OBORENI S NOGU

Kritičari opčinjeni Nolanovim ‘Oppenheimerom‘: ‘Film mi je raskolio mozak i ostavio me da jecam kroz odjavnu špicu‘

Cillian Murphy i Matt Damon, ‘Oppenheimer‘ (2023)

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Uz to, Oppenheimer ima i sjajnu zvjezdanu postavu, koju predvodi Cillian Murphy, koji glumi teorijskog fizičara koji je pomogao u razvoju atomske bombe

Kritičari su potpuno opčinjeni ‘Oppenheimerom‘, dramom o znanstveniku poznatog kao oca atomske bombe, koja je imala premijeru u utorak u Parizu. Novinari koji su gledali film oglasili su se na Twitteru kako bi podijelili svoje sjajne recenzije filma, a jedan je kritičar opisao kako im je film "raskolio mozak" i "ostavio ih da jecaju kroz odjavnu špicu".

image

Cillian Murphy

Julien De Rosa/Afp

Uz to, ‘Oppenheimer‘ ima i sjajnu zvjezdanu postavu, koju predvodi Cillian Murphy, koji glumi teorijskog fizičara koji je pomogao u razvoju bombe, J. Roberta Oppenheimera. U filmu koji je režirao Christopher Nolan također glume i Emily Blunt, Robert Downey Jr. i Matt Damon.

Filmski kritičar Robbie Collin iz The Telegrapha raspalio je na Twitteru: "Rastrgan sam između toga da budem skroz sramežljiv i tajanstven u vezi s Oppenheimerom i da samo izađem i kažem da je to potpuni nokaut koji mi je otvorio mozak poput trzajuće jezgre plutonija i ostavio me da jecam kroz odjavu kao da se ne mogu ičega više sjetiti".

Također je izokola najavio i mnogo scena seksa: "I za sve one koji su gunđali o nedostatku seksa u ranijim radovima Christophera Nolana… čovječe, dobivaš seks jer je to samo Nolan mogao prikazati u ovom filmu".

Vultureov filmski kritičar Bilge Ebiri je rekao: "OPPENHEIMER je... nevjerojatan. Riječ koja mi stalno pada na pamet je ‘zastrašujuće‘. Nemilosrdnog tempa, ludo detaljna, zamršena povijesna drama koja se gradi i gradi i gradi sve dok Nolan ne udari čekićem na najnevjerojatniji, najpotresniji način".

Jonathan Dean iz The Sunday Timesa nazvao je film "odvažnim" i "inventivnim", no imao je i neke kritike na način na koji su korišteni ženski likovi.

"Potpuno sam zaokupljen OPPENHEIMEROM, gustim, pričljivim, napetim filmom djelomično o bombi, uglavnom o tome koliko smo osuđeni na propast. Sretno ljeto! Murphy je dobar, ali podrška je bitna: Damon, Downey Jr. & Ehrenreich čak donose i gegove. Odvažan, inventivan, kompleksan film koji će uzdrmati svoju publiku", objavio je, dodajući: "Loša strana? Žene su loše prikazane - Emily Blunt samo jednom izađe iz svoje stresne uloge majke. Ali ravno je među moja tri najbolja Nolana, uz ‘Memento‘ i ‘Prestiž‘".

image

Christopher Nolan i supruga Emma Thomas

Julien De Rosa/Afp

Lindsey Bahr, filmska spisateljica za Associated Press, također je bila očarana.

"‘Oppenheimer‘ Christophera Nolana doista je spektakularno ostvarenje, u svojoj istinitoj, jezgrovitoj adaptaciji, inventivnom pripovijedanju i nijansiranim izvedbama Cilliana Murphyja, Emily Blunt, Roberta Downeyja Jr., Matta Damona i mnogih, mnogih drugih uključenih - nekih samo za scenu. Teško je govoriti o nečemu tako složenom kao što je ovo u nečem tako glupom kao što je tweet ili objava, ali ‘Oppenheimer‘ je zaista ozbiljna, filozofska drama za odrasle koja je napeta i uzbudljiva kao ‘Dunkirk‘. A veliki trenutak - TAJ TRENUTAK - izaziva strahopoštovanje", objavila je.

Matt Maytum iz Total Filma također je bio oduševljen dramom: "#Oppenheimer me ostavio zapanjenim: studija karaktera na najvećoj razini, s uzvišenom središnjom izvedbom Cilliana Murphyja. Epska povijesna drama, ali s izrazito nolanovskim senzibilitetom: napetost, struktura, osjećaj razmjera, zapanjujuće zvučno oblikovanje, izvanredna slika. Vau".

U međuvremenu, Elsa Keslassy iz Varietyja objavila je na Twitteru: "Znak da je francuska publika zavoljela #Oppenheimera je to što su ostali ispred kina Grand Rex dugo nakon završetka filma kako bi raspravljali o njemu!".

Osim Cilliana Murphyja, glumačku postavu čine i Florence Pugh, koja glumi Oppenheimerovu ljubavnicu, te Kenneth Branagh, Rami Malek i Josh Hartnett.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:09