POLIMAC PREPORUČUJE

Mann priču Enza Ferrarija pokušava ispripovijedati više od 20 godina. No, nešto je pošlo ukrivo...

Adam Driver kao Enzo Ferrari u filmu ”Ferrari”

 Image Capital Pictur/Film Stills/Profimedia
Radnja "Ferrarija" smještena je u 1957., jednu od turbulentnijih u životu slavnog Talijana. Tvrtka mu je pred bankrotom, a privatni život rastrgan

Talijanski automobilist i osnivač proizvođača automobila Ferrarija Enzo Ferrari nije mnogo drukčiji od protagonista drugih filmova renomiranog američkog filmskog redatelja Michaela Manna. Vrhunski je stručnjak, stremi savršenstvu, zna biti osoran, pa čak i grub. Zahvaljujući tim karakternima crtama, glavna lica Mannovih filmova profesionalnu su realizirani muškarci čiji su privatni životi ili nepostojeći ili u rasulu. Takav je i Enzo Ferrari.

Radnja "Ferrarija" smještena je u 1957. godinu, jednu od važnijih u Ferrarijevu (Adam Driver) životu. On i njegova supruga Laura (Penélope Cruz) oplakuju svoga sina Dina koji je preminuo od posljedica Duchenneove mišićne distrofije. U njihovom je braku ostalo jako malo ljubavi, a zajedno samo zato što je razvod tada bio ilegalan te zbog činjenice da su bili poslovni partneri. Enzo većinu svojih dana provodi pripremajući se za utrku "Tisuću milja" (tal. Mille Miglia) i družeći se sa svojom ljubavnicom Linom Lardi (Shailene Woodley) te svojim i njezinim sinom Pierom. Pored tamnog oblaka koji ga svuda prati otkad je preminuo Dino, Enzo je na mukama jer je njegov Ferrari u financijskim problemima i pitanje je može li se spasiti od bankrota.

Mann priču slavnog Talijana pokušava ispričati više od 20 godina i napokon je uspio. A kakav je film? U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić razgovaraju o boljkama i slabostima "Ferrarija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 22:39