PARALELNA POVIJEST

‘Lola‘ je najzanimljiviji film ove sezone, bavi se sestrama koje su 30-ih izumile neobičnu napravu za putovanje u budućnost...

Emma Appleton and Stefanie Martini, 2022, Andrew Legge. 

 Head Gear Films - Album/Album/Profimedia/Head Gear Films - Album/album/profimedia
Nesvakidašnji spoj znanstvene fantastike, lažnog dokumentarca i distopije o paralelnoj povijesti

Film "LOLA" irskog redatelja Andrewa Leggea nesvakidašnji je spoj lažnog dokumentarca, found footagea, znanstvene fantastike i distopije o paralelnoj povijesti.

Junakinje su dvije sestre izumiteljice koje u Britaniji koncem 30-ih osmisle revolucionarnu napravu: uređaj koji prima radijske signale iz budućnosti. Dokone sestre zabavljaju se otkrivajući prije vremena Dylana, Bowieja i Kinkse, sve dok ne izbije rat. Kad počnu bombardiranja, sestre, zahvaljujući Loli, mogu unaprijed anonimno dojavljivati mete njemačkih zračnih napada. Opijene novom moći, junakinje počnu sve odrješitije intervenirati u tijek rata. No, zbog njihova igranja boga dogodi se protuefekt pa 2. svjetski krene oprečnim smjerom.

Irski redatelj osmislio je "Lolu" kao found footage film iz 40-ih. Glumice su tijekom pandemije doista snimale jedna drugu, a korištene su autentične 16-milimetarske i 35-milimetarske kamere iz tog razdoblja. Redatelj k tomu vješto koristi arhivske snimke, upliće ih u priču, ali i u arhivske snimke umeće likove i radnju filma. Rezultat je vizualno jedinstven, luckasto originalan film kojemu možda nedostaje malo dramaturškog brušenja. Ako je katkad pripovjedački nepočešljan, "LOLA" je svejedno najoriginalniji film sezone.

LOLA

znanstvena fantastika (HBO)

Irska, 2022.

R: Andrew Legge

G: Emma Appleton, Stefanie Martini

****

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:30