AMORE

Majstorski film: Policajac zarađuje u fušu jer su talijanske mirovine male, no iznenada se nađe usred masakra...

Andrea Di Stefano Amore

 Cineplexx/
U krimiću režisera Andree Di Stefana, nije prikazana Italija ‘Malene‘, nego tmurnih sjevernih gradova punih migranata i korupcije

Godine 2001. holivudski je režiser Antoine Fuqua snimio krimić "Training Day". Film je pratio prvi dan na poslu mladog policajca (Ethan Hawke) koji je tek pristupio odjelu za narkotike. U prva dvadeset i četiri sata mladi je policajac usisan u koruptivni realitet svakodnevnog policijskog rada.

Film "Amore" talijanskog režisera Andrea Di Stefana mogao bi se opisati kao inverzni "Training Day". I ovaj film prati jedan dan (zapravo: noć) u životu policajca. I talijanski se krimić bavi mutnim zonama policijske korupcije, pogodovanja i odrađivanja u fušu. Razlika je samo to što junaka talijanskog filma ne gledamo prvi dan na poslu, nego - posljednji.

Taj junak je Franco Amore (Favino), dugogodišnji inspektor milanskog odjela za umorstva. Amore ima reputaciju savjesnog i urednog službenika, ali i plahog čovjeka nesklonog nasilju. Film se zbiva posljednjeg dana uoči Amoreova odlaska u mirovinu. I u Italiji mirovine javnog sektora nisu sjajne, pa Amorea užasava što će kraj svih kredita i troškova morati rastezati penziju. Stoga prihvaća poslić u fušu: mutni kineski trgovac unajmi ga da kao oružana pratnja isprati članicu obitelji od aerodroma do grada. Naoko bezazleni transfer pretvori se u masakr, masakr u istragu, a Amore sad strahuje od vlastitih kolega.

image

Andrea Di Stefano Amore

Cineplexx/

Režiser filma Di Stefano je Talijan, ali američki đak s karijerom u Hollywoodu. Film baštini od oba svijeta. Podsjeća pomalo na američki krimić 70-ih tipa "Serpico" ili "Pasje popodne", no ima i prepoznatljivu talijansku lokalnu boju. Pritom to nije Italija "Malene", nego tmurnih sjevernih gradova punih migranata i korupcije. Di Stefano vješto fabulira, kroz rekurzivne nas digresije vodi u prošlost, razotkriva okrajke puzzlea, a onda vraća na odsudnu noć sve do domišljatog obrata. Zreli, majstorski noir. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:23