NE VJERUJ NIKOMU

Misteriozna smrt ‘kralja kriptovaluta‘ izazvala veliki interes Netflixovih gledatelja

Gerry Cotten

 Youtube screenshot/Netflix
Je li Gerald Cotten izigrao korisnike QuadrigeCX ili su to samo tlapnje očajnih korisnika kojima su novci skliznuli iz ruku?

Odmah iza svjetskog fenomena znanog kao "Bridgerton", na drugom mjestu najgledanijih Netflixovih sadržaja trenutno se nalazi dokumentarni film "Ne vjeruj nikomu: Lov na kralja kriptovaluta".

Nakon zapaženog uspjeha "Varalice s Tindera", Netflix gledateljima donosi još jednu priču o mogućoj obmani te istražuje teoriju prema kojoj je Gerry Cotten, direktor i osnivač QuadrigeCX, nekad najveće kriptomjenjačnice u Kanadi, lažirao svoju smrt.

Cotten je, izvijestio je Times of India, tijekom posjeta Indiji u prosincu 2018. godine, primljen u bolnicu, gdje je, potom, navodno, umro od srčanog udara.

Njegova je iznenadna smrt izazvala opću paniku jer je mladi poduzetnik u svom posjedu imao lozinke korisnika iza kojih se nalazilo čak 190 milijuna dolara Quadriginih korisnika.

Cottenov je neočekivani odlazak pobudio sumnju te iznjedrio razne teorije o njegovoj stvarnoj sudbini.

"Ne vjeruj nikomu: Lov na kralja kriptovaluta" propituje moguća objašnjenja iza Cottenove misteriozne smrti te iznosi potencijalne teorije urote poput one da je Cotten lažirao smrt i pobjegao s novcima korisnika ili pak one da ga je supruga Jennifer Robertson, koja je bila uz njega u vrijeme smrti, otrovala.

Film okuplja novinare i stručnjake koji daju svoju analizu te korisnike koji se udružuju i započinju vlastitu detektivsku istragu kako bi razjasnili pozadinu priče, piše New York Times.

Cotten, koji je u trenutku smrti imao samo trideset godina, svoju firmu za kupnju i prodaju kriptovaluta osnovao je 2013. godine. Cotten i njegov partner Michael Patryn poslovali su lokalno prije nego što su se probili na šire tržište. Nakon što se firma suočila s financijskim teškoćama, Cotten je biznis nastavio kao jedini direktor tvrtke, a 2017. godine kroz Quadrigu su prošle velike sume novaca. Uzlet nije dugo trajao. Vrijednost bitcoina je 2018. godine padala, a korisnici Quadrige su se počeli žaliti na sporost i nemogućnost povlaćenja vlastitog novca, piše Digital Spy.

A onda je uslijedila - smrt. Cotten je, vjeruje se, umro od komplikacija povezanih s Crohnovom bolesti, a javnost je o fatalnom ishodu obaviještena mjesec dana nakon nemilog događaja. Za to je vrijeme, piše Vanity Fair, Quadriga nastavila primati uplate.

Istinitost informacija o smrti "kralja kriptovaluta" dovodi se u pitanje i zbog niza neobičnih okolnosti vezanih za Cottenov tragični kraj. Na Cottenovoj je osmrtnici, tvrde, njegovo ime napisano pogrešno, a dva mjeseca prije njegove smrti, bivši direktor kompanije koja je vodila bolnicu u kojoj je Cotten skončao, optužen je za financijsku prevaru.

Posebnu pažnju privukla je informacija da je Cotten samo nekoliko dana prije puta u Indiju sastavio oporuku. U njoj nije bilo spomena o off-line spremištu, takozvanim "cold wallets", na kojima su se nalazila Quadrigina sredstva.

Činjenica da Cotten nije imao rezervni plan za slučaj smrti ili neke druge vrste sprječenosti začudila je mnoge. "To da nema rezervni plan mu nimalo ne sliči. Nema šanse da bi čovjek poput Gerryja, sa svim tim znanjem i takvim stanjem uma, prepustio sve slučaju", smatra Michael Perklin koji je radio s Cottenom te dodaje da je "ostao u apsolutnom šoku" kada je čuo da je Cotten jedini imao pristup lozinkama i da se za slučaj nevolje nije osigurao.

Je li Gerald Cotten izigrao korisnike QuadrigeCX ili su to samo tlapnje očajnih korisnika kojima su novci skliznuli iz ruku? Tko se skrivao iza uvijek rastegnutog osmijeha Gerryja Cottena? Je li riječ o strašnom propustu entuzijastičnog poduzetnika ili manipulativnoj spletki lukavog genijalca?

Smrt u sumnjivim okolnostima, teorije urote, igra detektiva i povezivanje informacija u uzbudljivu slagalicu zasigurno rezultiraju zanimljivim filmskim programom, no u priči se krije dublja poruka. Dokumentarac, piše The Guardian, pokazuje kako lako ljudi zapadaju u takvu vrstu "magijskog razmišljanja". Izraziti uzleti i jednako streloviti padovi i gubici otkrivaju nestabilnost cijelog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:33