VOĐA SOLIDARNOSTI

'LECH WALESA-ČOVJEK NADE' POLJSKI KANDIDAT ZA OSCARA Film legendarnog Andrzeja Wajde

"Lech Walesa - čovjek nade", film legendarnog poljskog redatelja Andrzeja Wajde o još legendarnijem vođi Solidarnosti, sindikalnog pokreta koji je svojim štrajkovima i prosvjedima započeo proces rušenja komunizma u istočnoj Europi, bit će poljski kandidat za Oscara koji se dodjeljuje 2014.

Wajdin film imao je svoju svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Veneciji, gdje je dočekan s prilično pozitivnim kritikama. Na premijeri filma bio je i sam Walesa, te njegova supruga Danuta, i dočekani su ovacijama gledateljstva.

Wajda i Walesa stari su prijatelji i suradnici. Vođa Solidarnosti pojavio se u redateljevom kultnom filmu iz 1981. Čovjek od željeza koji progovara o nemirima u brodogradilištu u Gdansku i koji je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu te godine.

Wajda je rekao kako mu je film o Walesi bio najteži za snimati u karijeri, a njegova kino premijera u Poljskoj, koja se očekuje uskoro, sigurno će izazvati brojne rasprave. Walesa je naime za dio poljske javnosti, onaj blizak oporbenoj stranci Pravo i pravednost (PiS) Jaroslawa Kaczynskog, kontroverzan lik i mnogi mu osporavaju zasluge za uspjeh Solidarnosti, te tvrde da je bio suradnikom komunističkih tajnih službi.

Sam Wajda je rekao kako su ga takve kritike i laži protiv Walese, kojega on smatra jednim od najvećih Poljaka u povijesti, natjerale snimiti film koji bi prikazao sve ono pozitivno što je radnik iz Gdanska, a kasnije prvi predsjednik poljske Treće republike napravio. Radnja filma započinje radničkim prosvjedima u Gdansku 1970., a završava čuvenim Walesinim govorom u američkom Kongresu 1989.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:43