PREDSJEDNIK U ARENI

Milanović svečano otvorio Pulski filmski festival: ‘Ovo je danas ozbiljan i respektabilan događaj‘

Pulski filmski festival

 Dusko Marusic/Cropix
Dodao je da želi da festival bude još bolji, da se otvara prema svijetu, ali da ostane festival hrvatskog filma

Svečano je večeras u pulskoj Areni gdje je predsjednik Zoran Milanović otvorio 69. Pula Film Festival. A on je u svom obraćanju priznao da mu je ovo treći put da je u Areni.

- Prvi put me dovela mama u siječnju 1976. godine da vidim Arenu. Nije me zanimalo, bilo mi je hladno i dosadno. Drugi put sam bio ovdje povodom proslave 60-te godišnjice priključenja Istre matici zemlji i pariških mirovnih ugovora. Bilo je dosta ljudi, dosta starijih ljudi, slavile su se velike pobjede iz Drugog svjetskog rata. I sada sam treći put i prvi put vidim Arenu punom. Drago mi je zbog toga i zbog onoga što mi Arena znači, kazao je Milanović na otvorenju. A znači mi sjećanja iz mladosti i djetinjstva te respekt prema pobjednicima Pule, kazao je.

image
Dusko Marusic/Cropix

- Tada je to bio Festival jugoslavenskog filma. I svi ti ljudi su kasnije dolazili u kino dvorane. Njihove geste i grimase i svi ti veliki protagonisti na mene su utjecali toliko da su od mene napravili dosta od onog što sam danas. Ovo je hrvatski festival. Mi smo mala, otvorena zemlja. Ali ako se zatvorimo samo u sebe, to za nas nije dobro. Iz godinu u godinu u Pulu kao članovi žirija dolaze ugledni i važni ljudi, dobitnici Oscara i to nije mala stvar. Ovako se jedan festival, koji je devedesetih godina bio u jednom traženju samog sebe, gušio se i kao da je tražio život i energiju, vratio. Ovo je danas ozbiljan i respektabilan događaj, kazao je predsjednik države na otvorenju. Dodao je da želi da bude još bolji, da se otvara prema svijetu, ali da ostane festival hrvatskog filma.

image

Sanja Musić Milanović, Zoran Milanović, Nina Obuljen Koržinek, Boris Miletić

Dusko Marusic/Cropix

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić kazao je da je film mjesto dijaloga koji je danas najpotrebniji.

- Pula je jedinstven i poseban grad i najljepši grad na svijetu, hrvatski Rim. Naš pulski dizajner koji je osmislio dizajn festivala rekao je da je simbol festivala dijalog. Upravo smo u vremenima ekonomske i neke druge ratne krize gdje nam treba dijaloga. A kao da se bojimo dijaloga, a film je upravo stvoren za to, pomaže nam da kroz dijalog otvaramo neke druge teme. Film je prostor za razmišljati drugačije i nešto bolje. A druga važna stvar na koju sam jako ponosan je jedan od popratnih programa, a to je Pula i film. Možda ćete se idućih dana družiti s našim filmskim umjetnicima i radnicima koji su rođeni u Puli i koji žive u Puli i koji zaista stvaraju grad kao grad filma. I zahvaljujući Puli i Hrvatska je zemlja filma, kazao je pulski gradonačelnik. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sretna je da je Arena ponovno puna poslije „duge i tužne dvije godine ograničenja”.

image

Iva Šulentić, Ivan Vukušić

Dusko Marusic/Cropix

- Znamo koliko je u te dvije godine bilo teško raditi u tim zaista nemogućim uvjetima. I zato sam ponosna da ćemo ove godine vidjeti ovoliki broj filmova. Svaki od producenata i redatelja koji je u zadnje dvije godine uspio realizirati film zaslužuje naše duboko poštovanje, kazala je ministrica. Dodala je da će sigurno film koji otvara Arenu o domovinskom ratu pobuditi emocije vezano za to razdoblje, ali i da će pobuditi suosjećanje na aktualni rat u Ukrajini.

image

Sanja Musić Milanović, Zoran Milanović, Nina Obuljen Koržinek, Boris Miletić

Dusko Marusic/Cropix

Inače, od sutra pa sve do 24. srpnja, kada će se na svečanosti zatvaranja dodijeliti prestižne velike Zlatne Arene, gledatelji će imati priliku na pet različitih lokacija vidjeti najbolje od ovogodišnje hrvatske filmske produkcije, ali i jedanaest naslova u međunarodnoj konkurenciji.

Osim u Areni, projekcije će se već tradicionalno održavati u Kinu Valli, na Kaštelu i u INK-u, a posebno veseli da se filmovi iz programa za mlade Dizalica, nakon dvije godine stanke, vraćaju na plažu Ambrela. Novost je i da se festival ove godine proširio na Brijune, a nekoliko projekcija bit će upriličeno i u Poreču i Rovinju.

image
Dusko Marusic/Cropix

Hrvatski natjecateljski program ove godine donosi deset naslova koji će se prikazati u Areni. Festival 16. srpnja otvara film Šesti autobus redatelja Eduarda Galića, a u konkurenciji se još natječu 4:2 Anđela Jurkasa, Baci se na pod Nine Violić, Divljaci Darija Lonjaka, Glava velike ribe Arsena Oremovića, Illyricvm Simona Bogojevića Naratha, Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, Punim plućima Radislava Jovanova, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca te Zbornica Sonje Tarokić. Program je tematski iznimno raznovrstan, a predstavlja se čak 7 debitanata.

image
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix

O najboljim filmovima Hrvatskog natjecateljskog programa odlučivat će austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.

Od međunarodnog programa očekuje nas 11 naslova iz recentne europske produkcije, a među njima je i 6 manjinskih hrvatskih koprodukcija. To su filmovi Ne ostavljaj tragove Jana P. Matuszyńskog, Neka bude jutro Erana Kolirina, Čudo Kurdwin Ayuba, Majstori od zanata, Neus Ballús, Dani suše Emina Alpera, Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića, Mimi Darijana Pejovskog, Nebesa Srđana Dragojevića, Nije loše biti čovjek Dušana Kovačevića, Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija. Žiri međunarodnog programa čine danska glumica Danica Ćurčić, redatelj Jure Pavlović te filmski konzultant Christian Routh.

Izvan natjecateljskog programa prikazat će se također neki iznimno zanimljivi naslovi od kojih izdvajamo hrvatsku premijeru dobitnika Oscara, film Belfast koji će zatvoriti Festival, ali i neki drugi naslovi, dobitnici velikih međunarodnih priznanja poput filma Ennio o velikom skladatelju filmske glazbe Enniju Morriconeu, ili talijanski blockbuster Čudaci na slobodi. Svojim filmovima predstavit će se i članovi ocjenjivačkih sudova, a bit će prikazano i nekoliko briljantnih nedavno restauriranih klasika.

image

Natali Dizdar

Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix

U sklopu popratnog programa 69. Pulskog filmskog festivala, prije i tijekom same manifestacije, otvorit će se čak pet izložbi. Izložba A sada – film i glazba u Rock galeriji Pula, u HUiU te u SKUC-u, bit će izloženi radovi Nedjeljka Dragića, istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika, u Galeriji Makina očekuje nas Nikola Predović: Užas u Makini: Fotografija za plakat, u foajeu Kina Valli, bit će otvorena izložba

H-8… u suradnji Pulskog filmskog festivala i Hrvatske kinoteke – Hrvatskog državnog arhiva, omogućeno je postavljanje jedinstvene izložbe Daniela Rafaelića koja dokumentira sve faze nastanka jednog od najboljih hrvatskih filmova, remek-djela Nikole Tanhofera i tradicionalna festivalska izložba Misliti film: Cinemaniac XXI u Gradskoj galeriji Pula.

Tijekom festival održat će se i paneli i okrugli stolovi u sklopu Industrijskog programa, namijenjeni filmskim profesionalcima iz Hrvatske i inozemstva s ciljem profesionalnog umrežavanja, edukacije, a prije svega plasmana hrvatskih filmskih projekata, trenutno u fazi postprodukcije.

image

Zoran Milanović na otvorenju festivala

Dusko Marusic/Cropix
image

Sanja Musić Milanović na otvorenju festivala

Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 10:28