GIGANT SE BUDI

Meštri iz DC-a predstavili filmove kojima se planiraju vratiti iz mrtvih: Stižu nam novi Batman i Superman

Robert Pattinson (na fotografiji) još će najmanje jednom zaigrati Batmana

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
James Gunn i Peter Safran rekli su da žele da isti glumci iste likove igraju i u serijama i u filmovima te da će o tome voditi računa kada budi dijelili uloge

Nakon višegodišnjeg kreativnog lutanja, počela je rehabilitacija filmskog studija DC. Novi šefovi DC-ja, američki redatelj James Gunn (Čuvari galaksije, Odred otpisanih) i britanski producent Peter Safran (Prizivanje, Aquaman), predstavili su u utorak 10 projekata koje će studio izbaciti u narednim godinama. Dobar dio projekata, a kako piše The Hollywood Reporter, možda i još koji, sačinjavat će prvo poglavlje DC-jeva većeg filmsko-televizijsko-animirano-gejmerskog svemira koje će nositi ime "Bog i čudovišta".

Prvo će pred publiku izaći sedmodijelna animirana serija Creature Commandos koja prati avanture grupe čudovišta koja se bori protiv raznih zlikovaca. Ti su se atipični komandosi originalno borili protiv nacista, a Gunn i Safran tvrde da će serija biti moderna reinterpretacija tog koncepta. Seriju je napisao Gunn, no nijedan glumac još nije povezan s projektom.

Drugi projekt bit će serija Waller, spin-off serije Mirotvorac koja se prikazivala na streaming platformi HBO Max. Hvaljena glumica Viola Davis ponovno će zaigrati Amandu Waller, okrutnu voditeljicu specijalne postrojbe koja rješava probleme koje ne mogu riješiti "obične" specijalne postrojbe. Seriju trenutno pišu Christal Henry (radila je na seriji Čuvari) i Jeremy Carver (autor serije Doom Patrol).

Nakon ta dva "aperitiva" - spektakl. Gunn će napisati (a možda i režirati) Superman: Legacy, film o najpoznatijem sinu planeta Kriptona koji trenutno obitava na Zemlji. Safran je rekao da Superman: Legacy neće biti priča o tome kako je Superman postao Superman već da će se baviti time kako ovaj balansira između svog vanzemaljskog podrijetla i odgoja koji je dobio na Zemlji. Film bi trebao izaći 11. srpnja 2025. godine.

Zatim je tu serija Lanterns koja prati pripadnike DC-jeve poznate svemirske policije naoružane moćnim prstenjem koje njihove ideje pretvara u stvarnost. Safran kaže da želi da ta serija ima istu vibru kao Pravi detektiv. Detektivski duo činit će Hal Jordan (pojavio se u filmu Green Lantern iz 2011.) i John Stewart.

image

James Gunn

Robyn Beck/AFP

Nakon serije Lanterns dolazi film The Authority, priča o grupi superjunaka koji koriste prilično ekstremne metode kako bi zaštitili Zemlju. Gunn je rekao da DC-jev objedinjeni pripovjedni svemir (DCU) neće samo činiti priče o junacima i zlikovcima već da će tu biti i likova koji su negdje na pola puta između dobrog i zlog. "(Authority) podsjećaju na Jacka Nicholsona u filmu Malo dobrih ljudi. Oni znaju da ih želite pored sebe kada zagusti. Barem oni to tako vide", rekao je Safran.

Šesti projekt koji će izaći u sklopu prve faze DCU-a bit će serija Paradise Lost koja će se baviti događanjima na Temiskiri, otoku s kojeg potječe Wonder Woman, odnosno Dijana od Temiskire. Safran i Gunn rekli su da će to biti serija poput Igre prijestolja, što znači da će se baviti politikom i ganjanjem moći. Radnja će se odvijati prije događanja u filmu Wonder Woman koji je izašao 2017. godine.

Nakon toga - čak dva Batmana. Prvi film o Batmanu nosit će naslov The Brave and the Bold i temeljit će se na hvaljenoj priči o Bruceu Wayneu i njegovu sinu Damianu koju je napisao renomirani autor stripova Grant Morrison. Gunn je rekao da će taj film označiti Batmanov ulazak u DCU. "U njemu će se pojaviti naš najdraži Robin, Damian Wayne, pravi mali kučkin sin", dodao je Gunn. Naime, u priči The Brave and the Bold, Bruce najednom dozna da ima sina, nasilnog pubertetliju kojeg su odgojili ubojice. "To je jako čudna priča o ocu i sinu", ustvrdio je Gunn.

Gunn i Safran rekli su da će Robert Pattinson još najmanje jednom obući kostim Viteza tame te da će to biti u filmu Batman II koji će režirati Matt Reeves. Taj film o maskiranom osvetniku koji nastoji zaštititi svoj rodni Gotham trebao bi izaći 3. listopada 2025. godine, iste godine kao i Superman: Legacy. "Bit će to jako velika godina za DC", rekao je Safran.

Bit će tu zatim serija Booster Gold koja će pratiti slabo poznatog junaka koji će se pomoći tehnologije pretvarati da ima supermoći. Gunn je rekao da će to biti kao da "sindrom uljeza" postane superjunak. Booster Gold prikazivat će se na HBO Maxu.

image

Iako su tijekom predstavljanja DCU-a najavili i film Batman II redatelja Matta Reevesa, Gunn i Safran kažu da on neće biti dio DCU-a

ANGELA WEISS/AFP

Predzadnji projekt u sklopu prve faze DCU-a bit će film Supergirl: Woman of Tomorrow. U njemu će se gledatelji upoznati sa Supermanovom nećakinjom, no Gunn i Safran kažu da to neće biti verzija lika koju publika poznaje. "Za razliku od Supermana, koji je odrastao na Zemlji te čiji je život ispunjen ljubavlju, ona je odrasla na Kriptonu te na zemlju došla kao tinejdžerica. Ona je bitno opasnija", dodali su šefovi DCU-a.

Konačno, tu je hororac Swamp Thing, priča o čudovištu iz močvare koji izgleda kao čovjekolika nakupina biljaka. Lik se u stripu prvi puta pojavio 1971. godine, a posvećen je zaštiti svog močvarnog doma, okoliša i čovječanstva. Serija Swamp Thing emitirala se 2019. godine, međutim otkazana je nakon jedne sezone i 10 emitiranih epizoda.

Gunn i Safran rekli su da poznate DC-jeve likove poput Supermana, Batmana i Wonder Woman žele iskoristiti kako bi podigli renome likova koje publika ne zna tako dobro. Uz to, kako bi DCU bio pripovjedački čvrst, šefovi DC-a angažirali su skupinu scenarista čiji je posao sve te projekte povezati u koherentnu cjelinu nalik Marvelovom filmsko-televizijskom svemiru. Tu skupinu čine Drew Goddard (Marsovac, Koliba u šumi), Christina Hodson (The Flash), Jeremy Slater (Moon Knight), Christal Henry (Čuvari) i poznati autor stripova Tom King.

Prije nego što spomenuti projekti dođu pred publiku, DC će ove godine izdati četiri filma - Shazam: Bijes bogova (17. ožujak), The Flash (16. lipanj), Blue Beetle (18. kolovoz) te Aquaman i izgubljeno kraljevstvo (25. prosinac). Iako su nastali za vrijeme režima koji je studio vodio prije njih, Gunn i Safran u njih vjeruju, a Gunn je čak rekao da je The Flash koji je režirao Andy Muschietti "vjerojatno jedan od najboljih filmova o superjunacima". Dodao je i da je moguće da će se glumci i glumice koji u njima igraju glavne uloge te uloge igrati i kasnije. Najupitniji među njima je Ezra Miller, koji već neko vrijeme ima problema sa zakonom te koji u kolovozu 2022. potražio profesionalnu pomoć kako bi se bolje nosio s "kompleksnim mentalnim problemima" koji ga more. Safran je rekao da se čelni ljudi DC-a, filmskog studija Warner Bros. u sklopu kojeg DC djeluje, te medijskog konglomerata Warner Bros. Discovery nadaju da će se Miller oporaviti.

Gunn i Safran rekli su da žele da isti glumci iste likove igraju i u serijama i u filmovima te da će o tome voditi računa kada budi dijelili uloge.

image

Peter Safran

VALERIE MACON/AFP

Dvojac zadužen za rehabilitaciju DC-a rekao je da Henry Cavill neće ponovno igrati Supermana iako se pojavio na kraju filma Black Adam koji je izašao prošle godine. "Nismo mu dali otkaz jer ga nismo niti angažirali", pojasnio je Gunn te dodao da Cavill nije dobar izbor za priču o Supermanu koju želi ispričati. "Drag mi je Henry. Super je on momak. Mislim da ga mnogi zaje*avaju, pa tako i režim koji je prije nas vodio DC. Ovaj Superman nije Henry."

Iako su tijekom predstavljanja DCU-a najavili i film Batman II redatelja Matta Reevesa, Gunn i Safran kažu da on neće biti dio DCU-a već da će on, nastavak filma Joker redatelja Todda Phillipsa i drugi naslovi poput filma o crnom Supermanu koji piše polivalentni autor Ta-Nehisi Coates izlaziti pod zastavom DC Elseworlds. "Da bi film bio dio te grupe naslova, morat će ispuniti visoke zahtjeve", rekao je Safran.

David Zaslav, glavni izvršni direktor konglomerata Warner Bros. Discovery, tražio je svog "Kevina Feigea" više od pola godina i konačno ga je našao u Gunnu i Safranu. Pred njima je velik posao jer ih Marvel i arhitekt njegova filmskog svemira producent Kevin Feige šiju već godinama.

Iako situacija u kojoj se nalaze nije povoljna, Gunn je rekao da nije mogao i htio propustiti priliku da brine o likovima koji su obilježili njegovo djetinjstvo. "Duboko sam povezan s tim likovima, tim pričama. Želim stvoriti magiju poput one koju sam osjetio kada sam bio dječak. Preko tih sam se priča povezao s ocem i prijateljima. Želim u DC-u stvoriti ujedinjeni svije u kojem pričamo priče. Safran je rekao da su Gunn i on dobili priliku promijeniti popularnu kulturu. "Ovo nije prilika koju netko dobije jednom u svom životu. Ovo je prilika koja se dobije jednom. Ja sam je dobio. Nitko prije nije dobio ovakvu priliku. Kako sam mogao reći ne?", zaključio je Gunn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11