji film s neengleskog područja. Organizatori ovotjedne filmske „Panorame“ ističu da je autor inače cijenjeni dokumentarist, te se njegovo dokumentarističko zaleđe vidi i u ovom filmu koji priča „jednostavnu, ali dirljivu priču o ženi koja stoički podnosi sve nedaće koje joj donose život i rat“.

image

Panorama: Suvremeni azerbajdžanski film

Screenshot Filma

Idućeg dana, također u 19 sati, kino Tuškanac će prikazati film „Voćnjak nara“ koji je bio predstavnik Azerbajdžana u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja na 90. dodjeli Oscara 2018. godine. Ovom filmu identitet pridodaju očaravajući krajolici ruralnog Azerbajdžana u kojima je snimljen, a popraćen je i izvrsnom zvučnom podlogom.

Posljednjeg dana, 10. studenog, kino Tuškanac će prikazati nagrađivanu obiteljsku dramu „Kraj sezone“ koja funkcionira kao karakterna studija triju središnjih likova. Film sam po sebi umjetnički postavlja mnoga važna pitanja vezana za azerbajdžansko društvo koje trenutno predstavlja hibrid tradicionalnog razmišljanja i etike kao i traganja za novim identitetom, slobodnom voljom i moralom obitelji i društva.

image

Panorama: Suvremeni azerbajdžanski film

Screenshot Filma

Zadnji film na rasporedu je „Niz rijeku“ Asifa Rustamova koji je ujedno i njegov debitantski dugometražni igrani projekt. Filmski kritičari ističu da za jedan prvijenac, autor odlično barata motivima nemogućnosti udovoljavanja roditeljskim očekivanjima, neočekivanom tragedijom te s tim povezanim prihvaćanjem životnih okolnosti kroz koje gradi intrigantnu karakternu studiju.

Kino Tuškanac i organizatori ovotjedne filmske „Panorame“ vas pozivaju na upoznavanje azerbajdžanske kulture kroz najzabavniji i vizualno atraktivni način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:53