U REŽIJI FRANCA NERA

Kevin Spacey se vraća na ekrane, glumit će u filmu o lažnim optužbama za seksualno napastovanje

Kevin Spacey s prijateljima u restoranu u Rimu 
 Mega/The Mega Agency/Profimedia
Glumit će u filmu Franca Nera o slijepom umjetniku iznimnog talenta koji biva pogrešno optužen za seksualno zlostavljanje

Nakon što je Kevin Spacey suočen s nizom optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, malo je tko mogao zamisliti da ćemo hollywoodsku zvijezdu ponovno vidjeti na filmskom platnu, piše Telegraph.

Ali, samo tri godine kasnije, otkriveni su planovi da glumi u filmu s Vanessom Redgrave koji će režirati njezin suprug Franco Nero, jedan od najcjenjenijih talijanskih glumaca i redatelja.

Spaceyja - čija se karijera urušila kad ga je više od desetak muškaraca optužilo za neprimjereno ponašanje i zlostavljanje koje je, navodno, trajalo nekoliko godina - Nero je odabrao za glavnu ulogu u svom novom filmu L'uomo che disegnò Dio (Čovjek koji je nacrtao Boga).

Radnja podsjeća na Spaceyjev vlastiti pad, a glumac bi trebao igrati detektiva koji istražuje tvrdnje o pedofiliji iznijete protiv slijepog umjetnika.

Tog umjetnika glumi sâm Nero, a riječ je o slijepcu koji može prepoznati bilo čije točne fizičke karakteristike samo slušajući njihov glas. Neobičan talent osigurava mu pozornost jedne TV emisije, no publicitet koji slijedi dovodi do toga da umjetnika lažno optužuju za seksualno zlostavljanje.

image
Vanessa Redgrave i Franco Nero te Vanessina kći Joely Richardson
Ts/Goff Photos/Profimedia

Snimanje bi trebalo početi uskoro, što će biti i prvo Spaceyjevo pojavljivanje na velikom ekranu nakon skandala.

U intervjuu koji je dao nakon prekida snimanja kad je pandemija covida poharala Italiju, Nero je rekao: 'To je istinita priča, priča o čovjeku koji, iako je slijep, stvara skulpture lica ljudi. Uspostavio sam kontakt s Kevinom Spaceyjem. Bio bih vrlo sretan da ga vratim na filmski set. Čekamo da pandemija završi pa da nastavimo sa snimanjem tamo gdje smo stali.'

Bio bi to izvanredan razvoj događaja za Spaceyja, koji je - kad su se optužbe protiv njega pojavile 2017. godine - javno osramoćen, ostao je bez mnogih poslova te ga je Christopher Plummer zamijenio kao Johna Paula Gettyja u filmu 'Sav novac svijeta' Ridleyja Scotta. Uklonjen je i iz posljednje sezone Netflixove hit političke drame 'Kuća od karata'.

Glumac Anthony Rapp optužio je Spaceyja da ga je pokušao zavesti 1985. godine, kada je Rapp imao samo 14 godina. Uslijedio je niz optužbi za seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje više od desetak drugih muškaraca, ali ih je Spacey sve žestoko odbacio.

Kako su svi ostali slučajevi otišli u zastaru, jedini slučaj koji je doveo do kaznenog postupka bio je onaj koji je uključivao tvrdnje da je glumac seksualno napao 18-godišnjaka u baru u Nantucketu 2016. godine.

Tužitelji su odustali od slučaja u srpnju 2019. zbog nedostataka dokaza.

Međutim, Spacey se i dalje povlači po američkim sudovima zbog optužbi za zlostavljanje. Britansko tužiteljstvo također je u postupku odlučivanja hoće li ga optužiti u vezi s nizom optužbi za seksualne napade koji datiraju još iz vremena kad je bio umjetnički direktor u londonskom kazalištu Old Vic između 2004. i 2015.

image
Kevin Spacey na izlasku sa suda
Mega/The Mega Agency/Profimedia

Nastavak snimanja filma L’uomo che disegnò Dio trebao bi uskoro započeti u Torinu, iako producenti filma upozoravaju da bi stalne odgode mogle predstavljati poteškoće u povratku Spaceyja na ekran.

Ovaj film nije prvi put da se Spacey okrenuo Italiji kao platformi za povratak u žižu javnosti. Upravo u toj zemlji se po prvi put nakon optužbi pojavio na nekom javnom događanju u kolovozu 2019. kad je u Rimu čitao pjesmu o ranjenom boksaču odlučnom u namjeri da ne podlegne udarcima koje podnosi.

Spacey je sve iznenadio kad se pojavio kako bi pročitao pjesmu Gabrielea Tintija o iscrpljenom borcu koji je nastupao za zabavu publike i koji je nakon borbe ostao sam i okrvavljen u ringu.

Pred iznenađenom publikom Spacey je izrecitirao stihove: 'Koristili su me za svoju zabavu, hranili lošim stvarima. Život je za trenutak bio gotov.'

No, život za Spaceya možda ipak ponovno počinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22