GRCI PROTIV NETFLIXA

Ministrica kulture: ‘Film o Aleksandru Velikom pun je povijesnih netočnosti. Jedna me posebno zasmetala‘

Aleksandar: Postanak boga

 /Netflix/youtube Screenshot
O prikazu odnosa između Aleksandra i Hefestiona rekla je pak da se ‘u izvorima ne spominje da je njihov odnos prelazio granice prijateljstva‘

"Aleksandar: Postanak Boga" (Alexander: The Making of a God) "izrazito je nekvalitetna fikcija" i "loš sadržaj prepun povijesnih netočnosti", mišljenje je grčke ministrice kulture o Netflixovoj dramatiziranoj dokumentarnoj seriji.

Komentari Line Mendoni slijede, naime, ljutitu reakciju izazvanu prikazom romantičnog odnosa između Aleksandra Velikog i njegovog bliskog prijatelja Hefestiona, piše The Guardian.

I dok profesor Lloyd Llewellyn-Jones (Cardiff University) u prvoj epizodi serije tvrdi da su "istospolni odnosi u Grčkoj bili norma" te da "Grci nisu posjedovali riječ za homoseksualnost niti homoseksualce. Toga nije bilo u njihovu vokabularu. Postojala je samo seksualnost", mišljenje objavljeno u grčkom Eleftheros Typos seriju je okarakteriziralo "distorzijom istine", a redatelja filma "Alexander" (2004) Olivera Stonea okrivilo da je začetnik "propagandne kampanje o Aleksandrovoj homoseksualnosti".

Veoma negativnu kritiku iznio je i Dimitris Natsios, predsjednik političke stranke krajnje desnice - Niki, koji je seriju nazvao "užasnom, neprihvatljivom i nepovijesnom". Njen je cilj, smatra, "prenijeti subliminalnu poruku da je homoseksualnost u doba antike bila prihvatljiva, što je neosnovana tvrdnja".

Razgovor o seriji poveo se i u parlamentu, gdje je Mendoni na Natsiosovo pitanje odgovorila da se radi o seriji "prepunoj povijesnih netočnosti koja je odraz redateljeve aljkavosti te siromašnog scenarija".

O prikazu odnosa između Aleksandra i Hefestiona rekla je pak da se "u izvorima ne spominje da je njihov odnos prelazio granice prijateljstva, kakvima je definirao Aristotel".

"Antički koncept ljubavi je širok i multidimenzionalan. Niti prakse niti ljude koji su djelovali prije 2300 godina ne možemo interpretirati prema svojim mjerama, normama te pretpostavkama. Aleksandar Veliki nije nikada u tih 2300 godina trebao, niti sada treba, intervenciju ikakvog nepozvanog zaštitnika povijesnog sjećanja, a kamoli njegove osobnosti ili morala", rečeno je.

Na Natsiosovo pitanje o tome hoće li vlast nešto poduzeti protiv Netflixa, Mendoni je odgovorila da takav potez ne bi bio ustavan.

"Ministarstvo kulture ne prakticira cenzuru, ne poduzima radnje koje rezultiraju progonom i zabranom, ne manipulira, ne ograničava, ne kontrolira širenje informacija te ideja niti u vidu prevencije niti represijom", objasnila je Mendoni te dodala:

"Umjetničko nadahnuće, osobna interpretacija te individualni sud očigledno ne mogu biti podvrgnuti regulatornom režimu i kontroli. Njima ne mogu upravljati sudovi niti ih se u sudove može odvlačiti, već ih mi, međunarodna zajednica, možemo procjenjivati i prosuđivati. Na taj se način evaluira i Netflix."

Netflix je kontroverzu izazvao i prošle godine odlukom da se u ulozi Kleopatre u dramatiziranoj dokumentarnoj seriji "Kraljica Kleopatra" (Queen Cleopatra) nađe crnkinja. Ta je odluka bila povodom kritičke izjave egipatskog ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:59