PIŠE JURICA PAVIČIĆ

LIK KOJI ĆE USKORO BITI NA DJEČJIM TORTAMA Novi Disneyjev film 'Moana' je zapravo 'Frozen' u drugoj klimatskoj zoni

Sve je tu: odrješita tinejdžerska junakinja, akcija, songovi, razumljiv zaplet i animacijski iluzionizam od kojeg staje dah

Postmoderna u animiranom filmu završila je godine 2013., kad je Walt Disney u kina pustio svoj film “Frozen”.

Nakon desetljeća u kojima su kino-crtićem vladali ironija i subverzija, “mišja kuća” vratila se svom “core businessu” - princezama i bajci - te napravila hit koji se u međuvremenu naselio na torte vaše djece.

Novi Disneyjev film “Moana” je u mnogočemu zapravo “Frozen” u drugoj klimatskoj zoni. Priča o kćeri polinezijskog poglavice koja spasi ocean tako što božici prirode vrati ukradeni prsten sadrži sve sastavnice za novu pred-teen uspješnicu.

Sve je tu: odrješita tinejdžerska junakinja, akcija, songovi, razumljiv zaplet i animacijski iluzionizam od kojeg staje dah.

Dvojica režisera veterana iz ere ručne animacije - Clements i Musker - napravili su film koji je diznijevski klasičan, a istodobno “high tech”. “Vaiana” (kako glasi naslov filma za Europu) ima sve ono što mišja kuća radi dobro još od 1937. godine. Tomu je pridodan - u skladu s epohom - još začin ekologije i multikulture.

“Vaiana” je - ukratko - Disney 2.0, stara platforma apgrejdana za novo doba. Na tortama vaše djece Elsu i Annu će zamijeniti Moana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:02