TEŠKO VRIJEME

Konvoj Libertas u dokumentarnom filmu Veljka Bulajića

 Bruno Konjević/CROPIX
Podsjetit ćemo na dramatičnu plovidbu sudionika konvoja brodom Slavija, najavljuje redatelj

ZAGREB - Bude li sve prema planu, redatelj Veljko Bulajić premijeru svoga dugometražnog dokumentarnog filma “Konvoj Libertas” imat će u Dubrovniku 31. listopada, na obljetnicu probijanja blokade grada.

Domaći amateri

- Za snimanje filma pripremali smo se i istraživali skoro godinu dana, a danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo već obavili snimanja s 18 sudionika ( Stjepanom Mesićem, Mani Gotovac, Terezom Kesovijom, Nedjeljkom Fabriom, Vladimirom Kočišem Zecom, Franjom Gregorićem, Ivanom Zvonimirom Čičkom...), inicijatora i organizatora konvoja.

Predstoje nam još snimanja u Rijeci, Šibeniku, Splitu, Korčuli i Dubrovniku. ‘Konvoj Libertas’ zaslužuje filmski spomen jer je to važan dio naše povijesti, uzbudljiva priča iz vremena opsade Dubrovnika kada je bilo nužno probiti blokadu grada i donijeti mu duhovnu i financijsku pomoć. Film će podsjetiti na dramatičnu plovidbu sudionika konvoja brodom Slavija - objasnio je Bulajić koji će se u produkciji, uz izjave i snimke sudionika, koristiti i dokumentarnim materijalom HTV-a, RAI-ja, stranih snimatelja i domaćih amatera koji su potkraj listopada 1991. plovili prema Dubrovniku zajedno sa samim Bulajićem koji je također bio sudionik konvoja.

Ekranizaciju filma realiziraju HTV i produkcija Libertas, a pruži li se mogućnost, možda se naknadno uz film napravi i trodijelna televizijska serija.

‘Ne bih o iznosima’

- Prema našoj zamisli, premijera filma bila bi u Dubrovniku, a nakon toga prikazali bismo ga na HTV-u - dodao je Bulajić koji ne želi otkriti koliko će stajati cijela priča.

- Ne bih o iznosima, ali, vjerujte mi, nije riječ ni o kakvom megalomanskom projektu. Radi se o niskobudžetnom filmu, a stajat će manje od jedne epizode nekih skupih serija - istaknuo je Bulajić, ne želeći pojasniti na koju seriju konkretno misli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:36