SPORT U DOBA KORONE

KOŠARKAŠKE ANALIZE, ABECEDA NOGOMETA I SASVIM DRUGAČIJI POGLED NA SPORT Izabrali smo najbolje YouTube kanale za kraćenje vremena u samoizolaciji

 Screenshot / YOUTUBE
SB Nation nudi najraznovrsniji sadržaj, naši favoriti su "Chart Party", "Dorktown" i "Fumble Dimension". The Berrics donosi ludorije na skateu

Bilo da je riječ o najpopularnijim sportovima i sportašima na svijetu ili o nešto opskurnijim interesima, YouTube ima gotovo sve što tražite.

Platforma (ili društvena mreža, kako vam je draže) profilirala se kao prirodni dom predanih opsesivaca i amaterskih analitičara koji rade stvari koje ne možete vidjeti nigdje drugdje. YouTube ima još jednu prednost u odnosu na tradicionalne medije, a to su komentari korisnika. Nerijetko pronicljivi i često humoristični, komentari videima daju dodatnu vrijednost, a ako se uključite, što toplo preporučujem, navucite “oklop” jer često znaju biti brutalni.

Vjerojatno najbolja stvar kod YouTubea mogućnost je padanja u “zečju rupu”. Poput Alise, koja krene za bijelim zecom, upadne u rupu i završi u Zemlji čudesa, nebrojeno sam puta i sam nakon jednog videa pogledao drugi, pa treći, pa četvrti itd. Algoritam vam na temelju videa koji ste pogledali sugerira nove videe koje biste mogli pogledati, drugi korisnici vam sugeriraju što da gledate, ljudi koji stoje iza kanala čiji ste video pogledali, daju vam preporuke.

Koliko ćete duboko zaglaviti, ovisi o vašim interesima i slobodnom vremenu. Budući da je koronavirus na cijeli svijet trenutačno stavio “pauzu”, vi to na YouTubeu nećete morati praktički nijednom.

SB Nation

Kada je riječ o pogledu na sport iz neobičnih kutova, ovaj kanal nudi vjerojatno najraznovrsniji sadržaj na cijeloj platformi. Svaki serijal koji SB Nation producira temeljito je istražen i pregledno režiran pa ćete ga vrlo lako pratiti bez obzira na to jeste li s određenim sportom upoznati ili ne. Da bi vam olakšali gledanje, svaka sezona svakog serijala ima svoju playlistu pa je dovoljno samo kliknuti play i uživati.

Osobno vam preporučujem “Rewinder”, serijal u kojem se pamtljivi događaji “premotavaju” unatrag kako bi se vidjelo kako je do njih uopće došlo te što radi njihov Jon Bois, jedan od heroja sportskog YouTubea. Nikako ne propustite nijednu epizodu serijala “Chart Party”, “Dorktown” i “Fumble Dimension”.

BBALLBREAKDOWN

Stožerni kanal “košarkaškog” YouTubea ljubiteljima košarke nudi analize modernih trendova u košarci te pritom nerijetko kontrira pričama koje mainstream mediji često guraju. Coach Nick Hauselman koristi jednostavan, ali stručan jezik te svaku svoju tezu podupire videosnimkama s terena, a u analizama se oslanja na praktično iskustvo treniranja srednjoškolskih košarkaša. Iako se uglavnom bavi aktualnim utakmicama, njegov dugački staž na platformi jamči da vam nikada neće ponestati sadržaja. Osobno preporučujem sve videe u kojima se dotiče neizbježnog uspoređivanja LeBrona Jamesa i Michaela Jordana jer o toj temi govori trezveno i bez guranja vlastite agende.

FOOLISH BASEBALL

Kad vas neki kanal svojim videima jednostavno natjera da zavolite sport koji prije niste dovoljno poznavali, onda znate da je njegov sadržaj kvalitetan. Foolish Baseball se u svojim pričama i analizama fokusira na ono što bejzbol čini posebnim, a to je kombinacija matematike i atletske izvrsnosti koju malo koji drugi sport ima.

NFL Films i NFL

Službeni kanali sjevernoameričke lige američkog nogometa pretplatnicima nude antologijski sadržaj kao što su popisi “10 najboljih…”, ali i cjelovite Super Bowl utakmice. Izvrsno su mjesto za one koji žele naučiti više o povijesti sporta i koji žele uživati u najboljem što liga može ponuditi.

Tifo Football

Ovaj sam kanal tek nedavno uvrstio u svoju YouTube dijetu i oduševljen sam jer na raznovrsnim primjerima objašnjava razna taktička rješenja koja koriste najbolji svjetski klubovi, a često znaju objaviti i kratke dokumentarne filmove u kojima pobliže predstave neki fenomen ili neopravdano zapostavljen klub. Ako s nogometom niste na “ti”, kao što ja nisam, na ovakvom ćete kanalu naučiti puno.

The Berrics

Ovaj vam kanal preporučujem iz jednog jedinog razloga, a to je što na njemu možete gledati fenomenalno natjecanje Battle at the Berrics. Riječ je o natjecanju nekih od najboljih skejtera na svijetu u igri “S-K-A-T-E”, odnosno igri u kojoj jedan skejter izvede trik, a drugi ga mora ponoviti. Svaki neuspjeli pokušaj znači “dobivanje” jednog slova, a kad se ispiše riječ “SKATE”, taj skejter tada ispada. Ima nešto u gledanju bespoštedne borbe najboljih na svijetu, a kako je riječ o opuštenom ambijentu skejtanja, računajte i na humoristične epizode koje nemaju drugi sportovi.

The Ringer

YouTube kanal poznatog internetskog portala poznat je po brzim reakcijama i iscrpnim analizama aktualnosti iz svijeta sporta, primarno NBA košarke i NFL-a, međutim, imaju i odlične te iscrpne intervjue s bivšim i aktivnim sportašima te drugim akterima iz svijeta sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 14:07