FILMOVI ZA DJECU

KINOKINO Njemački film 'Oči u oči' najbolji film trećeg izdanja festivala

 press
 

ZAGREB - Profesionalni žiri trećeg KinoKino Festivala najboljim filmom u subotu je proglasio njemački "Oči u oči" Joachima Dollhopfa i Evi Goldbrunner, kojemu je nagradu dodijelila i publika, a dječji je žiri nagradu dodijelio francuskom filmu "Brailleovo srce" Michela Boujenaha.

"Svi filmovi su bili zbilja iznimno zanimljivi, kvalitetni, dirljivi i poučni zbog čega smo imali stvarno težak, ali i lijep zadatak", ustvrdili su u obrazloženju članovi profesionalnog žirija, ilustrator i animator Zdenko Bašić te glumci Moamer Kasumović i Daria Lorenci Flatz. 

U filmu "Oči u oči" o dječaku koji živi u sirotištu i dobiva priliku prvi put upoznati svog oca, osobito su ih "svojom prirodnošću, iskrenom igrom i razumijevanjem emocija i situacija koje su iznijeli" zadivili dječji glumci.

Pobjednički film jednoglasno su odabrali jer "na jednak način govori malim i velikim ljudima".  

"Gledali smo vrlo zanimljivu i specifičnu višeslojnu priču, koja nas još jednom podsjeća da su u svijetu u kojem se inzistira na različitostima kako bi nas se podijelilo te razlike samo privid, a potreba za ljubavlju je zajednička i iznad svega," ocijenili su. 

Prizor iz filma 'Oči u oči'

Uz KinoKino nagradu autori najboljeg dugometražnog igranog filma po izboru profesionalnog žirija dobivaju tisuću eura. 

Zbog "zavidne kvalitete glumačkih izvedbi dječjih glumaca Alix Vaillot i Jeana-Stana Du Paca" isti žiri dodijelio je Posebno priznanje dječjem laureatu, filmu "Brailleovo srce", koji prikazuje kako se darovita 12-godišnja čelistica nosi s ozbiljnim životnim problemima.

Dječji žiri, u kojemu su bili Anouk Kivađ, Antonia Kurtović, Armando Luque Akrap, Mia Mišković i Alex Rakoš, obrazložio je kako je "Brailleovo srce" od niza prekrasnih filmova probudio u njima najviše emocija i naveo ih da razmišljaju o tome da pratimo svoje snove bez obzira što nam stajalo na putu. 

"Odličnom glumom uspješno je ispričana zanimljiva priča", dodali su. 

Posebno priznanje prema odluci dječjeg žirija dobio je norveško-švedski film "Oskarova Amerika" Torfinna Iversena, koji govori "o velikim snovima i neobičnom prijateljstvu", a nagrađen je "zbog dobro ispričane filmske priče koja dočarava životne probleme na način koji je djeci razumljiv i pristupačan". 

U glavnom i popratnim programima u proteklih je četiri dana prikazano tridesetak filmova, među kojima su, uz osam novijih filmova u konkurenciji, bili kratki igrani i animirani filmovi te filmski klasici.

Prikazani su filmovi iz zemalja koje djeca rijetko imaju priliku vidjeti, od Francuske, Njemačke, Švedske, Cipra do Kolumbije.

Službeni dio festivala gotov je u subotu, no filmovi će se prikazivati i u nedjelju, kada je na programu pobjednički film, kratki filmski uratci iz programa "Moj prvi odlazak u kino" te još jedan filmski klasik - "Moj ujak" Jacquesa Tatija, kojega će predstaviti član žirija Moamer Kasumović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 17:23