THE BUBBLE NA NETFLIXU

Kako uopće napraviti dobru komediju o koroni? Od stvarnosti s kojom smo suočeni teško da išta može biti apsurdnije

The Bubble

 Netflix
Uživo smo gledali kako robotski psi na ulicama Šangaja stanovnike tjeraju u izolaciju. Prizor je to koji će izazvati glavobolje i C. Bookeru kad će pisati nove epizode‘ Black Mirorra‘

Bože, oslobodi nas umjetnosti na koju će nas inspirirati ova pandemija. Tako otprilike glasi viralni tweet koji najbolje opisuje novi Netflixov film s autorskim potpisom Judda Apatowa, teškaša američke middle of the road komedije. Njegov "The Bubble", možda i prvi koji se direktno bavi apsurdima korone, od kritike je odmah pogubljen, ali od streaming publike žestoko klikan pa je odmah iskočio pri vrhu Netflixovih top lista. Nažalost kritika je ovaj put "u pravu". Nikad bolji od tek prosječnog, film je to koji računa na vaše gušenje od smijeha, ali rijetko izaziva više od kurtoaznog osmijeha, a puno češće tjera na cringe poglede, zijevanje i neugodu.

Ali okej, evo pitanja. Kako uopće napraviti dobru komediju o koroni? Kako od stvarnosti s kojom smo suočeni zadnje dvije godine išta može biti apsurdnije, bizarnije ili ako baš hoćete- zabavnije? To je osnovni problem "The Bubblea"- svatko od nas se može sjetiti barem tri luđe stvari koje su mu se zbog korone dogodile u životu, od bilo čega što su se sjetili scenaristi.

You can't make that shit up, rekao bi Paolo Coelho.

Apatowu naravno ne pomažu mlitava priča, polukuhani štosevi i preglumljavanje ansambla. David Duchovny, Pedro Pascal, Leslie Mann i Guz Khan ostaju kriminalno neiskorišteni ili im je pušteno na volju da se budaliraju bez nadzora.

A radnja? Ona prati snimanje izmišljenog holivudskog blockbustera u nemogućim uvjetima usred lockdowna. Glumci su pozvani na neko seosko ladanje, ustvari u dvorac/hotel u kojem prvo moraju proći dvotjednu koronu pa pod maskama snimati i živjeti na distanci i stalno se testirati. I sam "The Bubble" je navodno sniman u sličnim uvjetima, i zamišljen je valjda kao autopardoija i metakritika američkog društva, hollywoodskih studija, civilizacijskih apsurda i Bog zna što sve još ne. Zijev.

Ništa od toga nismo dobili, a ako želite vidjeti što Apatow i Mannova doista mogu radije još jednom pogledajte "This is 40", ili "Funny People" jer tako se radi pristojna komedija.

Prije koji dan smo uživo gledali kako robotski psi hodaju ulicama Šangaja i stanovnike tjeraju u izolaciju. Prizor je to koji će i Charlieju Bookeru izazvati glavobolje kad će pisati nove epizode Black Mirorra. A možda da o koroni više ne snimimo baš ništa?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:13