PIŠE NENAD POLIMAC

'KRALJ ARTHUR: LEGENDA O MAČU' U početku je bilo dosta dvojbi oko tog filma

Redatelj ‘Sherlocka Holmesa’ prihvatio se još jedne više puta na ekranu iskušane priče

Kompanija Warner Bros. donekle je odahnula kad je doznala rezultate promotivne akcije nazvane “Kralj za jedan dan” za svoj film “Kralj Arthur: Legenda o maču”. Svatko od gledatelja tko bi odgovorio na jedno - vrlo lagano - pitanje, dobio bi besplatno ulaznicu za pretpremijernu projekciju u nekom od američkih gradova: u početku su se namjeravali ograničiti na nekoliko kina, no naposljetku su ih morali povećati na 200. U kampanju se uključio i marketinški tim koji je poslao na internet devet inserata u trajanju od ukupno deset minuta, koji bi gledateljima trebali približiti ugođaj i neke od atrakcija predstojećeg blockbustera.

U početku je bilo dosta dvojbi oko tog filma. Kralj Arthur omiljeni je lik kako na velikom tako i na malom ekranu, povjesničari ga smještaju u rani srednji vijek u Britaniji, uz, dakako, ogradu da je prije u pitanju legenda negoli autentični junak. Posljednja skupa filmska verzija snimljena je 2004., režirao ju je afroamerički hitmaker Antoine Fuqua, a naslovnu ulogu igrao je Clive Owen dok je Keira Knightley dočarala buduću kraljicu Guinevere. Bila je posebna po obilju povijesnih detalja, vjerno je prikazano kako je u drugoj polovici 5. stoljeća Arthur stasao od rimskog časnika u samostalnog britanskog vladara, međutim to očito nije bilo dovoljno: iako nipošto financijski podbačaj, film nije ostvario ni bogzna kakav profit.

Uskočio je Guy Ritchie, nekoć redatelj niskobudžetnih tvrdih britanskih krimića, a kasnije spektakala o Sherlocku Holmesu u kojima je junak detektivskih romana Sir Conana Doylea pretvoren u super junaka: njemu je otkrivanje zločina pomnom dedukcijom bilo pomalo dosadno, radije se koristio eksplozivom i svim mogućim zračnim i zemaljskim prometalima.

Ukratko, Ritchie je nešto slično htio napraviti i s kraljem Arthurom, vratiti magiju u priču koju smo dosad upoznali u tko zna koliko varijanti. Za glavnoga glumca odabrao je Charlieja Hunnama, čvrstog momka koji je prešao popriličnu preobrazbu od mladenačke gay serije “Pederska posla” do akcijske motociklističke sage “Sinovi anarhije”. U tom odabiru pomogao je savjet Guillerma del Tora koji je s Hunnamom surađivao u filmovima “Pacific Rim” i “Crimson Peak” i smatra ga najtalentiranijom novom holivudskom zvijezdom. Ulogu glavnog negativca dobio je Jude Law i nije imao ništa protiv: već je igrao “drugu violinu” u Ritchiejevu serijalu o Sherlocku Holmesu, dr. Watsona, i često znao zasjeniti svog partnera Roberta Downeyja Jr.

“Kralj Arthur: Legenda o maču” počinje kako dosad još nismo navikli. Opaki Vortigern (Law) ubio je svoga brata Uthera Pendragona (Eric Bana) i domogao se njegova prijestolja, a kraljev mali sin Arthur odrasta na ulicama Londiniuma ne znajući ništa o svome podrijetlu. S vremenom okuplja družinu na koju može računati, usavršava se i u borilačkim vještinama, a prekretnica nastaje kada izvuče iz kamena čarobni mač Excalibur. Ipak, dovoljno je lukav da ne pokaže kakvim sad sve moćima raspolaže, s razlogom, jer je Vortigern čuo za njegove podvige i odmah mu je jasno s kim ima posla.

Ako sve prođe kako treba i “Legenda o maču” zaradi na kino blagajnama nekoliko stotina milijuna dolara, Ritchie nema ništa protiv da napravi i nastavak. Ako ne, već je prionuo na pripreme za “Sherlocka Holmesa 3”, a uskoro će režirati i igranu verziju crtića “Aladin” s Willom Smithom u naslovnoj ulozi.

Top-filmovi o kralju Arthuru

Mač u kamenu

Ovakvu priliku u Disneyju nisu htjeli propustiti: kralj Arthur je tinejdžer kojemu je životna želja služiti respektabilnom vitezu, no nakon susreta s prilično smotanim čarobnjakom Merlinom u to više nije tako siguran. Naravno, Excalibur ima važnu ulogu u priči. Izvrsno animiran crtić (veteran Wolfgang Reitherman), napravljen 1963., odmah je osvojio publiku i kasnije imao još bezbroj DVD izdanja.

Monty Python i Sveti Gral

Budući da su filmove kultne britanske komičarske skupine u nas smatrali nekomercijalnima, morali smo se strpjeti sve dok ih nismo mogli nabaviti na DVD-u. Legenda o kralju Arthuru (igra ga pokojni Graham Chapman) okrenuta je naglavce i događa se nekoliko stoljeća kasnije, a u završnim scenama pojavljuje se i policija. Urnebesna zafrkancija, snimljena 1975., koju se isplati nabaviti za kućno kino.

Excalibur

Ovo je svakako najbolji film o kralju Arthuru, inspiriran, kao i mnogi drugi, romanom (ili kompilacijom) “Arthurova smrt” Thomasa Maloryja iz 15. stoljeća. Režirao ga je 1981. nevjerojatno ekspresivno John Boorman, s prizorima nabijenima erotikom i nasiljem, kralja Arthura igrao je Arthur Terry, no najbolji dojam ostavili su Nicol Williamson (čarobnjak Merlin) i Helen Mirren (zločesta Morgana Le Fay).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:23