'ANĐEO ČUVAR'

MENTALNA MANIPULACIJA U Danskoj se dogodila serija ubojstava pod hipnozom, a u filmu o tom istinitom događaju Rade Šerbedžija glumi psihijatra

Anđeo čuvar (Guardian Angel)
 

Anđeo čuvar (Guardian Angel) psihološki je triler temeljen na istinitom događaju o zapanjujućoj seriji ubojstava pod hipnozom koji su se odvijali u Danskoj u 1950-ima. U režiji renomiranog finskog redatelja Arta Halonena i sjajnom međunarodnom glumačkom postavom predvođenom Radom Šerbedžijom, Joshom Lucasom i Pilouom Asbækom, film u distribuciji 2i Filma stiže u domaća kina 20. lipnja.

Anđeo čuvar prati istražitelja Andersa Olsena (Pilou Asbæk) koji rješava slučaj pljačke i dvostrukog ubojstva uz sumnju da je počinitelj izmanipuliran zbog zloupotrebe hipnoze i tako naveden na spomenuti zločin. Priča se temelji na istinitim događajima i šokantnoj kriminalističkoj istrazi koja je potresla Dansku 1950. U rješavanju istrage, Olsen traži pomoć čuvenog psihijatra specijaliziranog za hipnozu, Dr. Dabrowskog (Rade Šerbedžija), s kojim kreće u regresivan svijet manipulacije uma.

Rade Šerbedžija u filmu 'Anđeo čuvar' (Guardian Angel)

U glavnoj ulozi nastupa trenutno jedan od najpopularnijih danskih glumaca mlađe generacije, Pilou Asbæk. Svoju karijeru započeo je svjetski priznatom i nagrađivanom danskom serijom Borgen, glumio je u nizu izuzetno uspješnih naslova (Lucy Luca Bessona, u za Oscara nominiranom A war, The Ghost in the Shell uz Scarlett Johansson, Woodshock uz Kirsten Dunst), a široj publici svakako je trenutno najpoznatiji po ulozi Eurona Greyjoya u posljednje tri sezone Igre prijestolja.

Ulogu psihijatra odigrao je Rade Šerbedžija, a u ulozi kriminalca Bjørna S. Nielsena koji hipnozom manipulira i navodi pojedince na ubojstva nastupa Josh Lucas, jedan od najrelevantnijih američkih glumaca svoje generacije, koji je nastupao u nizu svjetski poznatih i uspješnih naslova.

Redatelj Arto Halonen po prvi puta ovu nevjerojatnu priču prenose na filmsko platno: Ova priča je od iznimnog interesa za nas danas, ne samo kao dokaz moći kontrole ljudskog uma, već i zato što se usredotočuje na vidljive i nevidljive manipulacije koje djeluju na nas i utječu na nas kao ljudska bića.

Anđeo čuvar (Guardian Angel)

Film između ostalog otkriva nove i fascinantne spoznaje o živom i sugestivnom primjeru mentalne i duhovne manipulacije. Naše je društvo već puno nevidljivih manipulacija, ali su sve češći primjeri kroz novonastale vjerske i političke pokrete, što ovu temu čini još više aktualnom, kaže Halonen. S fokusom na ovaj fascinantan slučaj stvarnog zločina hipnoze, Anđeo čuvar za cilj ima usmjeriti pojedinca na mnogo dublja pitanja o tome kako današnji sustavi koriste manipulaciju na svima nama, zaključuje Halonen.

Anđeo čuvar nastao je kao finsko-dansko-hrvatska koprodukcija, sniman je u Hrvatskoj i Danskoj, hrvatsku produkciju potpisuje Igor Nola iz kompanije Mainframe Production, a u filmu u epizodnim ulogama nastupa veliki broj domaćih glumaca.

Anđeo čuvar - trailer from 2i Film on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:03