PIŠE NENAD POLIMAC

LAST CHRISTMAS Zvjezdana postava i glazbeni hit veliki su mamac za publiku

 Screenshot: Youtube
 

U samo dva tjedna, bez osobite reklame, ovaj je film u našim kinima skupio preko 50 tisuća gledatelja, što je pravi podvig. Kako je to izveo? Možda zahvaljujući glumcima, iako Henry Golding u nas nije baš tako poznat, budući da je njegov najveći hit “Ludo bogati Azijati” nekim čudom zaobišao hrvatska kina, ali zato Emilia Clarke, Daenerys Targaryen iz “Igre prijestolja”, ima dovoljno zvjezdanog naboja da to nadoknadi.

Adut je svakako i glazba, nesmiljeno se eksploatira pjesma grupe Wham! “Last Christmas”, zbog koje naslov filma nije čak ni preveden, a George Michael u srcima diskofila zauzima ništa manje važno mjesto od Freddyja Mercuryja ili Eltona Johna, po čijim su životopisima snimljena dva velika hita.

Naposljetku, ovo je romantična komedija, omiljeni žanr naših gledatelja, iako će mnogi od njih biti poprilično iznenađeni raspletom. Najčudnije je što film započinje natpisom “Jugoslavija 1999”, zbor djece savršeno pjeva engleski, a glavne junake poslije zatičemo kao emigrante u Londonu.

“Jugoslavija” na koju se referiraju je vjerojatno Srbija, iako se uporno tvrdi da likovi govore hrvatski (što zvuči grozno, pogotovo kad se tog zadatka prihvati Emma Thompson), no srećom u glumačkoj ekipi je Novosađanin Boris Isaković kojem taj “hrvatski” jako dobro paše. U ekipi su imali savjetnika za hrvatski jezik, kojem su trebali nabiti “kaznene poene”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24