ODLAZAK LEGENDE

Kolege se opraštaju od Gutovića: ‘Bio je nestvarno lijep, ali pravi Balkanac, tradicionalan i konzervativan‘

Milan Gutović
 Youtube/rts
Legendarni srpski glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas u 76. godini nakon duge i teške bolesti

Legendarni srpski glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas u 76. godini nakon duge i teške bolesti. Od Gutovića se opraštaju kolege i prijatelji koji su uživali u njegovim ostvarenjima.

- Gledala sam ga mladog u kazalištu i bio je čudesan zaista. Jedan od najduhovitijih glumaca koje smo ikada imali, istinski duhovit. Sve moje sjećanje na njega je iz moje glumačke mladosti, a on poslije više nije imao snage niti neke volje da ustraje u nekim projektima, tako da se nismo nikada sreli, rekla je Mirjana Karanović za Nova.rs.

- Bio je vjerojatno jedan od najljepših glumaca koje sam u životu ikada vidjela. Bio je nestvarno lijep, ali s druge strane, bio je pravi Balkanac, jako tradicionalan i konzervativan. Držao je do nekih pravila, što rade muškarci a što žene. Bilo mu je teško biti glumac i u nekim starijim godinama je to bolest mnogih na Balkanu, da ih je sram što su glumci, dodala je ona.

- Bio je veliki glumac i komičar, ali je do kraja svog života morao zarađivati sitne honorare od kojih je morao živjeti. To je glumačka tragedija. Ne mislim da svi moraju imati velike honorare, ali postoje velikani koji će do smrti morati tezgariti i jurcati da bi zaradili za pristojan život, a to nije baš tako dobro za zdravlje, rekla je poznata glumica.

Legendarna glumica Seka Sablić za Nova.rs kaže da je Gutovića obožavala te da je za nju on glumac stoljeća.

- Doslovno sam ga obožavala. Glumac je svjetskih dimenzija, ogroman glumac. Imao je ogroman kapacitet, možda jači od Čkalje, kaže Sablić.

Dodaje da je malo glumila s njim, ali se tome uvijek radovala i bila počašćena.

- Ja nikada neću zaboraviti izvođenje kabarea “Obično Veče”, u Stupici, 12. ožujka 1991. Samo tri dana nakon tenkova na ulicama, sat vremena priče kako je zapravo došlo do martovskih demonstracija. Ne pamtim da sam se tako smijao. Hvala ti. Za sve ti hvala. Naročito za: ”Momci, pošto biblioteka ne radi, morat ćemo u kafanu, napisao je glumac Sergej Trifunović.

Dragan Marinković Maca je podijelio Lanetovu fotografiju na Instagramu i stavio emotikon crnog srca.

I glumac Branislav Lečić se na Instagramu oprostio od voljenog kolege.

- Jako tužna vijest...Duša me boli za divnim i neobičnim glumcem. Njegova posebnost nije bila samo u glumačkom izrazu i plemenitoj ironiji koju je mrtav ozbiljan mogao da izgovori i sve nas od srca nasmije, nego u cjelokupnoj njegovoj ličnosti koju ovo licemjerno vrijeme nije moglo zavesti! Izuzetno intuitivan i pretočan u donošenju svojih sudova, a tiču se svih nas. Uskraćeni smo za još jedan efikasan lijek za naše mentalno zdravlje. Zbogom maestro, zbogom dobri moj, napisao je Lečić.

Milan Lane Gutović preminuo je u srijedu u 76. godini u Beogradu, nakon duge i teške bolesti. Gutović je rođen na Umci, prigradskom naselju Beograda, 1946. godine. Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju završio je 1967.

Najveću slavu donijela mu je uloga Srećka Šojića u "Tesnoj koži" a isti lik je zaigrao u "Beloj lađi", koja je zahvaljujući njegovom glumačkom talentu bila jedna od najgledanijih TV serija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:06