SEDMO NEBO

Kriza srednjih godina: Bijeg preljubnika u Daruvarske toplice, neispunjena obećanja ljubavnici....

Sedmo nebo

 /Zff
Filmom večeras počinje ZFF. Otvorenju će prisustvovati redateljica Jasna Nanut te glumci Krešimir Mikić, Iva Jerković, Iva Mihalić...

Projekcijom filma Sedmo nebo, komedije Jasne Nanut o smiješnoj strani krize srednjih godina večeras u 19:30 sati kinu SC počinje 21. Zagreb Film Festival! Od utorka sve do nedjelje, 12. studenog festivalski programi nastavljaju se u CineStaru Branimir, kinu Kinoteka, MSU-u, Dokukinu KIC te na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

U sedam festivalskih dana prikazat će se 115 filmova u nizu programa, a za festivalsku nagradu Zlatna kolica natjecat će sefilmovi iz međunarodne dugometražne i kratkometražne konkurencijete nacionalnog kratkometražnog programa Kockice.

Nakon otvaranja, kojem će uz redateljicu i scenaristicu Jasnu Nanut prisustvovati glumci Krešimir Mikić, Iva Jerković, Iva Mihalić, Nikša Butijer, Dejan Aćimović, Petar Ćiritović te producent i koscenarist Hrvoje Osvadić, u festivalskom tjednu Zagreb stižu brojni gosti iz svijeta filma.

Film Jasne Nanut naša je kritika dočekala uglavnom sa hvalospjevima, pa je Jurica Pavičić napisao, među ostalim, za Jutarnji list: "Nanut inteligentno gradi humor na sitnim detaljima koji su smiješni jer su klišeji. Bijeg preljubnika u Daruvarske toplice, hotelski ključ koji nikad ne funkcionira...", te "Sedmo nebo" je fina suptilna komedija koju se cijelo vrijeme gleda sa smiješkom na rubu usne. To je film iz kojeg se vidi da autorica poznaje svijet s kojim se bavi, a kako je taj svijet pokatkad nepodnošljivi iritantan, i to je ugrađeno u film kao dio njegovog šarma.

Junak filma je Nino (Krešimir Mikić), redatelj koji se specijalizirao za glazbeno-scenske TV spektakle i u tome je uspješan. Prezaposlen je i hrva se s tlakom. Nino je u rutinskom braku s književnicom (Iva Mihalić) koja za razliku od njega nije prezaposlena pa drži kuću i diže tinejdžere. Tijekom audicije Nino upozna plesačicu Tamaru (Iva Jerković) s kojom se spetlja. Film počinje u trenutku kad glavni junak već tri godine vodi paralelni život. Tamari obećava razvod i dijete, stalno se priprema supruzi priznati nevjeru, ali je prevelika kukavica da to napravi. Pri tom- u skladu s konvencijama romantične komedije – i junak ima najboljeg frenda koji mu je rame za plakanje: to je kazališni redatelj Dinko (Nikša Butijer).

Nadalje, dramu Lost Country predstavit će srpski redatelj Vladimir Perišić i glavni glumac Jovan Ginić, nagrađen Srcem Sarajeva i nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu na Tjednu kritike u Cannesu. Bh. autorica Una Gunjak, dobitnica nagrade Europske filmske akademije, predstavit će hvaljeni dugometražni prvijenac Ekskurzija.

image

film Moć

/Zff

Slovački autor Mátyás Prikler predstavit će napeti politički triler Moć, a nizozemska glumica Lisa Zweerman film Slatki snovi Ene Sendijarević. U Zagreb stižu producentica filma Domaćinstvo za početnike Marija Dimitrova te producentica filma Kako se poseksati Emily Leo. Film Čuvari formule, kojim u subotu u kinu SC završava službeni program 21. ZFF-a, predstavit će redatelj i koscenarist Dragan Bjelogrlić, glavni glumac Raša Bukvić i producent Miroslav Mogorović.

I program namijenjen filmskim profesionalcima Industrija u Zagreb dovodi niz važnih uzvanika. Uz producenticu europske uspješnice Najgora osoba na svijetu i članicu dugometražnog žirija Renée Hansen Mlodyszewski, to su nagrađivana njemačka montažerka Bettina Böhler, koju su mediji prozvali "nevjerojatnom nevidljivom ženom njemačke kinematografije", te slovenski redatelj i scenarist Olmo Omerzu.

image

Čuvari formule

Aleksandar Letic/Aleksandar Letic

Osim recentnih uspješnica, laureata prestižnih svjetskih festivala i filmova autora čije vrijeme tek dolazi, posjetitelje ZFF-a očekuje nekoliko filmofilskih poslastica, među kojima se izdvaja projekcija digitalno restauriranog klasika ex-yu kinematografije Slike iz života udarnika Bate Čengića, koji se prikazuje neposredno nakon premijere u Veneciji.

Ulaznice za programe ZFF-a mogu se kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hr. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 4. studenog na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru Branimir, a s početkom festivala i u kinima SC (6. 11), Kinoteka (7. 11) i MSU (7. 11). U pretprodaji, do 5. studenog, cijene ulaznica su 1 euro niže.Osim na službenoj festivalskoj stranici, program i raspored dostupni su i u ZFF-ovoj mobilnoj aplikaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:49