TAJNA VEZA

KULTURNA SURADNJA Danska je Hrvatskoj otvorila vrata čitave Skandinavije

Upravo su iskustva Danske bila presudna u razvoju hrvatske audiovizualne industrije

ZAGREB - Voditelj odjela za međunarodne odnose pri danskoj Agenciji za kulturu Soren Krogh rekao je danas na konferenciji za novinare u Zagrebačkom plesnom centru da je u Danskoj kultura jednako važna kao i gospodarstvo te istaknuo vrlo dobre kulturne veze na različitim područjima, među kojima i na filmu, između Kraljevine Danske i Republike Hrvatske.

Kulturna suradnja između dviju zemalja u posebnom je fokusu zbog dolaska danske kraljice Margarete II. i njezina supruga princa Henrika u državni posjet, posebice pak u kontekstu činjenice da su danska kraljica i njezin suprug ljubitelji i poznavatelji umjetnosti. Kraljica Margareta II, naime, priznata je slikarica koja je, među ostalim, ilustrirala dansko izdanje "Gospodara prstenova", a princ Henrik je pijanist i pjesnik.

Hrvatsko-danski filmski odnosi protežu se unatrag dvadesetak godina i upravo su iskustva Danske bila presudna u razvoju hrvatske audiovizualne industrije. Smatrali smo tada da se sistem hrvatske kinematografije mora promijeniti, prisjetio se član Upravnog odbora Društva hrvatskih filmskih redatelja Vinko Brešan, te dodao kako je Hrvoje Hribar tada donio prijevod danskog zakona o filmu kao predložak za novo reguliranje odnosa. No, kako pustinjska lisica ne može živjeti u Sibiru, rekao je Brešan, tako se ni taj zakon nije mogao primjeniti u uvjetima kakvi su tada vladali u Hrvatskoj.

Najvažnije je da je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaključio je Brešan, bitno pomaknuo unaprijed hrvatsku kinematografiju, kako kvantitativno, tako i kvalitativno. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar istaknuo je dansko povjerenje koje je otvorilo Hrvatskoj vrata čitave Skandinavije i omogućila projekte koji su kasnije došli iz Švedske i Finske.

O tome će biti više govora na panelima 'Danes Go South' koji će se održati u četvrtak 23. listopada u Zagrebačkom plesnom centru, gdje će, među ostalim, ekipa filma "Itsi-Bitsi" govoriti o iskustvima sa snimanja filma u Hrvatskoj, te o manjinskoj koprodukciji "Soba 304" - projektu koji je pokrenuo lanac dansko-hrvatske suradnje. Na hrvatskoj premijeri filma 'Itsi-Bitsi' u sklopu Zagreb Film Festivala u srijedu u Kinu Europa prisustvovat će i danska kraljica.

Tijekom kraljičina posjeta Danska agencija za kulturu potpisat će s hrvatskim Ministarstvom kulture sporazum o razmjeni stručnjaka u području podvodne arheologije i sporazum o digitalizaciji arhiva Ejnara Dyggvea, danskog arheologa koji je svoju karijeru posvetio istraživanjima na području današnjeg Solina i Splita.

Također, danska kraljica planira u kazalištu Mala scena posjetiti hrvatsku premijeru predstave "Zašto baš ja?", koprodukciju Male scene i danske dječje kazalištne trupe Passpartout te švedskog Landskrona Teatra. Predstava će praizvedbu u Hrvatskoj imati 22. listopada, a nakon posjeta danske kraljice predstava "Zašto baš ja?" svečanu će premijeru imati 23. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:53