MIKI MANOJLOVIĆ

Legenda ex-Yu kinematografije: ‘Nikad nisam kucao ni na jedna vrata, nisam trebao. Bila su otvorena‘

Miki Manojlović

 Cropix/
Predrag Miki Manojlović utjelovio je strica u istoimenom filmu te za tu ulogu zaradio nominaciju za Zlatni Studio

Predrag Miki Manojlović na samom se kraju prošle godine pojavio pred hrvatskim gledateljima kao stric u istoimenom filmu Davida Kapca i Andrije Mardešića i, naravno, osvojio publiku. U finalu je nagrade Zlatnog Studija u kategoriji najboljeg filmskog glumca, a jedan od konkurenata mu je Roko Sikavica, koji u istom filmu glumi sina, što samo svjedoči o kvaliteti filma. Manojlović neće biti na dodjeli nagrada jer će zbog novog izazova, kako je to sam okarakterizirao, biti u Portugalu.

Manojlović je onaj glumac koji obilježi nacionalnu kinematografiju, a njemu je Grlićev "Samo jednom se ljubi" davno ponudio da izabere svoje mjesto u filmskom svijetu.

Glasajte za finaliste u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

"S njim je moje okruženje prestalo biti lokalno, a imao sam 31 godinu. ‘Samo jednom se ljubi‘ je otvorio vrata filmskog svijeta, a i ovog drugog koji prati film. Sve nakon toga je bilo tako da nikad nisam kucao ni na jedna vrata, nisam trebao. Bila su otvorena", kaže Manojlović i dodaje da mu se uspjeh ponavljao sa svakim filmom koji se nakon toga pojavio na festivalima.

"Tako da je to kod mene sve išlo glatko, s velikim uvažavanjem koje traje do danas. Govorim o inozemstvu, a to su ozbiljne stvari. Do svoje 35. godine u tom sam lokalu koji se zvao Jugoslavija potrošio, ispunio, završio sve moguće razmjene s kim sam mislio da mogu i s kim sam imao sreću da mogu to učiniti. Imao sam ozbiljan razgovor s jednim poznatim glumcem baš na tu temu, u kojem sam rekao: ‘Mislim da nemamo više što jedan drugome dati, mislim da smo si sve dali‘. Tu je završio taj prvi krug. Daljine koje su tada postojale bile su neke druge. Pritom ne mislim na geografske širine i dužine, nego na unutarnje daljine. Novi ljudi, novi odnosi, inspiracija, istinska i duboka razmjena, strani jezici kojima vladate, sve to vam otvara drugu vrstu razumijevanja svijeta", rekao je nedavno Manojlović.

Komentirajući nominaciju za Zlatni Studio, Manojlović kratko kaže: "Da, ozbiljan smo posao napravili". U filmu je odigrao nezahvalnu ulogu, strica koji perfidno zlostavlja cijelu obitelj, a sina u filmu glumi Roko Sikavica, njegov konkurent za priznanje.

image

Roko Sikavica, Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić

Lucija Ocko/Cropix

"Strica" je odabrao zbog scenarija. Spielberga je odbio zbog scenarija, nije htio glumiti u "Mirotvorcu" jer se ne bi dobro osjećao da zarađuje snimajući ulogu za film čija priča se temelji na krvi i stradanju svoje bivše zemlje. Privukle su ga prve tri scene scenarija, mislio je da je u pitanju pogreška kada je vidio da se, naizgled, sve ponavlja.

"Jako su inteligentno to napravili, to me privuklo", rekao je za autore scenarija, režisere. "Dodatno, to im je prvi film i gledao sam sa zebnjom hoće li ih, kao i mnoge mlade autore, producenti ometati", brinuo se tijekom snimanja. "Mnogo puta producenti te mlade ljude dovedu u neprilike zbog nedostatka vremena, uvjeta. A onda je tu strah, zebnja zbog prvog filma koji toliko godina čekaju, u slučaju dvojca Davida Kapca i Andrije Mardešića. Oni su kao neki Simon & Garfunkel, braće Dardenne", usporedio ih je s velikim imenima Manojlović. O svojoj je ulozi u filmu rekao da je u skladu s onime kako on doživljava glumu.

"To takozvano postojanje na sceni ili pred kamerom, i u slučaju ‘Strica‘ je, za mene, generalno biti, zaista biti, a ne igrati nekog. Biti antena pisca, režisera. Biti, znači u sebi pronaći sve ono što vi eventualno naslućujete, ono što vidite", rekao je komentirajući procjenu da je u "Stricu" glumio patološkog tipa, sasvim nepripadajuće predodžbe o sebi.

Naravno, zato što Manojlović to može. Njemu gluma nije reprodukcija, njemu gluma uistinu znači biti lik kojega predstavlja. Zato i jest nominiran kao glumac koji je ostvario najbolju mušku ulogu.

image

Zlatni Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:17