DANIEL RAFAELIĆ

'Ministarstvo ljubavi je publika u Puli doživjela kao desničarski film. Mene vrijeđa Forrest Gump pa se neću lancima vezati za ambasadu SAD-a'

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA
 

"Počeli smo se dijeliti u klanove, tabore, a zaboravili smo da imamo pravo na svoje mišljenje, udovice ili bilo tko drugi imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo. Kada god nekoga nešto vrijeđa, taj mora tražiti zadovoljštvinu. S druge strane, nekako smo dopustili u ovoj histeriji da termin udovice postane pridjev za nešto loše. Te žene su izgubile nešto najmilije, njihova tuga je iskrena. Prema tome, njihova tuga je nešto čime se ne ismijavamo. 'Ministarstvo ljubavi' je film koji pokazuje da u ono što nije dobro unutar društva treba uprijeti prstom. Taj film upire na one koji zlorabe novac. To je komedija, satira, farsa i, konačno, to je fikcija. Kad je izašla popularna svjetska serija 'Allo Allo' bio je velik broj nezadovoljnih koji su govorili da se vrijeđaju žrtve Drugog svjetskog rata. Autori serije su tada rekli da jedino kroz humor društvo može ozdraviti. Mislim da je svima, pa i udovicama jasno da mora postojati sloboda govora. Mi smo se borili da ovo bude demokratska zemlja, a ne da postoji neka siva eminencija koja će reći ovaj film može, ovaj ne može."

Tako je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić prokomentirao napade braniteljskih udruga na HAVC, Ministarstvo kulture i HRT i njihovo traženje da se zabrani emitiranje filma 'Ministarstvo ljubavi' na javnoj televiziji.

Gostujući u emisiji Pressing Petra Štefanića na televiziji N1, Rafaelić je dodao: "To je film koji ukazuje na nepravilnosti u društvu i ne ustoličuje pozitivne primjere, to je prije svega ljubavna priča. Nećemo gušiti slobodu govora, a pogotovo zazivati cenzuru. Cenzura je postojala prije. Svaki film financiran novcem građana mora biti prikazan. Ja se nadam da ovo nije zazivanje dijaloga. Mislim da u ovom slučaju fali dijalog. Ne možete tražiti da se dvije godine stari film zabrani. Prošao je festival u Puli, kino distribuciju, prodaje se... Postoji jedan film koji je mene jako uvrijedio - 'Forrest Gump'. To ne znači da se sad mogu lancima vezati za američku ambasadu."

Na pitanje novinara Štefanića da se 'Ministarstvo ljubavi' u Puli doživljavao kao probraniteljski film, Rafaelić je odgovorio: "Apsolutno. Kad se pojavio u Puli, u kuloarima je bio precipiran kao zanimljiv desničarski film. Mi smo sebi dopustili ući u vorteks histerije."

Govoreći o godinu dana provedenih na mjestu ravnatelja HAVC-a, Rafaelić je istaknuo da filmske koprodukcije nisu zaobilazile Hrvatsku što je jako važno: "A prijetio nam je ozbiljan prekid, ne samo u financiranju, nego i u izvedbi svega toga. Održali smo sustav. Taj sustav je bio rezultat kulturnog konsenzusa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 18:44