CIKLUS FILMOVA U TUŠKANCU

KIRK DOUGLAS SLAVI 101. ROĐENDAN Rodio se kao Issur Danielovitch i jedna je od posljednjih živućih zvijezda Zlatne ere Hollywooda

 Profimedia, Marka
 

ZAGREB - Ciklusom ponajboljih filmova Kirka Douglasa, koji je u ponedjeljak otvario film "Šampion" iz 1949. godine, zagrebačko kino Tuškanac obilježava 101. rođendan te američke glumačke legende, producenta, redatelja, autora i filantropa, jednog od posljednjih živućih zvijezda Zlatnog doba Hollywooda.

Ciklus će do 23. prosinca prikazati šest filmova u više termina, počevši od njegova prvog važnijeg uratka, "Šampion", u u kojemu je utjelovio samodopadnog boksača koji ne preza ni od čega da postane sportska zvijezda. Za tu je ulogu dobio prvu nominaciju za Oscara.

Happy 100th Pappy love you with all my heart (I swear he's not crazy)

A post shared by Dylan Douglas (@dy1and) on

Uslijedit će "Staklena menažerija", nastala prema scenariju i drami Tennesseeja Williamsa, slavna priča o nesretnoj obitelji koju čine dominantna majka, introvertirana, sramežljiva kćer koja šepa i sin koji želi vidjeti svijet. 

Prikazat će se i jedini film noir Williama Wylera, "Detektivska priča", nominiran za četiri Oscara, koji prati moralne dileme poštenog i principijelnog policijskog detektiva. 

Program podsjeća i na klasik žanra vesterna "Obračun kod O.K. korala", utemeljen na stvarnom revolveraškom obračunu Wyatta Earpa i Doca Hollidaya i razbojničke bande braće Clanton kod gradića Tombstone u Arizoni 1881. godine. Wyatta Earpa utjelovio je Burt Lancaster, a Doca Hollidaya Kirk Douglas.  

Bit će tu i legendarni Kubrickov "Spartak", povijesni spektakl o rimskom robu, gladijatoru koji podiže ustanak, koji je osvojio četiri Oscara i Zlatni globus. 

Iz bogatog Douglasovog opusa za ciklus je izabran i "Grad bez milosti", film o četiri američka vojnika stacionirana u Njemačkoj optužena su za silovanje, kojima slijedi vojno suđenje. 

Kirk Douglas (Amsterdam, New York, 9. prosinca 1916.) rodio se u obitelji židovskih imigranata iz carske Rusije kao Issur Danielovitch. Obitelj mu je bila siromašna, no kao uzoran učenik i aktivni sportaš, zahvaljujući hrvanju, školovao se na St. Lawrence sveučilištu te dobio stipendiju za Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku. 

Nastupa u tek nekoliko predstava na Broadwayu prije negoli se priključuje američkoj mornarici 1941. godine, a nakon vojnog otpusta zbog ratnih ozljeda 1944. vraća se kazalištu i nastupa u brojnim radio dramama. 

Happy birthday 101 years and still sexy love you with all my heart Pappy

A post shared by Dylan Douglas (@dy1and) on

Dylan Douglas, sin Michaela Douglasa i Catherine Zeta-Jones, objavio na Instagramu fotografiju s proslave rođendana djeda Kirka

Za glavnu ulogu u filmu "Neobična ljubav Marthe Ivers" iz 1946. prima sjajne kritike, nakon čega reda nove uloge, a posljednji u kojem je glumio je TV film "Meurtres à l'Empire State Building" (2008.), posveta američkom film noiru i zvijezdama iz Zlatnog doba Hollywooda. 

Svoju zvijezdu na Pločniku slavnih ima još od 1960. godine, a unatoč nekoliko nominacija, Oscara je primio tek 1996. godine, i to počasnog, za 50 godina rada, što je jedna od mnogih nagrada koje je primio u karijeri. 

Napisao je deset knjiga memoara i romana, a većinu svog života bavio se i humanitarnim radom. Bio je ambasador dobre volje američkog State Departmenta od 1963. godine. Primio je Predsjedničku medalju slobode 1981. godine od Jimmya Cartera, a u Francuskoj primio odlikovanje Viteza Legije časti za doprinos umjetnosti i književnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:14