PIŠE NENAD POLIMAC

Kino situacija ista je kao i lani. Tugaljiva. I Bond bi mogao dobiti novi termin

 Darko Tomas/Cropix
Bilo kakve kombinacije s kino mrežama se izbjegavaju, jer je u Americi zatvoreno više od 65 posto multipleksa

Dvije filmske vijesti dobile su različit publicitet ovog tjedna. Bombastično je popraćena najava Netflixove ponude za ovu godinu, i to s razlogom. Streaming gigant prezentirao je što će sve njegovi pretplatnici vidjeti u ovoj godini i to je prilično impresivno, ponajprije činjenica da će njegovi korisnici svakog tjedna moći vidjeti jedan novi naslov, njih ukupno 71. Scott Stuber, Netflixov šef za nabave, pohvalio se da su pazili na žanrovsku raznolikost, bit će tu puno romantičnih komedija kojih se velike holivudske kompanije poput Disneyja sve više klone, ali i trilera i horora od kojih uglavnom žive manja filmska poduzeća. Ipak, najveću pozornost privukle su skupe ekstravagancije poput "Crvene opomene" s Gal Gadot, Dwayneom Johnsonom i Ryanom Reynoldsom te prestižne atrakcije s nešto manjom cijenom (između 50 i 75 milijuna dolara) kakva je satira "Ne gledaj gore", u kojoj glume Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence, a režira je Adam McKay ("Oklada stoljeća", "Čovjek iz sjene"). Majstor kostimiranih drama Joe Wright ("Okajanje", "Ponos i predrasude", "Ana Karenjina") prebacio se na trilere, njegov novi film zove se "Žena na prozoru" s Amy Adams u glavnoj ulozi, dok se Halle Berry napokon ogledala kao redateljica u borilačkoj drami "Ozlijeđena", u kojoj i glumi. Veliku popularnost imat će po svoj prilici i "Vojska mrtvih" Zacka Snydera, nekoć redatelja Marvelovih blockbustera, koji se vraća svojim korijenima, tj. filmu "Zora živih mrtvaca", novoj verziji kultnog horora Georgea A. Romera, s kojom je postigao prvi veliki uspjeh. Producent Peter Chernin ("Izazivač: Le Mans '66", novi nastavci "Planeta majmuna") nudi trilogiju "Ulica straha" po romanima R.L. Stinea, za čija su se filmska prava svojedobno otimale holivudske kompanije. Spomenimo još vestern "Težak pad" (The Harder They Fall) sa Idrisom Elbom i Reginom King i to je zasad dovoljno. Ono što nedostaje su jake franšize koje uglavnom drže holivudski "majori", no s vremenom će se Netflix i njih domoći. Uostalom, lani su mu najveću gledanost ostvarile stare epizode humorističke serije "U uredu", no nažalost, u 2021. su na njih izgubili prava.

Streaming kompanije ne zaziru od velikih budžeta, Chris Pratt upravo pregovara s Amazon Primeom oko projekta "Rat sutrašnjice" (Tomorrow War), čija bi cijena trebala biti 200 milijuna dolara, međutim, postoje granice koje nitko ne želi prijeći. Na primjer, MGM bi rado ustupio svoj blockbuster "Nema vremena za umiranje", dugo iščekivani naslov iz franšize o Jamesu Bondu, nekoj streaming kompaniji koja bi za njega bila spremna platiti 600 milijuna dolara, no ponuđač se zasad nije pojavio. Uz taj film vezana je druga vijest koju s razlogom nisu previše prenosili, jer ovu godinu ne prikazuje u osobito povoljnom svjetlu. Naime, bilo kakve kombinacije s kino mrežama se izbjegavaju, jer je u Americi zatvoreno više od 65 posto multipleksa. Ako situacija ostane takva, James Bond, koji zasad ima uskrsni termin, lako bi se mogao preseliti na neki sigurniji jesenski termin, na primjer u studeni. Šteta, film je navodno dobar, režirao ga je Cary Joji Fukunaga (prva i najbolja sezona "Pravog detektiva"), a to je i posljednji nastup Daniela Craiga u ulozi tajnog agenta 007. Ispada da je to mrtvi kapital, a slična situacija mogla bi zadesiti još neke blockbustere iz ove sezone. Warner Bros. naizgled je riješio svoj problem paralelnom distribucijom u kinima i na streaming platformi HBO MAX, pomaknuo je svoj skupi spektakl "Dine" na početak listopada, no redatelj Denis Villeneuve grozi se i pomisli da njegov film bude dostupan uglavnom u kućnim kinima. Uostalom, na taj način ne ostvaruju se priželjkivane zarade, koje su neophodne za snimanje novih nastavaka te franšize. Prema tome, i tu su izmjene termina prikazivanja moguća, pogotovo što će Warnerova "Wonder Woman 1984" po završetku prikazivanja zabilježiti gubitke.

Disney se također oslanja na sličnu strategiju kombiniranja distribucije na streaming platformama (njegova je Disney +) i multipleksima, ali njegov crtić "Duša", mogući favorit za Oscara, ne briljira u kinima. Hoće li dozvoliti da slična sudbina zadesi "Black Widow" u svibnju, nije baš sigurno. Vjerojatnija su pomjeranja na kasnu jesen. Slično bi mogao postupiti i Universal koji ima potencijalni megahit u devetom izdanju "Brzih i žestokih". Sve, dakako, ovisi o pandemiji. Ako se ta ne obuzda, ova bi sezona mogla jako sličiti lanjskoj, izgledat će naime tugaljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:09