POLOŽAJ ŽENA

LADA KAMENSKI STIŽE U KINA Nagrađeni redateljski prvijenac Sare Hribar o odnosima na filmskoj sceni govori kroz simbol propale privatizacije

Prizor iz filma: Ksenija Marinković, Nataša Dorčić i Doris Šarić-Kukuljica
 Vjekoslav Skledar
 

Iako filmsku branšu i tvornicu Kamensko na prvi pogled ništa ne povezuje, scenaristica i redateljica Sara Hribar i redatelj Marko Šantić pronašli su poveznicu filmom 'Lada Kamenski'.

Priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju ustvari je i priča o Kamenskom, nekada ponosu tekstilne industrije a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije.

Ipak, kako kaže mlada redateljica opisujući svoj prvijenac, usprkos teškoj temi film pokazuje i onu vedriju stranu: "Tijekom snimanja cijela ekipa upoznala je i družila se s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te, na neki način, postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra. Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti".

'Lada Kamenski' premijerno je prikazana na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera.

'Lada Kamenski' u kinima se počinje prikazivati 7. ožujka.

TRAILER - Lada Kamenski - ENG from Sekvenca on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03