PIŠE NENAD POLIMAC

'MAMURLUK' Nije strašno bezobrazno, ali je prilično zabavno

Nije osobita preporuka za film kada ustanovite da se dvije najefektnije scene odigravaju na samom početku (ona sa žirafom, čije ste dijelove već vidjeli u najavama) i na kraju, usred odjavne špice (njezin vam sadržaj ne smijem prepričati). A opet, ima hollywoodskih hitova u kojima ni ne znate što biste izdvojili, tako da ovo i nije osobita pokuda.

Kao što ste vjerojatno čuli, treći i valjda posljednji izdanak serijala “Mamurluk” (redatelj Todd Phillips, koji se još na prvom filmu enormno obogatio, poručio je kompaniji Universal da na njega više ne računa) odstupa od dosadašnjih obrazaca: nema momačke večeri, nema vjenčanja (to baš nije točno, ali to ćete shvatiti tek kada vidite film), nema vraćanja unatrag da bi se ustanovilo kako je došlo do nevjerojatne situacije nakon otrežnjenja. Kao svojevrsna kontra, umjesto vjenčanja ovdje nas prvo suočavaju sa sprovodom, poslije kojega slijedi razmjerno konvencionalna akcijska komedija.

I tu poklonike serijala čeka prvo veliko razočaranje: “Mamurluk” je dosad uvijek balansirao na rubu bezobrazluka i često ga i prelazio, a njegovi autori ovaj put kao da igraju manje drsko, jer za nešto drugo nemaju volje: dobro, ima sprdanja s političkom korektnošću, homoerotskih pošalica, nasilja prema životinjama , no sve je to “kamilica” u odnosu na “zloglasne” vrhunce prvog i drugog filma.

Valjda je to razlog da su recenzije tako slabe. Ipak, film ima i neospornih vrlina. Vrlo rano iz radnje se izgubi Doug ( Justin Bartha), najbljeđi član “vučjeg čopora”, a jako veliki prostor dobije biseksualni gospodin Chow ( Ken Jeong), svakako najluckastiji lik koga ste vidjeli u suvremenim hollywoodskim komedijama. Izmjena akcijskih i humornih scena je vrlo spretna: scene na krovu poznatog hotela Caesar’s Palace u Las Vegasu su pravo kaskadersko majstorstvo.

Dobar je štos sparivanje nepredvidljivog Alana ( Zach Galifianakis uobičajeno je izvrstan) s podjednako punačkom vlasnicom zalagaonice (talentirana Melissa McCarthy iz “Djeveruša”), koja serijalu daje drukčiji zamah, dok su minusi kratka pojava odlične Heather Graham, najveće ženske zvijezde prvog filma, te odsutan nastup Bradleyja Coopera, danas najveće nove hollywoodske face.

Pa dok u slučaju većine ovogodišnjih megahitova pogledavate na sat kad god vam se za to ukaže prilika, “Mamurluk 3” protječe brzo, što je možda i problem: njegovi poklonici voljeli bi se naizmjence zgražati i previjati od smijeha, ali za to će imati vrlo malo prilike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:16