NAJNOVIJA ADAPTACIJA

Ljubitelji omiljenog Disneyevog crtića u šoku: ‘Što se dogodilo s Malom sirenom, vratite nam onu staru!‘

Halle Bailey kao Ariel

 Disney/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Disney/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
Diljem interneta već kolaju teorije o tome zašto je Arielin ton kože promijenjen u ovoj verziji priče

Generacijama nas je Disney učio i zabavljao, no desetljećima je samo bijele likove smatrao vrijednima uključivanja u svoje priče. Tek u devedesetima, korporacija je počela predstavljati princeze druge boje kože, uključujući Pocahontas, Mulan, Aladinovu Jasmine i Esmeraldu, a 2009. godine je gledateljima predstavio princezu Tianu, prvu afroameričku Disney princezu.

image

Halle Bailey kao Ariel

Disney/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Disney/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Ariel iz "Male sirene" jedna je od najpoznatijih princeza u Disneyjevoj dugoj povijesti i pri pomisli na taj animirani klasik, skoro svima na pamet prva padne ona, sirena bijele puti i crvene kose. U najnovijoj adaptaciji poznate priče, Halle Bailey, glumica i pjevačica poznata po svojim obradama Beyonce na YouTubeu, tumači Ariel. Najava za film je emitirana na Disneyjevom D23 Expu i dok mnogi jedva čekaju ovaj film, ostali su zbunjeni zašto je Ariel "odjednom pocrnjela".

Pjesma "Part of Your World" svira dok Ariel pliva morem u 90 sekundi dugoj najavi koja ne daje puno informacija o filmu. Diljem interneta već kolaju teorije o tome zašto je Arielin ton kože promijenjen u ovoj verziji priče, a ne nedostaje ni kontroverzi. Naime, internet je pun rasprava o tome jesu li gledatelji koji bi radije da je Ariel bijele kože rasisti, kao što je bila u prvom filmu, a najava za film prikupila preko milijun "dislikeova" u svega nekoliko dana.

Komentatori diljem Twittera ističu da se Bailey ne uklapa u sliku koju svi imamo o maloj sireni: bjeloputoj, crvenokosoj, plavookoj djevojčici, te da je igrani film trebao biti gotovo kopija filma crtani film i te bi promjene mogle iskriviti priču. Uz komentare o boji kože, nekoliko se ljudi pozabavilom kritikom vizualnog djela filma, odnosno, izgleda li dovoljno uvjerljivo i "vodenasto".

Očito je određenim ljubiteljima filma smetala tzv. "woke" politika, pa su se odlučili istresti na Twitteru, a najdalje je otišao korisnik koji je pretvorio Ariel Halle Bailey u bijelu djevojku, više nalik onoj iz crtića.

image

Kontroverzni post koji je u međuvremenu obrisan

Screenshot/

Unatoč kritikama, "Mala sirena" izlazi 26. svibnja 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:41