MIRA BANJAC

Legenda jugoslavenske kinematografije danas slavi 94. rođendan: ‘Posao mi je terapija‘

Mira Banjac 2014. u filmu Dalibora Matanića ‘Zvizdan‘

 Duje Klaric/Cropix
Banjac je glumila u filmovima ‘Balkanski špijun‘, ‘Sjećaš li se Doli Bel‘, ‘Bure baruta‘ i mnogim drugim hitovima

Legendarna srpska glumica i jedna od najvećih živućih zvijezda jugoslavenske kinematografije Mira Banjac danas slavi 94. rođendan. Iako je karijeru započela u kazalištu, u razdoblju od 1970. do 1979. godine ostvarila je čak 44 filmske i televizijske uloge.

‘Balkanski špijun‘, ‘Čuvari plaže u zimskom periodu‘, ‘Sve je za ljude‘, ‘Sjećaš li se Doli Bel‘, ‘Bure Baruta‘, ‘Ruski car‘, ‘Zvezdana prašina‘ samo su neki od filmova u kojima je igrala, piše portal Mondo.rs.

image

Mira Banjac i Rade Serbedžija 2013. u Puli

Goran Sebelic/Cropix

‘Film je za mene jako dugo bio velika nepoznanica, kasno sam se srela s filmom. Bila sam u SNP-u (Srpsko nnarodno pozorište), u to vreme se znalo tko su glmci - četvero, petero pravi filmski glumci, kao što su Milena Dravić, Božidarka Frajt, Bata, Smoki.

Prvu filmsku ulogu sam ustvari dobila još dok sam bila u Novom Sadu u kazalištu kod Soje Jovanović, i ništa manje nego odmah glavnu ulogu i ništa manje nego odmah sa Mijom Aleksićem‘, rekla je glumica.

image

Milan Lane Gutović i Mira Banjac u filmu ‘Nije loše biti čovjek‘

‘Kada ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negdje na simanje, ne fali mi ništa‘, rekla je glumica u jednom intervjuu, dodajući da je ‘posao za nju terapija‘.

Iako je mnogi smatraju najotmjenijom damom srpskog glumišta, kada govori o sebi, čini to vrlo skromno.

Pogledajte isječak iz filma ‘Balkanski špijun‘:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:42