ZLATNI STUDIO 2022.

Linda Begonja: ‘Nikad nisam bila tip za društvene mreže, a smatram ih i odgovornima za kaos u kojem živimo‘

Linda Begonja

 Tomislav Kristo/Cropix
Poznata kazališna, filmska i TV glumica Linda Begonja oduševljena je nominacijom jer je, kaže, uopće nije očekivala

Poznata kazališna, filmska i TV glumica, članica ansambla Kazališta Kerempuh, Linda Begonja, nominirana je za najprestižniju medijsku nagradu u Hrvatskoj, Zlatni Studio, za najbolju žensku ulogu - Frosine u predstavi "Škrtac". Kaže kako ju je nominacija oduševila jer ju nije očekivala. Zlatni Studio je poseban po tome što publika ipak na kraju odlučuje, a nominacije bira stručni žiri.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Nekad se to zove prepoznavanje, možda originalnosti, vještine u promišljanju, šarma, ili nečeg dubljeg, cjelokupnog dojma. Zanimljivo da je to sveukupno uvijek subjektivna kategorija, jednostavno, nije egzaktna. Nekom se sviđaš, a nekom baš i ne. Lijepo je da postoji takva godišnja medijska nagrada, koja obuhvaća ponajbolje iz svijeta zabave, glazbe, televizije, filma, i kazališne umjetnosti. Osobno, nekad su mi nagrade velika inspiracija da ne odustanem od radosti igre u kazalištu i da ostanem slobodna na sceni i čista u neograničenosti mišljenja, jer kazalište u svojoj biti zaista to i nudi - govori glumica.

image

Linda Begonja

Tomislav Kristo/Cropix

Iza nje su brojna djela, brojne dramske serije, predstave i filmovi, no nagrade ju i dalje vesele. Kaže kako i dalje utopistički misli da umjetnost nije ogledalo stvarnosti, već čekić kojim se stvarnost oblikuje, citirajući svog omiljenog Bertolta Brechta.

- Stoga ovu nominaciju smatram izuzetno vrijednom, jer objedinjuje puno toga, prvenstveno da je uloga ili predstava, ili neko drugo ostvarenje doprlo do nekog, intrigiralo ga i potaknulo na razmišljanje. Moliereov "Škrtac" jedan je od klasika svjetske književnosti, a Frosine vrlo zahtjevna uloga, pa nas zanima kako je bilo raditi na pripremi uloge.

- Imali smo sreću da je adaptaciju radio senzibilan dramaturg Tomislav Zajec, koji je uspio uz temeljno poštovanje prema originalnom predlošku otvoriti i potpuno nove svjetove, novu strukturu, ali i ući duboko u mehanizam Moliereove dramaturgije koja je neopisivo precizna, ritmična, oštra. A s druge strane, pruža motivacijski okvir za improvizacije glumaca, otvaranje metajezika, probijanje 4. zida, kako se to u kazališnom žargonu kaže. Sve to, Tomislav je napravio uz dosta veliko osuvremenjivanje koje onda pruža ironični odmak s brojnim referencama i citatima popkulture. Radili smo zaista u teškim pandemijskim uvjetima, ali radosno, s puno smijeha, s otvorenim autorskim timom na čelu s redateljicom Dorom Ruždjak Podolski, koja nije stroga. Ona kao redatelj jako dobro zna što želi, i ima jasnu ideju kojom se vodi, a s druge strane pušta glumca da se izrazi, ako, naravno, to želiš i imaš neku idejnu strukturu - objašnjava Begonja.

image

Linda Begonja

Tomislav Kristo/Cropix

Kaže kako je Frosine, kao i sva Moliereova lica, antiheroj, antiheroina kao svodnica koja Harpagonu podvodi maloljetnice. Mračan i zastrašujuć lik. No, u radnji postaje neopisivo komična i tragična u isto vrijeme, "gotovo klaunovski".

- Imala sam otvorene mogućnosti sa strane autorskog tima da radim improvizacije na zadane teme, unutar tekstualnog okvira ili situacije, krenulo me (smijeh). Frosine je ispod lakmus papira postala nesretna žena, zarobljena u self-help literaturi i afirmacijama, teškoj brakorazvodnoj parnici, ali i dalje u sumanutoj ideji ostvarenja financijske koristi pod svaku cijenu. To otvara tamnu stranu lica, ali ja volim nadogradnju lica, to me najviše zanima u kazalištu - otkriva poznata glumica. Prošla je godina za mnoge glumce bila teška. Begonju smo navikli gledati u brojnim serijama, puno je radila i u kazalištu, ali i na filmu.

- Radila sam jedan zanimljiv kratki igrani film "Mliječni zubi", s mladim redateljem Jozom Schmuchom, za kojeg mislim da će mu se otvoriti svjetovi, jer pripada novom valu hrvatskoga filma. Iskreno, fali mi više angažmana na filmu i dramskim kvalitetnim serijama, to nekako uvijek potajno priželjkujem - kaže.

Pandemijske uvjete u kojima svi živimo katkad gleda kao distopiju. - Na neki način beskrajno lijepo i tužno bilo mi je igrati za 50 ljudi, u dvorani koja može primiti 500 gledatelja. S druge strane, radila sam konstantno, imam stalni angažman, zaštićena sam, za razliku od mojih mnogobrojnih kolega koji su se našli na cesti, s otkazanim projektima, ili su izabrali biti slobodni umjetnici, ili nisu imali sreće biti primljeni u angažman. Imala sam osjećaj krivnje, i dandanas ga imam, jer smatram da smo zaista zaštićeni u angažmanima, za razliku od ostalih kolega. Zato se trudim dobro i dublje promisliti sve što radim, i biti zahvalna - iskreno priznaje.

image

Linda Begonja

Tomislav Kristo/Cropix

Ipak se kreće, rekli bismo. Za razliku od vremena kada su kazališta bila zatvorena, glumci sada ipak imaju priliku raditi i predstaviti se publici. Predstavom "Bilježnica Robija K." Begonja često odlazi na regularna gostovanja po hrvatskim gradovima.

- Sa 'Škrcem' ne gostujemo jer je to golema produkcija. Ostale predstave su komornijeg tipa, s manje glumaca, pa su trenutno takve i zahvalnije za gostovanja. Osobno, otkad živimo u ovoj distopiji, nekako se pokušavam povući od masovne histerije, a nikad i nisam, recimo to tako, bila tip za društvene mreže, jednostavno nisam ljubitelj. Ne ide mi to. Čak ih, na mnogo načina smatram odgovornim za ozbiljni poremećaj i kaos u kojem živimo. Posebno sam alergična na anonimne profile, ili one lažnih imena. Nemam društvene mreže, premda nekad mislim da kroz njih možeš učiniti i pokoje dobro djelo, pogotovo kao javna osoba - kazuje nam glumica. Ne miruje, upravo priprema ulogu u najnovijoj produkciji zagrebačkog ZeKaEma, u predstavi "Braća Karamazovi" koju režira njezin partner Oliver Frljić.

- Pročitala sam svih dvanaest knjiga i epilog - smije se, dodajući kako se veseli ponovnom susretu s kolegama iz kazališta kao i novom redateljskom čitanju ovog "ludog, genijalnog romana" Dostojevskog. Uskoro je vrijeme za donošenje novogodišnjih odluka pa za kraj Begonju pitamo što si osobno želi u godini koja nam predstoji.

image

Linda Begonja

Tomislav Kristo/Cropix

- Voljela bih ostvariti neke redateljske aspiracije koje imam, te možda razviti neke projekte i ideje koje imam u glavi, a nikako da ih stavim na papir, što iz straha, što iz nedostatka vremena. Neki izlazak iz komforne zone stvaranja, nešto drugo. Nadam se procjepljivanju nacije i svijeta, i vjeri u zdrav razum. Naravno, i nagradi Zlatni Studio! Bit će bruke ako ispadnem u 1. krugu, ja, mrziteljica društvenih mreža. Hahaha! - zaključuje.

Dobije li nagradu, što će reći, piše li već pobjednički govor?

- Naravno! Imam već napisanu prvu rečenicu. "Hvala, draga nacijo"!

image

ZLATNI STUDIO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 07:41