'NAJPRESTIŽNIJA' NAGRADA

Koliko vrijedi taj Oscar uopće?

Nakon objavljenih nominacija za 83. dodjelu Oscara koja će se održati 27. veljače u Los Angelesu, upitali smo nekoliko naših filmaša što misle o jednoj od najprestižnijih nagrada u filmskoj umjetnosti, piše vip.hr.

Nakon objavljenih nominacija za 83. dodjelu Oscara koja će se održati 27. veljače u Los Angelesu, upitali smo nekoliko naših filmaša što misle o jednoj od najprestižnijih nagrada u filmskoj umjetnosti, piše vip.hr.

- Za razliku od većine, ja mislim da je nagrada Oscar ipak mjerilo kvalitete. Kada bih rekao da mi nominacija za Oscara ništa ne predstavlja to bi bila glupost. Filmovi koji su nominirani za Oscara sigurno su kvalitetni, ali su namijenjeni široj publici, za razliku od festivalskih filmova. Možda se Američkoj filmskoj akademiji ponekad potkrade poneka pogreška, ali film koji je osvojio Oscara nikada nije bio katastrofalan - mišljenje je scenarista i redatelja Ognjena Sviličića.

- Posebno je ove godine interesantan Oscar za najbolji strani film jer je jedan od nominiranih grčki film "Dogtooth". Nisam ga još stigao pogledati, ali sam čuo da je odličan. Osobito mi je drago zbog nominacije jer je Grčka smještena u našu regiju i to je jedna od kinematografija koju bi Hrvatska morala pratiti - dodaje Sviličić

- Oscar je nagrada američke filmske industrije i prema tome oni ne mogu promašiti. Industrija dodjeljuje Oscare onima za koje misli da su tu nagradu zaslužili, naravno sve je povezano s kvalitetnom produkcijom i realizacijom - kratak je bio redatelj Vinko Brešan.

Svoje mišljenje o nagradi Oscar ima i kazališni i filmski redatelj Mario Kovač koji većinu filmova koji su nominirani još nije pogledao, pa mu je bilo vrlo teško predviđati bilo što.

- Često se dešava da pobijedi film koji ima jači lobi ili utjecajnije producentske kuće, pa se mnogima čini da je Oscar nezaslužen. Konkretno, ove godine veliki favorit je "Kraljev govor", a to je ista producentska kuća koja stoji iza filmova koji su ranije bili optuživani kao nedovoljno kvalitetni, a ipak su dobili Oscara, npr. "Engleski pacijet" - priča Kovač.

- No, postoje i bizarniji primjeri. Recimo, jedan "Rocky" je osvojio Oscara u jakoj konkurenciji. Stalloneov uradak je kultni, uletio je tada u pravo propagandno vrijeme, ali sigurno nitko neće staviti ruku u vatru i reći da je "Rocky" bolji od filma "Svi predsjednikovi ljudi" koji je te godine također bio nominiran. Tako da mislim da na Oscar treba gledati samo kao na jednu od filmskih nagrada, jer ta nagrada nikada nije osigurala filmu status kultnog filma ili dobre ocjene kod kritke.

Ipak, treba napomenuti da je to jedna od nagrada koja se medijski najbolje isfurala i koja je značajna zbog svoje dugotrajnosti. Dobar dio nagrada koje su cijenjenije kod kritike, npr. Venecija ili Cannes, nisu tako dugotrajne i znale su biti podložne i politici i trendovima, što su svojevremeno obilato koristili azijski i rumunjski filmovi.

Sve te nagrade treba doživjeti samo kao još jednu mogućnost promocije filma, a onaj autor koji osvoji Oscara može računati na drastično povećan interes gledatelja. Mislim da ljudi ne odlaze u kino pogledati film zato što je dobio Oscara, već ih zanima razlog zbog kojeg mu je dodijeljena ta nagrada - zaključio je Mario Kovač.

Za mladu redateljicu Irenu Škorić Oskari su veliko filmsko uzbuđenje, filmski Olimp, apoteoza u industriji snova.

- Oni su indikator pulsa filmske industrije. Po njemu se može osjetiti kako holivudski film neke godine diše, što osjeća, kuda vodi ta golema rijeka svjetskog filma koja utječe na sve svoje pa i najmanje rukavce koji se mogu zvati i hrvatska kinematografija. Filmska povijest više pamti osobe koje su Oskarovci, nego što brojni Oskari nekim filmovima osiguravaju mjesto u filmskoj povijesti. Budući ionako ne spavam do sitnih sati, veseli me bdjeti svake godine uz Academy awards ceremony. O haljinicama u kojima se pojavljuju zvijezde da i ne govorim - ispričala je za vip.hr Irena Škorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:16