KRHKA SUDBINA

KRITIČAR JUTARNJEG O RIJETKOJ EMISIJI HRT-a NAD ČIJOM SUDBINOM STREPI Zbilja je rubna, a i ide uz dlaku 'ne talasaj' filozofiji HTV-a

 Neja Markičević/Cropix

Kad je posrijedi program Hrvatske televizije, jedino nad čim strepim jesu neke dugovječne emisije na koje sam svikao i htio bih da traju. To su dakako, prije svega, i općenarodno prihvaćeni “Plodovi zemlje”, ali nisam niti mnogo manji poklonik emisije “Na rubu znanosti”.

A ta je zbilja rubna, ne samo zato što privlači mnogo manje gledateljstva, nego i zato što ide upravo uz dlaku “ne talasaj” filozofiji HTV-ova uredničkog zbora. Primjerice, agitirala je protiv bezglavog ulaska u EU.

Njezina je sudbina stoga mnogo krhkija i nekako mi se uvijek javi pesimizam čim s Prisavlja najave novu programsku shemu, jer pomislim da će iz nje odstraniti upravo Krešimira Mišaka a ne nekoga bezveznjakovića. Najteže je bilo prije sedam godina kad je skupina znanstvenika potpisala peticiju za ukidanje programa jer da širi pseudoznanost na javnoj televiziji a koja da njezinim emitiranjem krši zakon. Stotinu znanstvenika na rubu pameti, rekao bi Krleža.

Emisija upravo vozi svoju petnaestu godinu, a selila se tečajem vremena s Drugoga na Prvi, opet na Drugi i eto je na Trećem programu, kao i gotovo uvijek - ponedjeljkom, u kutu, svakome na putu.

Jedno je vrijeme Mišak bio čak i nešto posustao i nije imao gotovo nikoga u studiju. Sad je ponovno novinarski živnuo i stao dovoditi ekskluzivne goste. Razveselio me svat s rijetkom bradicom, napadno crne kose, Kinez uglađen, u finoj kineskoj nekoj filozofsko-sportskoj nošnji nalik skupom šlafroku koji je uz dobar, titlovan prijevod, Mišaku dao strpljiv i poučan mega-intervju, iz kojeg je jasno zašto je kineska civilizacija bila i opet će uskoro biti najmoćnija na planetu.

Majstor Zhang, predsjednik Instituta za kinesku predikcijsku kulturu, direktor Instituta za tai chi na Sveučilištu za kinesku kulturu, osnivač škole Daocheng, koji odmalena vježba stilove iz Shaolina, wudang tai chi, mačevanje wudang te borbu s konjskim repom, u Hrvatskoj je čudak. Učitelji su mu prenijeli i znanje slikanja te kaligrafije (lijepog pisanja), majstor je i čajne ceremonije, ceremonije s mirisnim štapićima, a svira i tradicionalno glazbalo guqin. Ukratko, u nas bi kruha bio gladan, a u domaji je slavan, učen i vjerojatno ne baš siromašan celebrity…

Majstor Zhang dvadesetak godina poučava i širi kinesku kulturu, a sad mu je plan da otvori tridesetak instituta u Kini i stotinjak u svijetu. Sve je u tih Kineza u malim stvarima skriveno a naveliko zamišljeno. Čovjek se odnosi između neba i zemlje, energija toga trojstva je u istom kolu. Na užas potencijalnih peticijaša, majstor Zhang iznosi i neke jednostavne prakse iz kineske medicine. Ako je čovjek umoran, ne radi mu jetra… Smijemo li to uopće napisati?

Mišak odlično vodi intervju, što znači da govori što je moguće manje, a kineski sveznadar što je moguće više. Ukratko, vježbajmo tai chi, jača i snagu i zdravlje, a pogotovo na našem čistom zraku…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:58