UHVATI GRINGA

Mel Gibson se vraća na velika platna: U najgorem zatvoru Meksika samo jedan krivi potez može ga koštati života

Kriminalac s dugim stažom ( Mel Gibson ) juri u autu prema Meksičkoj granici kako bi pobjegao policiji i uživao u dugom godišnjem odmoru zahvaljujući uspješno odrađenom poslu, ali ništa ne ispadne kako je planirao… Završi u ozloglašenom zatvoru "El Pueblito".

Zovu ga najgorim zatvorom Meksika, "la universidad del crimen" - sveučilište kriminala. Noćna je mora koja simbolizira nasilje, korupciju i nedostatak životnog prostora. "El Pueblito" je društvo iza rešetaka koje kontroliraju zatvorenici. Droga se prodaje bez skrivanja, posjeti su dopušteni stalno - ako su čuvari potplaćeni.

Preživjeti mu pomaže netko tko poznaje taj svijet - desetogodišnjak.

El Pueblito je sagrađen u Tijuani za 2,000 zatvorenika s idejom da će se zatvorenicima olakšati kasnija prilagodba na vanjski svijet ako im se dopusti da njima bliske osobe borave s njima.

Unutar zatvora živjele su supruge, djeca, djevojke, cijele obitelji. Djeca bi ujutro odlazila u školu, a poslijepodne se vraćala u El Pueblito. Ljudi su se ženili, djeca su se rađala, starci su umirali. Zatvor je ubrzo imao 700 improviziranih domova i trgovina, restorane, štandove s brzom hranom, videoteke i telefonske govornice, brijačnicu, liječnike, pravnike, mjenjačnicu, kiosk s ukradenom robom i sportska natjecanja, ali i vlastite laboratorije za proizvodnju droge.

Oni s novcem živjeli su u blagostanju, a oni bez novca - bez ičega, spavajući na otvorenome u velikim skupinama. Bogate i moćne nazivali su Maizerones, što znači "svinje koje jedu kukuruz". Imali su i svoje osiguranje, naoružano - svime. Kontrolirali su i 400-tinjak čuvara zatvora koji su razvili mito do umjetničke forme.

Preživjeti na takvom mjestu nije nimalo lako, kako će to izvesti Mel Gibson i to uz pomoć djeteta - ne propustite vidjeti u filmu Uhvati Gringa - od četvrtka, 10. svibnja u kinima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:14