U BOJ, U BOJ

Kako se navlačio oklop, koliko je koštao, koliko je bio dužan davati kmet...

Serija ”U boj, u boj”

Dušan Bućan vodi kroz neke od slavnih povijesnih bitaka na hrvatskom tlu, prva epizoda posvećena je bici kod Stubice 1573.

Ratnici i bitke obično su obavezni sastojak školske nastave povijesti. Ali, kako su se te bitke vodile? Koliko su trajale? Zašto je do njih došlo? Tko je ratovao, s čime i kako? To su detalji koji obično ostanu između redaka kad se uči povijest.

Tim "sitnicama" posvećena je nova igrano-dokumentarna serija koja ove nedjelje kreće na HTV-u. Riječ je o seriji "U boj, u boj!" koja je nastala u produkciji produkcijske kuće Antitalent, u režiji Mladena Dizdara i redateljice Martine Marasović. Glumac Dušan Bućan u seriji nas kao akter i voditelj vodi kroz neke od slavnih povijesnih bitaka na hrvatskom tlu: bitku kod Stubice, kod Đurđevca, bitku za Vranu i bitku za Ružica grad. Četiri epizoda emitirat će se tjedno u nedjeljnom večernjem terminu.

Prva epizoda, na programu danas, posvećena je najpoznatijoj od bitaka u fokusu, bici kod Stubice s kojom je 1573. krvavo okončana Gupčeva seljačka buna. Intervjuirani povjesničari rasvjetljuju nam kontekst velike bune, spletke i okolnosti koje su do nje dovele, tijek i širenje pobune, te nas upoznaju s glavnim povijesnim akterima s obje strane bojišnice. Kamera nas vodi na veliko rekreiranje bitke u kojem sudjeluju suvremeni volonteri. Voditelj-vodič Bučan istodobno nas uvodi u potankosti vojničkog svijeta 16. stoljeća. Saznajemo kako se navlačio oklop, od čega se sastojao, koliko je koštao i koliko dugo trebalo da ga se napravi. Saznajemo što je i koliko bio dužan davati kmet poput Gupca ili Pasanca, koliko je slobodnih dana imao, te je li doista postojao iusprimaenocti. Kroz sve to nas serija vodi kroz smjesu dokumentarnih, animiranih i rekreirano-igranih prizora.

Kako sreće da je tajming serije sretniji te da se ne prikazuje odmah nakon dnevnika na kojem se vidi pravi, nimalo humoristički rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:24