VJERSKI MISTERIJ

Katolički kič: Tinejdžer postupno shvaća da ima Isusove moći te da je, izgleda, idući Mesija...

El Elegido

Na Netlixu: Do same završnice El Elegido je dobra serija Ipak - dojam na kraju pokvari manipulativni i prizemni obrat

Škot Mark Millar jedan je od najistaknutijih autora suvremenog stripa. Poznavatelji stripa poznaju ga po crtačkom radu i za DC Comics i za Marvel, ali i po vlastitim autorskim radovima. Jedan od takvih autorskih radova je razmjerno nepoznati "American Jesus" iz 2004. Strip se poigrava zanimljivom idejom. Obični američki tinejdžer postupno shvaća da ima Isusove moći te da je - izgleda - idući Mesija.

Millarov strip poslužio je kao polazište za Netflixovu seriju "Elegido" (Odabrani). Seriju je kreirao i režirao meksički redatelj Everardo Gout, koji je u nju unio i ključnu promjenu: umjesto u američkoj provinciji, serija se zbiva u meksičkom ribarskom mjestu. Ta je promjena pridonijela zanimljivosti serije. Priču o vjerskom misteriju i čudu Gout je smjestio u ambijent pun poganstva, praznovjerja i katoličkog kiča.

S meksičkim ambijentom u "Elegido" je ušla i barokna egzaltacija. Serija je nesavršena, ali zanimljiva. Pronicljivo analizira kako tvrdo religiozna zajednica reagira na istinsko čudo. Pokazuje kako mesijanska moć opija i kvari "Isusa". Prikazuje kako - paradoksalno - čudo u zajednicu unosi sve više zle krvi, a sve manje dobrote.

Do same završnice "Elegido" je baš dobar. Ipak - dojam na kraju pokvari manipulativni i prizemni obrat. Millarov strip ima još dva toma. Iščekujemo vidjeti hoće li i oni dočekati Goutovu adaptaciju.

ODABRANI (Chosen One/Elegido, Meksiko 2023), kreator: Everardo Gout, uloge: Bobby Luhnow, Juan Anguamea, Lilith Curiel, Dianna Agron, Netflix

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:56