MATT DAMON U FILMU 'ELYSIUM'

KAKO POBJEĆI OD SIROMAŠTVA U BOGATU SVEMIRSKU POSTAJU Pretpremijera N. Polimca

Napokon skup, ambiciozan i dobar hollywoodski film - komentirao je kritičar magazina New Yorker pretpremijeru blockbustera “Elysium”, koji se ovog vikenda počinje prikazivati u američkim kinima, a tjedan poslije stiže i u nas. Uzdah olakšanja je razumljiv, jer ovo ćemo hollywoodsko ljeto brzo i lako zaboraviti: zasula su nas nova izdanja franšiza, uglavnom slabija od prethodnih nastavaka, a većina filmova napravljenih s namjerom da zasnuju serijal neslavno su krahirali. Prednost je “Elysiuma” u tome što njegova autora nije zanimao tipični štanceraj, htio je što uzbudljivije izložiti priču filma, a usput iskoristiti žanr znanstvene fantastike za socijalni komentar.

Jak pedigre

Autor o kojem je riječ zove se Neill Blomkamp, 33 su mu godine, rođen je u Južnoj Africi, od 18. godine živi u Kanadi, a posljednjih godina angažiran je u Hollywoodu. Prvi put su ga zapazili 2006. po kratkom SF filmu “Preživjeti u Joburgu”, o izvanzemaljcima koji su sletjeli u Johannesburg i tamo završili u nekoj vrsti geta. Blomkamp ga je tri godine kasnije preradio u cjelovečernji film pod naslovom “Distrikt 9”, dobio za njega nominaciju za Oscara, ali je i razdragao svog glavnog producenta, hollywoodsku kompaniju TriStar (odvojak moćnog Sonyja): budžet je iznosio 30 milijuna dolara, a svjetski bruto utržak bio je 210 milijuna.

S takvim pedigreom Blomkamp mogao je prionuti na novi, puno skuplji projekt “Elysium”. Sa svojim je dizajnerima uz pomoć crteža “prepričao” predstojeći film i organizirao aukciju među hollywoodskim “majorima”. Najviše je zanimanja opet pokazao TriStar, unatoč povisokoj cijeni projekta: trebalo je, naime, uložiti 90, a po nekim izvorima i 100 milijuna dolara. Pa dok su u “Distriktu 9” nastupali svjetskoj javnosti slabo poznati južnoafrički glumci, za “Elysium” je angažirana prvorazredna glumačka postava, predvođena Mattom Damonom i Jodie Foster.

Sve je drugačije

Ako ste gledali brojne najave na internetu, znate da se radnja filma odigrava 2154. godine i da budućnost čovječanstvu nije donijela ništa dobra. Los Angeles izgleda kao geto iz filma “Distrikt 9”, posvuda je prljavština, kuće su urušene, neboderi razoreni, teško je doći do vode, a o hrani da se i ne govori. To je, međutim, svakodnevica običnih ljudi koji su stoljeće i pol prije ipak mogli računati na stalan posao i zdravstvenu zaštitu (bar znatan dio njih). Istodobno, manje od 20 minuta vožnje shuttleom nalazi se svemirska postaja Elysium na koji su se povukli tzv. stupovi društva. Tamo svega ima u izobilju, vladaju čistoća i red, a svaki dom opremljen je uređajem koji je u stanju izliječiti i najtežu bolest. Naravno, da je pristup Elysiumu ograničen, doneseni su strogi zakoni o useljavanju, a letjelice koje se neovlašteno približe tom raju nesmiljeno su likvidirane. Tu opreku bogatstva i siromaštva poremeti odlučni pojedinac koji nema što izgubiti.

Nakon filmova “Zaborav” i “Zemlja: Novi početak”, “Elysium” je još jedan uznemirujući futuristički blockbuster, koji upozorava da Zemlju u sljedećim stoljećima i milenijima ne očekuje ništa dobra. U Hollywoodu su se već očito pripremili na kataklizmu u kojoj će njihovi šefovi završiti na nekakvom Elysiumu dok ćemo ih mi svi ostali gledati odozdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:51