KREĆE 15. VELJAČE 2013.

Mađarski redatelj Bela Tarr pokreće filmsku školu u Sarajevu

Mađarski redatelj Bela Tarr svoju filmsku školu pokreće u Sarajevu. To je objavio danas na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu. Filmska škola će djelovati u sklopu Sarajevske visoke škole za znanost i tehnologiju, a listu predavača pored Tarra čine Tilda Swinton, Gus Van Sant, Carlos Reygadas, Aki Kaurismaki, Jim Jarmush i drugi.

“Naš cilj je obrazovati zrele redatelje koji odgovorno razmišljaju, u duhu humanizma, umjetnike koji imaju jedinstveno gledište, indivudalan način izražavanja i koji koriste svoju stvaralačku moć za obranu dostojanstva čovjeka unutar stvarnosti koja nas okružuje.”, izjavio je dekan škole Bela Tarr, te naglasio da Sarajevo, zbog njegove multikulturalnosti i živosti kojom odiše, doživljava kao savršen grad za pokretanje ovakvog studija.

Poslijediplomski studij s radom započinje 15. veljače 2013. godine, a natječaj za prijave bit će otvoren od 1.- 21. listopada.

Po završetku natječaja bit će odabrano 16 kandidata, a iz škole se nadaju da će privući kandidate iz cijeloga svijeta. Tarr je naglasio da će za odabir kandidata presudna biti kvaliteta prijavljenih filmova. Školarina će iznositi oko 15 000 eura godišnje, a program je napravljen u skladu s bolonjskim propisima. Tijekom prve dvije godine, kandidati će snimiti 4 kratka filma, dok će na trećoj godini započeti izradu doktorskog rada u obliku priprema ili dovršetka dugometražnog igranog filma.

Bela Tarr je ovoga ljeta, na stranicama Jutarnjeg lista, objavio da odustaje od pokretanja ove škole u Splitu što mu je bio prvotni plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:55