Križanac Woodyja Allena i Cavea pliva u moru jetke ironije

Mladi Amerikanac Don Hertzfeldt već ima Zlatnu palmu za kratki film i nominaciju za Oscara

ZAGREB - Ako su prva dva natjecateljska dana Animafesta donijela tek nekoliko bljeskova, trećeg dana stvari su počele sjedati na mjesto. Četvrtak na Animafestu donio je sedam novih naslova velikog natjecanja, od kojih su neki bili balast, ali su dva ili tri bila doista sjajna. To ponajprije vrijedi za “Jako se ponosim tobom” (I Am So Proud of You), novi film animatora Dona Hertzfeldta, mladog Amerikancakoji već ima Zlatnu palmu za kratki film i nominaciju za Oscara.

Muke malenog lutka

“Jako se ponosim s tobom” nastao je u kombinaciji rudimentarne crtane animacije i crno-bijelog fotostripa, a u njemu Hertfeldt digresivno i naizgled kaotično izlaže osobnu i obiteljsku povijest glavnog junaka, boležljivog urbanog osamljenika. Hertfeldtov film je luda centrifuga urbanih legendi i apsurdnih crnohumornih anegdota u kojima invaliditet, duševna bolest, antisemitizam i obiteljsko nasilje plivaju u moru jetke ironije. Možda bi se najbolje mogao opisati kao animirani križanac Nicka Cavea i Woodyja Allena.

Drugi vrhunac natjecateljskog paketa bio je švedski film “Priča o malenom lutku” redatelja Johannesa Nyholma. Ovaj lutkarski film bavi se naizgled banalnom svakodnevnom situcijom: čovjekom koji je izbezumljen jer ugošćuje u domu ženu kojoj se udvara a sve mu pođe po zlu u kući.

Blu animira grafite

Nyholm tu trivijalnu situaciju ironijski prati velevažnom, patetičnom naracijom sasvim u neskladu sa svijetom glavnog junaka. Među filmovima u četvrtak vjerojatno najneobičniji je “Muto”, talijanskog grafitera koji se potpisuje pseudonimom Blu. U “Mutu” Blu zapravo animira - vlastite murale na zidovima Badena i Buenos Airesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:32