NAJBOLJE U 2020.

Kritičari Jutarnjeg odabrali: Ovo su najbolje ovogodišnje serije na streaming servisima i šire

Neke od najboljih serija 2020. godine
 Profimedia
Začuđuje kvaliteta novog serijskog programa koji smo gledali pandemijske 2020. godine. Iduća je godina zato upitna jer - kako snimati?

Televizija je, reći će neki, istinski (kulturni) heroj 2020. godine. Prisiljeni na hibernaciju u svoja četiri zida, ove smo godine gledali serija više nego ikad.

Kraj godine dočekali smo raspravljajući o tome tko je ubojica u "Slomu" Davida E. Kelleyja da bismo na kraju samo bili razočarani - što raspletom, što glumačkom izvedbom Nicole Kidman. Ova godina nas nije raspametila serijama kao što je bio prošlogodišnji "Černobil" ili malo distopijsko remek-djelo "Godine i godine". Filmovi su zapravo prave zvijezde ove streaming sezone, no oni nisu tema ovog teksta. Ovogodišnji Emmy nam je otkrio dobro čuvanu tajnu - humorističnu seriju "Schitt's Creek" koja je globalno priznanje dobila tek u svojoj finalnoj sezoni. I svi su poludjeli za šahom - što je doista čudo - zahvaljujući pomalo autističnoj ljepotici Bet Harmon iz "Daminog gambita". Ta je serija, uz "Normalne ljude" jedino što se našlo na sve tri liste ovogodišnjeg Magazinova izbora najboljih serija. Koji mi se čini raznolikiji nego ikad prije.

No očito, nisu nas impresionirali dokumentarni serijali iako je cijeli svijet raspravljao o "Tiger Kingu", stravičnim ljudima u Americi koji trguju divljim mačkama, i seriji "Last Dance", o Michaelu Jordanu i njegovoj posljednjoj sezoni s Chicago Bullsima.

Zapravo, začuđuje kvaliteta novog serijskog programa koji smo gledali pandemijske 2020. godine. Vjerojatno je upitna sljedeća godina jer teško da se u ovakvim produkcijskim uvjetima išta suvislo moglo i snimati. Podaci kažu da su se ponovno najviše gledale serije na Netflixu, a da je lansiranje HBO Maxa bilo daleko od idealističkih očekivanja. Koliko god su nam ove godine televizijski streaming servisi bili najbolji prijatelji, ne bi bilo loše da 2021. godine, barem od proljeća, uzmu recimo studijsku godinu ili neplaćeni dopust. Jer mi ćemo, ludi gledatelji, valjda imati pametnija posla od buljenja u ekrane na svim našim gadgetima.


Najbolje ovogodišnje serije u izboru Pavice Knezović Belan:

1. Ozark 3 (Bill Dubuque i Mark Williams, SAD, Netflix)

Ne znam što više volim u ovoj seriji - predivne krajolike regije smještane u centralnom Missouriju po kojoj je serija dobila ime, fantastičnu glumačku dinamiku Laure Linney i Jasona Batemana kao bračnog para Byrde te niz nevjerojatno živopisnih sporednih likova predvođenih Juliom Garner u ulozi ambiciozne Ruth Langmore, mlade kriminalke koja se na sebi svojstven način pokušava izvući iz društvenog gliba.

Serija je ignorirana na dodjeli ovogodišnjih Emmyja, a nema je ni na listama najboljih. Deset uzbudljivih epizoda koje smo gledali još proljetos meni je daleko najbolji dio ovogodišnjeg obimnog i tustog televizijskog kolača. Treća sezona "Ozarka", svojevrsne Netflixove inačice "Breaking Bad", pravi je vatromet fantastičnih ženskih karaktera. I zaboravite tu tanana ženska prijateljstva, traumatizirane protagonistice više srednje klase u borbi protiv muške dominacije. U "Ozarku" su žene jedna drugoj okrutne vučice, spremne na sve da obrane svoje obitelji ili (kriminalne) interese. "Ozark" u kvaliteti raste i treća sezona je bila najbolja dosad. Čekamo finale sljedeće godine.

2. Normalni ljudi (Alice Birch, Lenny Abramson i Hattie MacDonald, Irska/Velika Britanija, Hulu/HBO)

Nije bilo idealnije godine od ove da zaronimo u tako lijepo snimljenu priču o mladoj ljubavi. Daisy Edgar - Jones i Paul Mascall kao Marianne i Connell, adolescenti u turbulentnoj ljubavnoj vezi, bolji su od svog papirnatog predloška. Serija je, naime, snimljena prema istoimenom hit romanu. Priča je pametno podijeljena u 12 epizoda kraćih od pola sata, a kemija između dvoje glumaca i sjajno, s mnogo pažnje snimljene scene seksa, poravnali su povremeno grbavu priču koja je imala tendenciju da skrene u "Pedeset nijansi sive".

3. Kruna 4 (Peter Morgan, Velika Britanija/SAD, Netflix)

Kako se serija o britanskoj kraljevskoj obitelji bliži sadašnjosti, tako njezini protagonistu gube na simpatijama koje smo možda na početku priče i gajili za njih. Nakon malo lošije treće sezone, Peter Morgan je razdoblje Margaret Thacher i princeze Diane uskrsnuo na briljantan način. Mnogo se raspravljalo o glumačkoj izvedbi Gillian Anderson kao ozloglašene engleske premijerke. Ja spadam u klub impresioniranih tom imitacijom/interpretacijom. Na urnebesan način su prikazana sva odrasla djeca kraljice Elizabete II. Svojta koju nitko ne bi poželio.

4. Bolje stvari 4 (Pamela Adlon i Louis C. K., SAD, FX)

Svi su ludi za Pamelom Adlon (osim glasača Emmyja). Svoju poluautobiografsku seriju Adlon je startala s Louise C.K.-om. U međuvremenu je on, iz opravdanih razloga, ispao iz igre, a Adlon je nastavila plesti dirljivu priču o rastavljenoj holivudskoj glumici, njezinim kćerima i potpuno nesuvisloj majci. Glavna junakinja - Sam Fox - prolazi krizu srednjih godina, bezobrazno se druži sa svojim prijateljicama u menopauzi, a muškarci - pa oni jedva da se povremeno pojavljuju u ovoj priči. Dok očekujemo sljedeću sezonu, možete na Instagramu pratiti Adlon kako, kao predana židovska mater, neprestano kuha. I sluša Harryja Nilssona.

5. Damin Gambit (Scott Frank, SAD, Netflix)

Svatko je imao svoje razloge zašto je poludio za ovom pričom o šahovskoj genijalki Beth Harmon. Scenografski i kostimografski gledali smo sjajnu rekreaciju epohe 1950-ih i 1960-ih godina 20. stoljeća. Mlada, nepoznata glumica Anya Taylor Joy vrlo je uspjelo odigrala napola autističnu mladu ženu, sklonu alkoholu i tabletama, strašnog poriva za pobjeđivanjem. Biser ove neobične priče odnos je mlade genijalke i njezine maćehe (glumi je Mariella Heller) - bile su dvije prijateljice koje su se zajedno prepustile - dobrom osjećaju. Koji nažalost nije dugo trajao.

6. Bez oduševljenja, molim 10 (Larry David, SAD, HBO)

Desetu sezonu kultne serije Larryja Davida gledali smo početkom ove godine, kada još nismo znali koliko će nam biti potreban ovaj seinfeldovski tip humora doveden do krajnjeg apsurda. David je tu nadmašio samog sebe: otvorio je zalogajnicu iz osvete, a bio je i urnebesno politički nekorektan u odnosu prema svojoj mladoj kolegici što ga pak nije spriječilo u zavođenju drugih žena. Toliko je relaksirajući duhovit da bi svaka od nas, barem na 15 minuta, uživala u njegovom toksičnom društvu. Srećom, potpisao je ugovor i za 11. sezonu.

7. Istina o mom bratu (Derek Cianfrance i Anya Epstein, SAD, HBO)

Znali smo da je Mark Ruffalo veliki glumac, pa čak i kad igra Hulka. U ovoj miniseriji snimljenoj prema romanu Wallyja Lamba, gledamo Ruffala u dvostrukoj ulozi. Igra braću blizance – Dominicka i Thomasa Birdsaya - od kojih je ovaj potonji shizofreničar, koji odrastaju uz očuha, proganjani enigmom tko je njihov pravi otac. Braća su izuzetno vezana – Dominick se nikako ne može ni emotivno ni profesionalno realizirati jer u njegovom životu primat uvijek zauzima njegov bolesni brat. Odlična epizoda Rosie O'Donnell kao socijalne radnice.

8. Velika (Tony McNamara, SAD, Hulu)

Tony McNamara, australski pisac specijaliziran za apokrifnu povijest, autor je jedne od najzabavnijih serija ove godine, one o mladosti ruske carice Katarine Velike koju tumači Ella Fanning. Ne mogu zamisliti kome bi bolje od Fanning pristajale sve te prekrasne carske haljine, pomalo inspirirane Diorovom modom. Kao njezinog priglupog, oholog, ali i zgodnog muža Petra III. gledamo britanskog glumca Nicholasa Houlta koji je sjajan kao frivolan, samozadovoljan plemić. Hoult je onaj plavooki bucko iz "Sve zbog jednog dječaka".

9. The Umbrella Academy 2 (Steve Blackman i Jeremy Slater, SAD/Kanada, Netflix)

Najbolja serija koju sam pogledala sa svojom djecom ove godine. Kada jednom pohvatate sve vremenske dimenzije u kojoj se zbiva ova priča o skupini neobičnih superjunaka koji spašavaju svijet, možete se opustiti i uživati u doista živopisnim karakterima. Junaka je sedam, a meni je najdraži - Klaus (Robert Sheehan), lažni mesija, sklon drogi i alkoholu, koji je također i homoseksualac, a i njegov mrtvi polubrat živi u njemu. Bilo je trenutaka napetosti tijekom ove godine kada se spekuliralo da neće biti treće sezone no Netflix, srećom, ipak nije otkazao ovu doista zabavnu seriju.

10. Industrija (Mickey Down i Konrad Kay, Velika Britanija/SAD, HBO/BBC)

Grešno zadovoljstvo s kraja godine, kada su već "Milijarde" u zadnjoj sezoni tako grozno podbacile. Prvu epizodu serije o skupini mladih pripravnika u investicijskoj banci u Londonu režirala je Lena Dunham. Glavna junakinja je mlada crnkinja Harper Stern (Myha'la Herrold), koja se, unatoč mutnoj prošlosti i neobičnoj šutljivosti, nezaustavljivo probija među kolegama. Koji se neumjereno drogiraju, seksaju, loču i lažu. I prema vlastitom priznanju, uzor im je ekipa iz "Vuka s Wall Streeta". Zabavno iznenađenje za kraj godine.

Najbolje ovogodišnje serije u izboru Nenada Polimca:

1. Damin Gambit (Scott Frank, SAD, Netflix)

U mini-seriji "Damin gambit" neprestano vas zasipaju nazivima najrazličitijih šahovskih finesa, no to nije nikakav problem, likovi i njihove životne situacije su zanimljivi, što je dovoljno da bez daha odgledate svih sedam jednosatnih epizoda. Režirao ih je i napisao Scott Frank, dobitnik Oscara za scenarije filmova "Daleko od očiju" i "Logan".

Junakinja je mlada perspektivna šahistkinja Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), odrasla u domu za nezbrinute djevojčice, gdje se uopće ne pokušava uklopiti, ali privuče je podrum u kojem domar sam sa sobom igra šah. I ona bi se uključila, ali on je grubo odbija, no Beth je uporna. Ona vrlo brzo svlada osnove šaha, zatim odrasta i napreduje u šahovskoj hijerarhiji, igra samo u muškoj ligi, ženska je uopće ne zanima, a kako su to šezdesete, kad takvo što nije bilo moguće, očito je da gledamo svojevrsnu paralelnu povijest, ali iznimno uvjerljivu. Nimalo slučajno da je to mini-serija koja se tjednima nije skidala s prvog mjesta najgledanijih Netflixovih programa.

2. Bez oduševljenja, molim 10 (Larry David, SAD, HBO)

Nakon razmjerno inertne devete sezone, u kojoj se obračunavao s islamistima, Larry David suočio se s puno moćnijim protivnikom - ženskim pokretom. Njegova pomoćnica optužuje ga za seksualno zlostavljanje. On je svjestan da su se vremena promijenila jer se sad krajnje oprezno mora odnositi prema svemu što je dosad smatrao normalnim, pa prima kako dobronamjerne tako i zlonamjerne savjete. Još ga više živcira što su ga ugrozili u kafiću koji je smatrao svojim drugim domom, pa kreće u radikalnu akciju. Urnebesno!

3. Good Lord Bird (Ethan Hawke i Mark Richard, SAD, Showtime)

John Brown u vesternima je starijeg datuma demoniziran kao smutljivac koji je unosio pomutnju uoči Građanskog rata svojim zahtjevima za oslobađanje robova, no u ovoj mini-seriji njegov je slučaj izložen puno intrigantnije. Ethan Hawke glumi ga kao pomalo neuravnoteženog aktivista koji ima dobre namjere, ali ne zna kako ih provesti. Svojevrsni narator je tinejdžer Henry Luk Shackleford (Joshua Caleb Johnson), kojeg je Brown natjerao da nosi žensku odjeću, ali ovaj mu to ne zamjera. Neka vrsta antivesterna koja bi Hawkeu mogla osigurati nominaciju za Emmy.

4. Mogu te uništiti (Michaela Coel, Velika Britanija, HBO)

Za nenavikle na žargon u suvremenim medijima ova bi serija mogla predstavljati problem, no nakon jedne ili dvije epizode brzo će se snaći. Autorica ujedno igra i glavnu ulogu, mladu ženu koja se proslavila svojim objavama na Twitteru, da bi joj zatim izdali pravu knjigu. Sklona drogama, ipak nije računala da će je silovati u WC-u pomodnog kluba, i to zahvaljujući piću pomiješanom s narkoticima. Potraga za počiniteljem završit će neočekivano, no sve to ne bi bilo tako zanimljivo bez eksplozivne junakinje koja uživa u mijenjanju kričavih perika.

5. Schitt's Creel 6 (Eugene i Dan Levy, Kanada, Netflix)

Veliko iznenađenje ovogodišnjih nagrada Emmy je potpuni trijumf humoristične serije za koju bi malo tko čuo da joj prije dvije godine sve dotadašnje sezone nije otkupio Netflix i prometnuo ih u globalni uspjeh. Oca Eugenea znamo iz serijala "Američka pita", no pravo otkriće je njegov sin Dan, neskriveni gay, koji je prilično drsko reklamirao zaplet šeste (ujedno i posljednje) sezone, vjenčanje dvojice muškaraca, velikim posterima s njihovim poljupcem. Zanimljiv spoj staromodnog i subverzivnog koji je teško prestati gledati.

6. Kruna 4 (Peter Morgan, Velika Britanija/SAD, Netflix)

Ova je sezona iznimno gledana jer su se u njoj prvi put pojavile princeza Diana (manje poznata britanska glumica Emma Corrin) i premijerka Margaret Thatcher (superiorna Gillian Anderson): kraljica Elizabeta II. našla bi se u drugom planu da nije sigurne Olivije Colman. Kraljica je nekako pregrmjela Dianine skandale i nezadovoljstva te premijerkine radikalne političke poteze. Autor Morgan je u "četvorki" prvi put eksplicitno kritizirao monarhiju i pokazao kako kraljevska obitelj uistinu funkcionira.

7. The Boys 2 (Eric Kripke, SAD, Amazon Prime)

Ako vam se činilo da je prva sezona pretrpana ekscentričnim zbivanjima, pogledajte samo nekoliko epizoda druge. To je još puno otkvačenije i ne čudi što seriju gledaju poklonici superjunaka i oni koji ih ne podnose. Tim sedmorice koji predvodi bešćutni Homelander (Antony Starr) pretrpio je nekoliko izmjena, u njega je ušla Stormfront (Aya Cash), od koje ne treba očekivati ništa dobra. I Boysi se preslaguju, Billy Butcher (Karl Urban) još se nije oporavio od šoka da njegova dragana odgaja Homelanderovo dijete, a pojavio se i Alastair Adana (Goran Višnjić), vođa Crkve kolektiva. Povremeno groteskno, ali krajnje zabavno.

8. Normalni ljudi (Alice Birch, Lenny Abramson i Hattie MacDonald, Irska/Velika Britanija, Hulu/HBO)

Isprva vam se čini da se serija bavi klasnim razlikama među mladim ljudima, no ubrzo shvatite da nije baš tako. Marianne (Daisy Edgar-Jones) je iz bolje, ali disfunkcionalne obitelji, a Connell (Paul Mescal) živi s majkom koja radi kao spremačica, i to baš kod Mariannine majke. Njih dvoje sviđaju se jedno drugom, ali Connell njihovu vezu drži u strogoj tajnosti, pa čak i kad njegovi prijatelji šikaniraju Marianne. Školske epizode su najbolje, čim njih dvoje krenu u koledž nije to više isto jer ona brzo stekne reputaciju izvrsne studentice, a i oboje često mijenjaju partnere. Ipak, u cjelini psihološki nijansirana serija na kakve baš nismo navikli.

9. Ethos (Berkun Oya, Turska, Netflix)

Ako prezirete turske sapunice kojima su vas nemilosrdno zasipale Nova TV i RTL, nemojte napraviti pogrešku i preskočiti ovu mini-seriju. U pitanju je prvorazredna televizijska drama, začinjena povremeno čak i elementima trilera čiji su protagonisti uglavnom iz Istanbula, ali iz svih socijalnih slojeva. Kako se priča razgranava tako se upotpunjuje slika turskog društva, punog predrasuda, u kojemu najslabije prolaze samosvjesne žene i muškarci koji se ne žele vezati, no ništa tu nije karikirano ili banalno. Redatelj i scenarist Berkun Oya preferira otvorene situacije, a zadire i u probleme koje turski filmovi i televizija inače izbjegavaju, kao što su kvadriplegičari u obitelji i silovanja u provinciji.

10. Umbrella Academy 2 (Steve Blackman i Jeremy Slater, SAD/Kanada, Netflix)

Poput "Boysa", i ovo je serija o uvrnutim superjunacima koje je još kao dojenčad okupio zagonetni milijarder. Na kraju prve sezone jedva su izbjegli globalnu katastrofu, dok se u drugoj sezoni vraćaju u prošlost kako se takvo što više ne bi ponovilo. Problem je što su sada razasuti po različitim godinama, od 1960. do 1963., a fiktivne ličnosti miješaju se s povijesnima. To je štos koji smo već vidjeli, no ovdje jako dobro funkcionira. U trećoj sezoni, koja se upravo snima, glumica koja se nekoć zvala Ellen Page (i glumila u filmovima "Juno" Jasona Reitmana i "Početak" Christophera Nolana) sada želi da je vode kao transrodnu osobu i prozvala se Elliot.

Najbolje ovogodišnje serije u izboru Jurice Pavičića:

1. Mrs. America (Dahvi Waller, SAD, HBO)

U vremenima kad konzervativni populizam naveliko kuca na politička vrata, kanadska nas je autorica Dawhi Waller odvela do ishodišta tih politika. U "Mrs Americi", ona nas vodi u rane 70-e i prikazuje desetogodišnju borbu konzervativne aktivistice Phyllis Schlafly da torpedira ustavni amandman o ravnopravnosti spolova. Osim same Schlafly, likovi su seriji brojni političari 70-e, ljudi s konzervativne društvene scene, ali i (uzajamno posvađane) feminističke zvijezde epohe.

Za današnje liberale Schlafly je možda babaroga, no, serija je ne prikazuje takvom. Prikazuje je kao prvorazrednu taktičarku, uzgrednu žrtvu poretka koji brani, ženu pametniju od muškaraca koji je vazda preskoče kad se dijele funkcije. U srcu serije je fikcionalni lik kojeg sjajno glumi Sarah Paulson: konzervativna gospođa koja se orno priključi Schlafly, a onda shvati da je iskorištena. Iz serije možemo naučiti odakle su Markić ili Ilčić posudili i slogane i političke alate. No, da ne bude zabune: "Mrs America" nije (samo) politički ekspoze, nego i serija s uvjerljivim i životnim likovima.

2. Eddy (Jack Thorne i Damien Chazelle, Francuska/SAD, Netflix)

Britanski showrunner, te redatelj "La La Landa" udružili su rad na krimi-seriji koja se vrti oko pariškog jazz kluba. Kao krimić, "Eddy" je pun rupa. No, u toj seriji to je najmanje bitno."Eddy" je divna, topla posveta muzici i muzičarima.

3. Normalni ljudi (Alice Birch, Lenny Abramson i Hattie MacDonald, Irska/Velika Britanija, Hulu/HBO)

Serija o paru koji se voli, pa raziđe, još voli, pa opet raziđe, pa još jednom isto, a da ne znate zašto. Adaptacija hit romana Sally Rooney imala je sve predispozicije za propast: začudo, sve skupa drži vodu. Irska kreativna ekipa i kanadski režiser snimili su drveno željezo, minimalističku melodramu prigušenih emocija.

4. Ethos (Berkun Oya, Turska, Netflix)

TV serija koja ne sliči ni na jednu koju ste gledali ili ćete gledati. Autor Oya počne od jedne psihijatrijske seanse, a onda fabulu poput mrlje na vodi širi na likove raznih generacija i klasa. Dok pratite Oyin sporogoreći zaplet, ni jednog časa nemate približnu ideju kamo će vas sve to odvesti.

5. ZeroZeroZero (Stefano Sollina i Roberto Saviano, Italija, HBO)

Serija koju potpisuju suautori "Gomorre" - režiser Sollima i novinar istraživač Saviano. Ovaj put, predmet im je širi: globalna trgovina kokainom. U zaplet serije upleteni su kalabreški mafijaši, meksički karteli, afričke lučke vlasti i brodari iz New Orleansa. U srcu svega je mračna princeza - sjajna Andrea Riseborough kao žena koja pokušava spasiti očevo brodarsko carstvo.

6. Damin Gambit (Scott Frank, SAD, Netflix)

Što je pred deset godina bila princeza Daenyris, danas je Beth Harmon: "girl power" heroina, super-tinejdžerica koja protivnike ne pobjeđuje zmajevima, nego drvenim konjima. U vremenima kad trijumfira praznoglavost, ugodno je gledati seriju koji slavi inteligenciju, a k tomu postane pop-fenomen.

7. Njegova mračna građa 2 (Jack Thorne, Velika Britanija, HBO/BBC)

Imam potrebu braniti ovu seriju koja je i nakon druge sezone nepošteno podcijenjena. Ciklus romana Phillipa Pullmana produkcijska je ekipa adaptirala raskošno, profinjeno, s izvrsno odabranim dječjim glumcima. Puno bolje od filmova o Harryju Potteru!

8. 30 novčića (Alex de la Iglesia, Španjolska, HBO)

Baskijski pulp-luđak snimio je seriju o malom kastiljskom gradiću u koji se nadnaravne sile sjate kad se tamo pojavi jedan od Judinih novčića. Serija eskalira u vrtoglavoj ludosti, a finale nalikuje kakvom performansu H. Nietscha i bečkih akcionista.

9. Vučji odgoj (Aaron Guzikowski, Ridley Scott i Jake Scott, SAD, HBO)

"Raised by Wolves" je serija sa zanimljivom SF premisom koja čeprka po ozbiljnim bioetičkim pitanjima. Ambijent serije jako je zanimljiv, likovi nešto manje. Serija počne odlično, no umjesto nekakvog zaokruženja, vrijeđa nas hrpom cliffhangera na kraju.

10. Tajkun (Đorđe Milosavljević i Miroslav Terzić, Srbija, RTS)

Kroz priču o vremešnom poduzetniku oko kojeg počnu nicati leševi, "Tajkun" se bavi prvom generacijom pobjednika tranzicije, generacijom koja se u međuvremenu gentrificirala i uljuljkala. U "Tajkunu" su svi stari, krivi i krvavi ispod kože. Serija je odlično režirana, producirana i glumljena, s Draganom Bjelogrlićem u atipičnoj ulozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:37