PIŠE NENAD POLIMAC

KUĆA SREĆE Mlaki cušpajz s Willom Ferrellom i Amy Poehler

 

Na žalost, i humor poznaje geografske granice. Will Ferrell i Amy Poehler velike su američke komičarske zvijezde za koje možda nikad niste čuli.

Njegovi filmovi katkad su zarađivali i stotine milijuna dolara bruto na domaćem terenu (“Vilenjak”, “Priča o Rickyju Bobu”, “Voditelj” i dr.) pa to nije bilo dovoljno da stignu u naša kina: ako bi se do njih i probili, gledanost im je bila mizerna.

Nju pak znaju po seriji “Parkovi i provodi”, koja je izdržala sedam sezona, a s prijateljicom Tinom Fey odlično je vodila dodjelu Zlatnih globusa. Čak su nastupile i u filmu “Sestre”, koji se tako tiho ušuljao na naš repertoar da ga nismo ni zamijetili.

I Ferrell i Poehler poznata su lica američkog humorističkog showa “Subotom uvečer uživo”, koji je tako lokalnog karaktera (sprda se s tamošnjim političarima i drugim celebrityjima) da ga nitko nikad u nas nije pokušao emitirati. Zbilja šteta, jer po insertima koje možete pogledati na YouTubeu očito je da je urnebesno duhovit.

Njih dvoje ponekad bi zajedno nastupili u filmovima, ali nikad kao glavni komičarski par. Stoga je “Kuća sreće” za njih svojevrsna prekretnica: kad se doznalo da će igrati skupa, već smo se ponadali da je to početak serijala koji bi mogao imati bezbroj nastavaka. Od toga, međutim, ništa.

Premisa te komedije čini se obećavajućom. Scott i Kate Johansen spremaju se poslati kćer na koledž, no slijedi neugodna spoznaja: gradska uprava spiskala je fond na koji su računali na izgradnju bazena.

Iz očaja odlaze u Las Vegas i tamo dožive prosvjetljenje: kockari ponekad dobivaju, puno češće gube, a jedini koji uvijek profitira je casino.

Ima li što jednostavnije nego da tako nešto naprave u podrumu svoje kuće i tako namaknu novac za kćerkin studij. Dakako, u pitanju je ilegalna rabota, no mušterije će im biti susjedi i njihovi dobri znanci, tako da je diskrecija zajamčena.

Zaplet donekle podsjeća na socijalne komedije kakva je bila “Zabava s Dickom i Jane” (prva verzija s Jane Fonda i Georgeom Segalom puno je bolja od one s Jimom Careyjem i Téom Leoni): tamo bračni par koga opljačka banka uzvraća udarac i sam počne pljačkati banke. I ovdje se zbiva nešto slično, ali ne baš tako duhovito i još manje subverzivno.

Krivnja je uglavnom na redatelju Andrewu Jay Cohenu: njegov scenaristički rad dosad nije bio loš (predložak za solidnu komediju “Susjedi iz pakla” sa Sethom Rogenom i Zacom Efronom), ali na novom poslu (ovo mu je debi) pokazao je da nema baš dara za gegove.

U filmu se puno priča, nema razrađenih scena, a u jednom trenutku se pojavi Jeremy Renner i ostane potpuno neiskorišten. Nema zbora, Will Ferrell i Amy Poehler i u ovako mlakom cušpajzu zadržavaju svoju karizmu, no bilo bi bolje da se uopće nisu držali scenarija nego da su samo improvizirali.

Možda bi sve skupa ispalo jako neuredno, ali bilo bi neusporedivo zabavnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:55