IN MEMORIAM

'MENDO I SLAVICA' Umrla glumica Slavica Fila koju su gledale generacije

 Biljana Gaurina / Cropix
Posljednja filmska uloga joj je bila u filmu "Ne dao Bog većeg zla" iz 2002.

ZAGREB - Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Slavica Fila preminula je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 84 godine.

Slavica Kaurić Fila (1930.) proslavila se ulogom u televizijskom programu za djecu "Mendo i Slavica" (1958.) Hrvatske televizije. Iako je riječ o dječjem programu, emisiju su pratile sve generacije gledatelja, a do danas je ostala najgledaniji program HRT-a svih vremena.

Program je krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća ukinut, no Slavica Fila je njegove središnje likove u suradnji s glumcem Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) Sinišom Miletićem nastavila oživljavati gotovo do kraja života u programima i predstavama za djecu s posebnim potrebama, nastupajući po bolnicama, domovima i drugdje.

Do odlaska u mirovinu krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća bila je dugogodišnja članica ansambla zagrebačkog gradskog Kazališta Komedije, gdje je posljednju ulogu imala 1989. u mjuziklu "Car Franjo Josip u Zagrebu".

No, nikad nije potpuno otišla u mirovinu, te je u karijeri dugoj gotovo šest desetljeća ostvarila i desetak filmskih uloga, od kojih je posljednja u filmu "Ne dao Bog većeg zla" iz 2002.

Pojavila se i u nizu televizijskih uloga, a posljednja među njima bila je u seriji "Bibin svijet" 2011. Njezin je glas oživljavao i mnoge likove dječjih animiranih filmova, poput onih u "Čudesnoj šumi (1986.) i "Čarobnjakovu šeširu" (1990.), i audio bajki uz koje su odrastale generacije, a jedan od najpoznatijih je glas Olive u "Popaju".

Pred kraj kazališne karijere Slavica Fila osmislila je lik Klauna Slaveka, s kojim je u predstavama koje je za nju osmišljavao Drago Britvić nastupala za vrijeme Domovinskog rata za djecu iz ratom zahvaćenih područja.

"Ono što je najvažnije reći o Slavici je da je ona bila veliki borac za dječja prava, uvijek se zalagala za glas djeteta, a u svojem je poslu uvijek naglašavala odnos prema djeci, bila protiv kažnjavanja djece i borila se za razumijevanje dječje perspektive", kazala je Hini Antonia Dubravka Carnerud, redateljica filma o Slavici "Zaljubljena u život", kojim su 2011. otvoreni Dani hrvatskog filma.

Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak 22. svibnja iz Velike dvorane Krematorija na Mirogoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34