VELIKA ČAST

Legendarni glumac dobio počasnog Oscara: ‘Groznu dijagnozu pretvorio je u hrabru misiju‘

Michael J. Fox

 Valerie Macon/Afp
Michael J. Fox je prekinuo glumačku karijeru i 2000. osnovao Zakladu Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti

Glumac Michael J. Fox, koji je očarao publiku u TV komediji "Obiteljske veze" 1980-ih i filmovima "Povratak u budućnost", dobio je u subotu počasnog Oscara za rad na prikupljanju 1,5 milijardi dolara za istraživanje Parkinsonove bolesti.

Foxu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, živčani poremećaj koji uzrokuje drhtanje i druge simptome, u dobi od 29 godina. Kasnije je prekinuo glumačku karijeru i 2000. osnovao Zakladu Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti kako bi pomogao u financiranju potrage za lijekom.

"Ponizno stojim ovdje prihvaćajući vašu dobrotu", rekao je kanadski glumac na pozornici na dodjeli godišnjih Guvernerovih nagrada, gdje mu je mnoštvo najvećih zvijezda, uključujući Toma Hanksa i Jennifer Lawrence, pljeskalo.

image

Michael J. Fox

Valerie Macon/Afp

Fox je rekao da je najteži dio njegove dijagnoze bio "boriti se s neizvjesnošću" i da je svoju dijagnozu držao u tajnosti godinama jer "nisam znao može li se publika smijati ako zna da se mučim".

Kanadski glumac, koji sada ima 61 godinu, dobio je humanitarnu nagradu Jean Hersholt od upravnog odbora Akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja dodjeljuje Oscare, a najavio ga je prijatelj Woody Harrelson.

image

Michael J. Fox i Woody Harrelson

Valerie Macon/Afp

"Groznu dijagnozu pretvorio je u hrabru misiju", rekao je glumac.

image

Euzhan Palcy, Michael J. Fox, Diane Warren i Peter Weir

Kevin Winter/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 18:17