VUKOVAR FILM FESTIVAL

Kino pod Vodotornjem: U spektakularnom amfiteatru gledatelji će filmove gledati na platnu od sedam metara

Amfiteatar ispod Vodotornja

Na programu je i film ‘Kuća od iverja‘, priča o djeci u sirotištu u Lisičansku u istočnoj Ukrajini koje je rat istjerao iz domova i odvojio od obitelji

Dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, prvi francuski film slavnog američkog glumca Johnnyja Deppa i ekranizacija popularne opere Wolfganga Amadeusa Mozarta glavni su aduti 17. filmskog festivala u Vukovaru (VFF), koji će se održati od 24. do 27. kolovoza. Ljubitelji sedme umjetnosti na njemu će moći pogledati 31 film koji će biti projiciran na pet lokacija diljem Grada Heroja: u dvorcu Eltz i njegovu perivoju, Vukovarskom vodotornju, Hrvatskom domu Vukovar i Ružičkinoj kući.

Vukovarski vodotoranj prvi put je lokacija za projekcije. One će se odvijati pod vedrim nebom, na platnu koje je dugačko sedam metara, a posjetitelji će moći sjediti u pet redova. U podnožju je Vodotornja objekt u kojem se nalaze uprava, kafić i sanitarije te lijepo uređeno dječje igralište, a prema Dunavu je i amfiteatar. Autori su arhitekti Goran Rako i Radionica arhitekture.

Naime, kako najavljuju: "U predivnom ambijentu amfiteatra Vukovarskog vodotornja ove godine nešto posve drugačije, a to su projekcije dvaju egipatskih filmova uz izlaganje povjesničara filma i filmskog kritičara Daniela Rafaelića, novog umjetničkog direktora vukovarskog festivala.

Naime, projekt "Rijeka prijatelj" novo je osmišljeni popratni program. Ove je godine rijeka Nil prijatelj vukovarskog festivala. Uz uvodno izlaganje na potpuno novoj vanjskoj festivalskoj lokaciji tom prigodom bit će prikazana i dva egipatska klasika: kratki igrani film "Razgovorljivi seljak" iz 1970. godine te dugometražni film "Mumija" iz 1969. godine.

Oba filma režirao je Shadi Abdel Salam. Film "Mumija" smatra se jednim od najboljih egipatskih filmova svih vremena, pravi neorealistični klasik za čiji je nastanak zaslužan veliki talijanski redatelj Roberto Rossellini. "Razgovorljivi seljak" i "Mumija" jedina su dva filma koja je u svojoj redateljskoj karijeri snimio Shadi Abdel Salam".

image

‘Anatomija pada‘

Njemački hit

Sam Festival će svečano otvoriti projekcija "Čarobne frule", fantastični mjuzikl njemačkog redatelja Floriana Sigla koji je producirao holivudski veteran i majstor filmova katastrofe Roland Emmerich, ujedno i jedan od 13 igranih filmova koji će se boriti za Zlatni šlep, glavnu nagradu VFF-a.

Konkurencija će mu biti posljednji film istaknutog hrvatskog redatelja Lukasa Nole "Escort", mađarska komedija "Istočna rivijera" Balázsa Lévaija i Dániela Tiszekera, moldavski kandidat za nagradu Oscar "Ugljik" Iona Borșa, ukrajinski kandidat za Oscara te laureat Berlinalea i Sundancea "Klondike" Maryne Er Gorbach, drama "Majka" bugarske redateljice Zornitse Sophije, u čijoj je produkciji sudjelovao i Hrvatski audiovizualni centar, drama s elementima misterije i horora "Noćna sirena" Slovakinje Tereze Nvotove, drama "Ovuda će proći put" srpske autorice Nine Ognjanović, mješavina komedije, romanse i drame "Prekrasno" Karoline Herfurth, koju je u njemačkim kinima pogledalo 150 tisuća gledatelja, romansa "Prvi snijeg ljeta" austrijskog redatelja Chrisa Raibera, komična drama "Taksisti" Rumunja Bogdana Theodora Olteanua, SF komedija "Zanox" mađarskog autora Gábora Bene Baranyija i češka drama "Žrtva" Michala Blaska. Hrvatski dom Vukovar ugostit će igrane filmove koji će se natjecati za Zlatni šlep.

image

‘Klondike‘

Vodstvo festivala predvođeno direktorom Darkom Puharićem i umjetničkim ravnateljem Danielom Rafaelićem ističe da ove godine u igranoj konkurenciji prvi put sudjeluje svih 10 podunavskih zemalja. Njemačka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina imaju svaka po jednog predstavnika, a Slovačka, Njemačka i Mađarska po dva.

image

‘Žena s gumenim rukavicama‘

U dokumentarnom dijelu glavnog programa sedam će se naslova natjecati za Zlatni šlep: "El Shatt - nacrt za utopiju", film hrvatskog redatelja Ivana Ramljaka o evakuaciji 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat koja se dogodila 1944. godine; "Elfriede Jelinek - jezik pušten s lanca", rad Njemice Claudije Miller o slavnoj austrijskoj spisateljici; "Kuća od iverja" Simona Lerenga Wilmonta, priča o djeci u specijalnom sirotištu u Lisičansku u istočnoj Ukrajini koje je rat istjerao iz domova i odvojio od obitelji; "Radna smjena", film Jaroslava Vojteka o ljudima koji su zbog bolje plaćenih poslova napustili svoje domovine; "U posjetu fortuni", mađarski film redatelja Mátyása Kálmána o sredovječnom paru čiji se život promjeni nakon što dobije na lutriji; "Van prostora i vremena", uradak Austrijanca Nikolausa Geyrhaltera o čovjekovoj borbi protiv otpada, i "Naš Mali", priča o hrvatskom košarkašu Draženu Petroviću koju je režirala Ivana Guberina. Dokumentarci koji se bore za glavnu festivalsku nagradu projicirat će se u dvorani dvorca Eltz.

Tročlani žiri u kojem sjede filmska i kazališna glumica Sandra Lončarić, televizijski i filmski redatelj i scenarist Eduard Galić te skladatelj i kantautor Dalibor Grubačević odlučit će kojem će igranom i dokumentarnom filmu pripasti glavna festivalska nagrada.

Pored spomenutih natjecateljskih programa, VFF posjetiteljima nudi i popratne sadržaje, među kojima se ističu svečana premijera hrvatskog filma "Žena s gumenim rukavicama" redatelja Marija Šuline i programi "Cannes u Vukovaru", "Rijeka partner: Nil" i "100 godina Disneyja".

Adut iz Cannesa

Šulinin drugi dugometražni film priča je o školskoj spremačici Mirni (igra je Areta Ćurković) koja je svima na usluzi - prosvjetnim djelatnicima škole u kojoj radi koji su u štrajku, nasilnom mužu, djeci koja su od kuće otišla kako bi drugdje ostvarila bolji život i nepokretnoj majci. "Žena s gumenim rukavicama" zatvorit će 17. filmski festival u Vukovaru, a snimila ju je filmska ekipa sačinjena isključivo od Slavonaca. Uz Ćurković, u filmu igraju Sandra Lončarić, Miroslav Čabraja i Ivan Čačić.

U sklopu "Cannesa u Vukovaru" prikazat će se dva naslova, a prvi od njih je "Anatomija pada" redateljice Justine Triet, sudska drama o književnici koja se mora obraniti od optužbi za ubojstvo muža. Kada joj je žiri 75. Filmskog festivala u Cannesu kojim je predsjedao norveški redatelj Ruben Östlund Triet uručio Zlatnu palmu, ona je postala tek treća žena koja je osvojila tu prestižnu nagradu (prije nje, osvojile su je Julia Ducournau za "Titan" i Jane Campion za "Piano").

Glumačku postavu "Anatomije pada" predvodi višestruko nagrađivana njemačka glumica Sandra Hüller kao optuženica Sandra Voyter. Drugi je, pak, "Jeanne du Barry" redateljice Maïwenn, povijesna drama o Jeanne Bécu, nepriznatoj kćeri siromašne švelje koja se zahvaljujući šarmu i pameti probije do dvora Luja XV. te postane njegova posljednja službena ljubavnica. "Jeanne du Barry" otvorio je ovogodišnji Cannes, a u francuskim ga je kinima pogledalo gotovo 800 tisuća gledatelja. Nemale zasluge za takav uspjeh jamačno pripadaju hvaljenom Johnnyju Deppu koji u njemu igra rasipnog i razuzdanog Luja XV.

Program "Rijeka partner: Nil" posjetiteljima donosi jedina dva filma egipatskog redatelja i scenarista Shadija Abdela Salama - kratkog "Razgovorljivog seljaka" (eng. The Eloquent Peasant) i njegov dugometražni debi "Mumija" (poznat i pod naslovom "Noć brojanja godina", odnosno "The Night of Counting the Years") iz 1969. koji je Međunarodni filmski festival u Kairu 1996. proglasio trećim najboljim dotad snimljenim egipatskim filmom. Salamovi će se filmovi prikazati u amfiteatru Vukovarskog vodotornja, a publiku će u njih uvesti umjetnički ravnatelj festivala Daniel Rafaelić, inače i egiptolog.

100 godina Disneyja

Kako bi obilježio 100 godina rada filmskog studija Disney, VFF je organizirao projekcije četiriju klasika koji su izašli iz njegove radionice - animiranog povijesnog mjuzikl "Pocahontas" Mikea Gabriela i Erica Goldberga iz 1995., akcijske kriminalističke komedije "Dick Tracy" Warrena Beattyja iz 1990., animirane avanturističke komedije "101 dalmatinac" Wolfganga Reithermana, Hamiltona Luskea i Clydea Geronimija iz 1961. te animiranog fantastičnog mjuzikla "Pepeljuga" Wilfreda Jacksona, Hamiltona Luskea i Clydea Geronimija iz 1950. godine. "Pepeljuga" i "101 dalmatinac" bit će sinkronizirani, a "Pocahontas" titlovana.

Osim projekcija filmova, dvorac Eltz ugostit će 25. kolovoza i znanstveno-umjetnički skup "Tranzicija audiovizualne djelatnosti i suodnos s novim digitalnim medijima" na kojem će biti riječi o digitalizaciji vizualnih medija i o utjecaju opće digitalizacije društva na vizualno stvaralaštvo. Skup će voditi izv. prof. art. Vjeran Hrpka s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a na njemu će sudjelovati Vladimir Pavlovski, Divna Vuksanović, Boj Novak, Predrag Solomun, Ejla Kovačević, Antonio Nuić, Edib Ahmetašević, Mario Sablić i Mario Kokotović.

Savezna Republika Njemačka ove je godine postala službenom partnericom festivala, a vodstvo festivala vjeruje da će ta suradnja u narednim godinama rezultirati oformljavanjem bogatog popratnog programa i projekcijama nagrađivanih filmova. U to ime, 26. će se kolovoza organizirati predstavljanje kuhinje njemačke nacionalne manjine. Također, glazbene grupe Morenos i Soul Fingers nastupit će 25. i 26. kolovoza u amfiteatru kod Veslačkog kluba.

Jednodnevna ulaznica za projekcije u perivoju dvorca Eltz i u Hrvatskom domu Vukovar koštat će tri eura, a festivalska, koja pokriva sve projekcije na tim lokacijama, koštat će 15 eura. Ulaz na druge projekcije neće se naplaćivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:15