Pavičić o hit seriji

Koliko je prvi ‘Bijeli lotos‘ bio ugodno otkriće, toliko je druga sezona krupno razočaranje. Seks je jedini motiv fabule...

Bijeli lotos

 Hbo/
Erotska farsa ‘svi bi sve‘ jednom je bila igralište za pisce poput Feydeaua. Samo, Feydeau bi to napravio puno, puno duhovitije

Kad se u srpnju 2021. pred TV publikom pojavila serija "Bijeli lotos" kreatora Mike Whitea, nitko nije očekivao jako puno. Bila je to serija praktički bez zvijezda, djelo ne-tako-cijenjenog kreatora.

"White Lotus" se, međutim, pretvorio u jedan od TV događaja sezone. Prateći niz likova u jednom havajskom hotelskom resortu, kreator White uspio je nenametljivo ocrtati mentalitet i ideologiju danas vladajuće klase. Fino je skicirao kolonizatorski efekt i klasne odnose na kojima počiva turizam. Snimio je seriju koja je bila i smiješna, ali ujedno i funkcionalni krimić.

Nakon tog uspjeha prirodno je bilo očekivati drugu sezonu "Bijelog lotosa". Stigla je brzo. A nakon što smo ovog tjedna vidjeli posljednju epizodu, možemo reći - možda i prebrzo. Koliko je prvi "Bijeli lotos" bio ugodno otkriće, toliko je druga sezona krupno razočaranje.

image

Bijeli lotos

Hbo/
image

Jennifer Coolidge i Jon Gries u seriji Bijeli lotos, 2. sezona

Fabio Lovino/hbo/

Drugu sezonu serije kreator White smjestio je opet u resort, ovaj put na Siciliji. Opet prati niz likova gostiju i domorodaca, a osim ocvale hedonistice Tanyje (Jennifer Coolidge), svi su likovi novi. Teme kolonijalne aproprijacije ovaj put nema, valjda jer je "to bijela Europa". Klasna dimenzija ne postoji - valjda iz istih razloga. Cijela se radnja vrti samo oko seksa koji je "Bijelom lotosu 2" jedini motiv, jedina moneta za razmjenu i jedini motor fabule. Erotska farsa "svi bi sve" jednom je bila igralište za pisce poput Feydeaua. Samo - Feydeau bi to napravio puno, puno duhovitije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:37